Barvaj pirhe tako, kot so jih barvale babice

Poudarek je seveda na: Naravno! Saj si že slišala za to, da so včasih velikonočna jajca barvali kar s peteršiljem, čebulo, rdečim zeljem …

17. 4. 2014

Zbrano po ljudskem izročilu:

Rožnati pirhi

  • Iz kozarca vložene rdeče pese vzemi tekočino in jo malce razredčite z vodo, v tekočini nato kuhaj (10 minut) in tudi ohladi jajca, ki bodo postala močno rožnata.
  • Jajca lahko skuhaš tudi v šipkovem čaju ali pa v razredčeni masi zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).

Rdeči pirhi

  • Zelo lepa jajca nastanejo, če jih kuhaš v razredčenem rdečem teranu.
  • Pirhi se obarvajo lepo rdeče, če vzameš rdečo čebulo, vodo in rdeči kis.

Črni, temno sivi pirhi

  • Jajca 10 minut kuhaj v gostem ruskem ali drugem pravem čaju.

Oranžni pirhi

  • V vroči vodi raztopi nekaj žlic rdeče paprike in v njej kuhaj jajca.
  • Lahko uporabiš tudi čili v prahu – odtenek bo bolj rjavkast.

Rumeni pirhi

  • V vodi najprej skuhaj skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedi in v zavretku skuhaj jajca.
  • Za močno rumena jajca vzemite žafraniko ali kurkumo.
  • Star recept: v vodi skuhaš olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.

Zeleni pirhi

  • V vodi pol ure kuhaš špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlači, precedi skozi gazo in v tej tekočini 40 minut kuhaj jajca. Tudi ohladiš jih v isti vodi.
  • Nežne zelene odtenke dosežeš s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi

  • Zagotovo ima največ slovenskih družin rjave pirhe, ki se kuhajo v vodi z olupki čebule.
  • Vroče trdo kuhano jajce namočiš v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).

Vijoličasti pirhi

  • Lepa vijoličasta jajca bodo nastala, če jih boš kuhala skupaj z rdečim zeljem.
  • Jajca lahko kuhaš tudi v tekočini iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Vzorci z elastiko

Okoli trdo kuhanih jajc ovij navadne elastike, nato pa jajca potopi v barvo za živila. Odstrani jajca, osuši s papirnato brisačko in odstrani elastike. Deli pirha, prekriti z elastiko, ne bodo pobarvani. Ko boš elastike odstranila, lahko pirh potopiš še v drugo barvo.

Voskanje pirhov

Jajce pokapaj z voskom prižgane sveče. Ko se vosek strdi, daj jajce v barvo za živila, potem ga vzemi ven in osuši. Pozneje lahko vosek postrgaš z jajca in ga pomočiš v drugo barvo ali pa ga po želji pustiš na pirhu.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri