Bear Grylls - življenjska zgodba o blatu, znoju in solzah

Življenjska zgodba pustolovca, nekdanjega pripadnika posebne vojaške enote SAS in voditelja resničnostne oddaje Neverjetno preživetje, Bear Grylls, je serija naravnost neverjetnih doživetij in sosledja izjemnih dogodkov.

Bear Grylls - življenjska zgodba o blatu, znoju in solzah (foto: shutterstock) shutterstock
30. 3. 2013

Kaj pravzaprav žene človeka, ki celo življenje premika človeku še neznane meje?

Bear Grylls je odrasel na otoku Wight, kjer ga je oče že pri mladih letih naučil jadrati in plezati. V najstniških letih je raziskoval gore in borilne veščine, med študijem pa je opravil naporen izbor za pripadnike SAS, ki ga je prignal do skrajnih meja telesne in umske zdržljivosti. Nato si je v strašni padalski nesreči poškodoval hrbet. Nihče ni vedel ali bo še kdaj hodil.

Strgano padalo

"Kako sem oboževal padanje skozi belino!

Tisoč metrov. Čas za padalo.

Segel sem k desnemu boku in prijel vrvico. Močno sem potegnil. Na začetku se je odzvala kot ponavadi. Padalo se je odprlo s pokom, ki je prekinil hrup prostega pada pri 200 kilometrih na uro. Upočasnil sem na 40 kilometrov na uro.

Nato sem pogledal gor in ugotovil, da je nekaj narobe - zelo narobe.

Namesto gladke kvadratne oblike nad menoj sem zagledal deformirano in zavozlano padalo, kar je pomenilo, da ga bo zelo težko nadzirati.

Močno sem potegnil za obe usmerjevalni vrvici, da bi videl, ali bo kaj pomagalo.

Ni pomagalo.

Zajela me je panika.

Puščavska tla so se približevala in objekti so postajali bolj razločni. Padal sem prehitro - veliko prehitro."

Bear je tik pred zdajci uporabil še rezervno padalo in ... treščil na puščavska tla. Njegovo telo se je odbilo kot punčka iz cunj.

Rentgenu v Veliki Britaniji ni ušel zlom osmega, desetega in dvanajstega torakalnega vretenca - to so glavna vretenca sredi hrbta in prav tista, ki jih je bojda najtežje zlomiti.

"Bom še kdaj hodil?" je bilo vse, kar je tiste dni Bear spraševal zdravnike. In ostajal brez jasnega odgovora.

Ker je bil mlad in v dobri kondiciji so se odločili, da je najbolje počakati in videti, kako bo telo okrevalo po naravni poti, pri čemur mu niso pozabili vsake toliko povedati še, da ima "več sreče od povprečja"! Imenovali so ga celo Čudežni fant.

Čudežni fant!

Le osemnajst mesecev v pozneje, ko je bil star 23 let, je povsem v nasprotju s pričakovanju zdravnikov postal eden najmlajših plezalcev, ki so se vzpeli na Everest, kar je bil šele začetek njegovih neverjetnih pustolovščin.

  • "Obstajajo ljudje, ki jim je nedosegljivo še posebej mikavno. Navadno niso strokovnjaki, so pa njihove ambicije in fantazije dovolj močne, da odrinejo dvome, ki nemara ustavijo bolj previdne ljudi. Odločenost in vera sta njihovi najmočnejši orožji. V najboljšem primeru takšni ljudje veljajo za čudake, v najslabšem za blazneže ... Vsem je skupno troje: vera vase, velika odločenost in vztrajno." - Walt Unsworth, knjiga Everest: The Mountaineering History.

Bear GryllsBear Grylls je svoje dosežke in vero razkril v biografiji, ki jo je naslovil Blato, znoj in solze.

To zanimivo, ganljivo in zabavno knjigo priporočamo v branje vsem adrenalinskim navdušencem, navdihnila pa bo seveda tudi vse zapečkarje.

Na voljo tudi kot žepna knjiga.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri