Balvansko plezanje v Rimskih Toplicah

Plezalni klub Laško bo 28. in 29. avgusta organiziral tekmo državnega prvenstva v balvanskem plezanju, ki bo potekala ob kopališču Aqua Roma v Rimskih toplicah.

Balvansko plezanje v Rimskih Toplicah (foto: shutterstock) shutterstock
20. 8. 2010

Na tekmi se bodo pomerili plezalci v vseh kategorijah, od cicibanov do članov, kar pomeni, da bodo na kupu najboljši plezalci iz vse Slovenije.

Kaj je balvansko plezanje?

Premagovanje balvanov oziroma 'boulderjev', kot jim pravimo izpeljano iz angleškega jezika, je večini nekoliko manj znana plezalna disciplina, saj se ne pleza v višino ter se pri njem ne uporablja varovanje z vrvjo.

Balvansko plezanje se je oblikovalo iz oblike treninga, pri katerem so tako športni plezalci kot alpinisti in planinci premagovali nižje stene s težkimi smermi, ki pa niso bile visoke in je bila za varen doskok na tla dovolj že debelejša blazina. Počasi se je balvansko plezanje razvilo v povsem samostojno plezalno disciplino, ki lahko poteka na umetnih stenah ali stenah v naravi. Četudi balvani običajno niso višji od treh ali petih metrov, zahteva premagovanje ovir izjemno veliko spretnosti, moči in tudi logičnega mišljenja – sicer se je preko ovir, ki tudi v naravi segajo celo do težavnosti 8c+, nemogoče prebiti.

Tokrat v Rimskih Toplicah

Plezalni klub Laško združuje plezalce iz celotne občine, pa tudi tiste iz sosednjih občin, saj je znan po odličnih rezultatih.

V njihovih vrstah najdemo Matejo Hohkraut, šestkratno državno prvakinjo, ki zmaguje tudi na tekmah v tujini, ter Tima Unuka, najmlajšega Slovenca, ki je preplezal smer 8b+. Da bi v svoje vrste ter na plezalne treninge, ki se ponovno pričnejo jeseni, privabili čim več nadobudnežev, se je klub odločil tekmovanje letos organizirati v Rimskih Toplicah – poleg kopališča, kjer se bo z veseljem ustavilo še več gledalcev. Pri organizaciji bo sodelovalo tudi Turistično društvo Rimske Toplice, ki bo istočasno organiziralo golažijado.

Urnik tekmovanja

Sobota, 28. avgust:
10:00 kvalifikacije, članice in člani,
14:00 starejše deklice, starejši dečki,
18:30 finale, članice in člani.

Nedelja, 29. avgust:
10:00 cicibanke, cicibani,
13:30 mlajše deklice, mlajši dečki,
17:00 kadetinje in kadeti.