Barvita Barcelona!

''Spanje v Barceloni je izguba časa, saj je umetniško, žurersko in multikulturno središče,'' pravi Nika Veger, lepotna urednica.

BARCELONA! (foto: Shutterstock.com, osebni arhiv) Shutterstock.com, osebni arhiv
11. 10. 2012

Barcelona je najlepša spomladi ali jeseni, ker ni kot mravljišče turistov in ker je klima najbolj mila. Da dobiš prvi vtis in občutek, kakšno mesto je to, se odpelji na panoramsko vožnjo z Barcelona Bus Turistic, na kateri boš videla vse pomembnejše znamenitosti in najlepše razglede. Varčni nasvet: vzemi dvodnevno karto (doplačaš le 7 €) in se prvi dan popelji po zahodnem delu mesta, drugi dan pa po vzhodnem (takrat s seboj vzemi odejo za poležavanje na plaži) in severnem delu.

Ne spregledam ...

Gaudijevih umetnin, npr. Sagrade Familie, rimskokatoliške cerkve, ki so jo začeli graditi že pred 140 leti, a še vedno ni dokončana. Najbolj fascinant­ni so detajli v notranjosti (pripravi se na čakalno vrsto za vstop) in načrti, ki kažejo, kakšna bo videti, ko bo dokončana (predvidoma leta 2026).

Najboljši šoping ...

Španija ima močno modno industrijo, a raje kot v trgovine, ki jih najdem tudi pri nas, raziskujem stari del Barcelone, npr. Gothic in El Born. Občudujem ročno izdelane unikate različnih umet­nikov, popularne vintage trgovinice in butike, navdihnjene s špansko  folkloro, flamencom. Navdušena sem nad idejami za recikliranje; v trgovini Vaho (http://vaho.ws) si privoščim torbico iz odsluženega PVC-reklamnega oglasa, ki so jo zašili v barcelonskih zaporih. Za očala z lesenim okvirčkom iz odsluženih 'rolk' pa še varčujem (www.vuerichb.com).

Poskusim tudi ...

Nočno haljico iz navijaškega modnega asortimaja FC Barcelona. Najbrž s prodajo uradnih nogometnih dresov Španci zaslužijo več kot s celotno modno industrijo. Na nogometni stadion Camp Nou nogometnega kluba FC Barcelona, ki sprejme skoraj 99 tisoč navijačev, vsi pridejo v zadnjih navijaških dresih. Doživeti vzdušje na tako velikem in s čustvi nabitem stadionu je eden izmed vrhuncev počitnic v Barceloni.

Večer začnem ...

Španci oživijo šele ob desetih, takrat je čas za druženje ob hrani. Nemogoče je, da bi v Barceloni jedla slabo, zato zavij v prvi tapas bar, poln domačinov. Božansko morsko paello smo jedli v stari gostilni Taverna v 'must see' predelu Barceloneta. Ob polnoči je čas za prvo pijačo, npr. na trgu Placa Reial. Ob dveh zjutraj je čas za premik v klub – mi smo se zabavali v La Terrazzi. Jutro dočakaj v klubu na obali, popularni so Skôho, Opium Mar in v hotelu Wella.

Kot spominek kupim ...

Pahljačo, ker jo potrebujem že tam, da si z njo malo osvežim in odišavim zrak (popršim jo s parfumom, kajti uličice Barcelone včasih res smrdijo). Ne skrbi, ne uporabljajo je le stare mame, mladi si z njo izkazujejo naklonjenost ... posodijo ti jo npr. na vročem plesišču ... še vedno pa po­znajo tudi njeno skrito govorico:

  • Če jo držim odprto pred usti ... sem samska, zato pridi z mano.
  • Če zaprto položim na ustnice ... poljubi me.
  • Če jo položim na srce ... osvojil si me.
  • Če počiva odprta na levem licu: Ne.
  • Če se dotaknem desnega lica:  Da.

Doma Barcelono najdem v ...

  •  kultnem filmu Vicky Cristina Barcelona. Zaljubila se boš v igralca Javierja Bardema in Crisa Messino ter lepo prikazan španski temperament.
  • restavraciji Don Felipe na Streliški v Ljubljani, kjer moraš poskusiti različne tapase.
  • španski četrti (nasproti Emporiuma v BTC-ju), kjer je skoncentrirana španska moda; Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius ali v City parku (Desigual, Women'secret, Adolfo Dominguez ...).
  • nepozabni pesmi Barcelona, himni OI 1992, ki sta jo pela pevec skupine Queen Freddie Mercury in operna sopranistka Montserrat Caballe.

Tekst: Nika Veger