Avtomobili niso le za moške

Eden od prodajalcev avtomobilov je nekoč izjavil: "Ženske kupujejo avtomobile z glavo, moški s srcem."

Avtomobili niso le za moške (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 3. 2012

No, na terenu sicer nismo preverjali točno te izjave, a dejstvo je, da ženske avtomobile kupujejo popolnoma drugače kot moški.

Po anketi sodeč, se moški bolj poglabljajo v tehnične in praktične zmogljivosti avtomobilov, ženske seveda stavijo na barvo in obliko in ja, zelo pomembne so varnost, poraba in velikost prtljažnika.

Čeprav v večini še vedno lahko trdimo, da avtomobili bolj zanimajo moške kot ženske, tudi te počasi prevzemajo skoraj polovični delež med kupci novih avtomobilov.

Torej, kaj ženske najbolj cenijo pri avtomobilu?

Prvič: cena mora biti dosegljiva. Menda ženske pri avtomobilih (drugače kot pri nakupu čevljev, torbic in kozmetike) veliko bolj gledajo na družinskemu proračunu prijazno ceno.

Ko ženska kupuje avto, zahteva predvsem varnost in praktičnost, ki je posebej pomembna pri tistih z majhnimi otroki. In seveda, ženske imajo tudi pri pločevini rade malo dizajna, rožic in zanimivih barv.

Na kratko – ženske se bolj zanimajo za funkcionalnost in lepoto avta kot za tehnologijo.

Zanimivo, da moški večkrat kupijo tako imenovani ženski avto, medtem ko ženske redko zamikajo moški avti.

Tehnika in ženske

Avtomobili niso le za moške. Več kot polovico novih kupijo ženske!

V ZDA so celo naredili raziskavo in ugotovili, da več kot dve tretjini novih avtomobilov prodajo ženskam, pri nakupu od 8 od 10 avtomobilov pa zelo močno sodelujejo ženske.

"Pred desetimi leti je bilo še popolnoma drugače, kot je danes. Ženske so kupovale poponoma druge avtomobile kot danes. Danes so moški in ženske kot kupci že skoraj enakopravni. Prav presenečeni bi bili, kako močno so ženske podkovane o tehničnih zmogljivostih jeklenih konjičkov. Je pa res, da ženske večinoma iščejo avto, na katerega se lahko zanesejo, vendar zaradi svojih želja nikoli ne bodo segle pregloboko v žep. Moški so za dodatno opremo in močnejši motor pripravljeni odšteti veliko več denarja," nam je zaupal eden od prodajalcev avtomobilov Opel, ki so pri ženskah zadnje čase sploh zelo priljubljeni.

No, če se mora o izbiri vozila odločati novopečena mamica, zagotovo dajo prednost predvsem velikemu prtljažnemu prostoru ter varnosti za svoje otroke. Pri mamicah je videz šele na drugem mestu.

Vsi prodajalci po vrsti so nam zatrdili, da je zadnje čase žal realnost taka, da si ženske sicer dolgo ogledujejo večje avtomobile, na koncu pa se zaradi finančnih razlogov odločijo za manjšega.

Anketa: Katere avtomobile bi izbrale ženske, če ne bi bile finančno omejene?

Na prvih mestih so bili citroen C3 pluriel, Volkswagnov novi hrošč new beetle cabrio, renault twingo, alfa romeo mito, toyota corolla, nissan note, opel meriva, kia spectra ...

Absolutni modni krik po vsej Evropi pa sta, posebno med mladimi in uspešnimi, mini-cooper in fiat 500.

Kako Slovenke kupujejo avtomobile?

Želela sem višji avto

V prvi vrsti je pri nakupu pretehtal njegov videz, da je lep, a hkrati, da zadostuje mojim potrebam in željam pri vožnji. Želela sem višji avto, džipa, a ker so dražji in vseh funkcij pri vožnji ne bi uporabljala, sem se odločila za urbanega terenca, Nissanovega qashqaja.

Pri avtu mi je najpomembneje to, da je pregleden za vožnjo, da ima dovolj prtljažnega prostora (imam psa), da je notranjost temnejša (da se prehitro ne vidi umazanija).

Pred nakupom sem prebirala Avto magazin, v njem iskala teste izbranih avtomobilov in za nasvete spraševala prijatelje moškega spola, ki pa so mi uničili sanje, saj so bili vsi preveč praktični. Tako je bila zadnja odločitev povsem moja. - Ilona, 34 let, nissan qashqai

Varen in varčen

Moj avto mora nujno imeti pogon na vsa štiri kolesa, pa kljub temu včasih obtičim v snegu ali nehote naredim pirueto, ko po zasneženi gozdni cesti hitim proti domu. Pa blazno dobro se mi zdi, da ima avto lita platišča, čeprav nimam neke posebne razlage za to. Kar se drugih stvari na avtu tiče, nimam posebnih zahtev. Mora pa biti čim bolj varen in varčen. - Mateja, 39 let, vozi kio

Kateri se najmanj kvari?

Zaradi paničnega strahu, da mi avto 'crkne' sredi križišča ali na najbolj neobljudeni cesti, sem se pred nakupom prvega novega avta najprej pozanimala, katere znamke imajo malo tovarniških napak in se nasploh najmanj kvarijo.

Malo sem povprašala pri bližnjih avtomehanikih, pregledala zadnje avto teste v revijah in naredila nekaj testnih voženj z avtomobili iz ožjega izbora. Z avtom se večinoma prevažam na kratkih razdaljah, od doma do službe, zato nisem preveč zahtevna glede zmogljivosti motorja, velikosti prtljažnika ali dodatne opreme.

Na avto ne gledam kot na statusni simbol, ampak zgolj kot na prevozno sredstvo − varno in varčno. No, pa lepe barve in oblike mora biti. - Janja, 40 let, ford focus

Rdečega ne bi kupila

Kako sem kupila svojega rabljenega enoprostorca 'Zlatka'? 

  • Ima zelo malo prevoženih kilometrov in je glede na letnik skoraj nov, čeprav je star že osem let.
  • Dokaj všečna oblika in dobra velikost; narava mojega dela je ravno spravljanje velikih količin vrečk v avto.
  • Super oprema
  • Moč motorja 1,6 oziroma 103 'konjske moči'. Boljši motor, da avto tudi dobro potegne.
  • Glede barvo nisem izbirčna, toda če bi bil rdeč, obstaja veliko verjetnosti, da ga ne bi kupila oziroma bi vse prej našteto odtehtalo nakup, vendar bi se v avtu slabo počutila – rdeča je namreč barva, ki je ne maram!
  • Pomembna klimatska naprava. - Aiša, 34 let, huyndai matrix

Platišča kot modni dodatek

Ko sem kupovala svoj prvi avto, sem najprej vedela, da bo bel ali črn. Potem sem obiskala veliko avtohiš in se na koncu odločila za belega, imel je namreč največ opreme po ugodni ceni. Pozorna sem bila, da je varen in poskočen ter da ni preveč žejen. Dodatno sem kupila platišča, ker se mi zdi, da je to neka obvezna oprema avtomobila – lepa platišča so kot modni dodatek! - Helena, 27 let, kia proceed

In kako moški pomagajo ženskam pri nakupu avtomobila?

Ženske gledajo na barvo in obliko

Pomagam ji le pri vseh argumentih, ki so na tehtnici. Če bo avto le njen, so prioriteta njene potrebe (njena glavna je, da gre v prtljažnik vsaj ena hokejska torba), če bo avto družinski, se je treba podrediti družinskim potrebam.

Ženske so verjetno najbolj pozorne na barvo in obliko, potem pa na ceno, funkcionalnost. V zadnjem času je vse bolj pomembna tudi poraba.

Redke so, ki se obremenjujejo z močjo, navorom, velikostjo platišč in še kakšno tehnično podrobnostjo. Ženske kot voznice so enakopravne, a le del njih. - Miha, 32 let, bmw serija 1

Žena je boljša voznica

"Žena ima službeni avto, logično nisem imel besede pri izbiri. Kar se pa vožnje tiče, je pa veliko boljša voznica kot jaz. In tudi če ne bi bila, tega nikoli ne bi priznal." - Urban, 42 let, toyota corolla verso

Trije otroci in ljubeča žena

Odločitev za nakup prvega ali drugega družinskega avtomobila je vedno skupna. Moja boljša polovica se sicer vozi z večjim – torej družinskim avtom, sam sem večinoma za volanom manjšega (drugega) avtomobila pri hiši. Morda tudi zato, ker ko je enkrat sedla za volan športnega terenca, ga noče več spustiti iz rok.

Sicer pa se ženske običajno vmešavajo glede barve avtomobila in pri vprašanju, ali je lep. Kateri motor in katero znamko kupujemo, pa določa moški. Ne nazadnje nas avtomobili le bolj zanimajo in smo na tekočem, kaj je najboljši nakup.

Glede sukanja volana pa opažam, da so ženske vse boljše voznice, verjetno tudi zato, ker se veliko več vozijo kot nekoč. Ko ženske kupujejo avtomobile, najprej gledajo na barvo in videz, potem pa na to, kako je urejena notranjost in ali je dovolj velik. - Peter, 37 let, nissan almera in hyundai santafe

Napisala: Sara Mljač, foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri