Bajadera - baletna tridejanka v Cankarjevem domu

Med balete, ki so privlačen izziv tako za koreografe kot ambicioznejše glasbene interprete, spada tudi baletna tridejanka Bajadera.

12. 1. 2011

Ime baleta se navezuje na obredno izročilo starodavne Indije, saj označuje tempeljsko plesalko oziroma tempeljsko svečenico, zavezano čistosti asketskega življenja.

Dramatični ljubezenski trikotnik

Kljub tipično orientalski motiviki pa je dramaturški pogled na vzhodnjaško bivanje izrazito evropocentričen, kar se kaže tako v Minkusovi glasbeni govorici kot tudi tipičnem zahodnjaškem pripovednem okviru, ki v ospredje postavlja ljubezensko zgodbo med Bajadero Nikijo in bojevnikom Solorjem, ki sta si prisegla večno zvestobo. Intriganti zaplet se zgodi z vzpostavitvijo ljubezenskega trikotnika, in sicer zaradi ljubosumja visokega brahmana, ki je prav tako zaljubljen v lepo plesalko, kar privede do niza neljubih dogodkov, ki ljubimca ločijo za vedno – vsaj na tem svetu.

Plesna apoteoza večni ljubezni, ki zahteva celoten baletni korpus, skrbno naštudirano orkestrsko partituro, bogato scenografijo in mikavne kostumografske rešitve, bo tako s tehnično - scenskega vidika kot tudi z vidika plesne poustvarjalnosti pomenila vrhunec klasičnih baletnih predstav nove sezone.

Ludwig Minkus & Marius Petipa: Bajadera. Predstava bo izvedena v koprodukciji s SNG Opero in baletom Ljubljana.

Koreograf: Rafael Avnikjan, po izvirni koreografiji Mariusa Petipaja

Cankarjev dom, 12., 13., 14., 15. januarja ob 19. uri.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri