Sama sebi najboljša družba (kolumna Anamarije Lukovac)

Pomisli, koliko časa preživiš, obkrožena z drugimi ljudmi. V račun vštej tudi ves čas, ko si priključena na družbena omrežja, saj je virtualni stik prav tako človeška interakcija. Ne bi se čudila, če bi bila številka blizu 24 uram na dan.

Sama sebi najboljša družba (kolumna Anamarije Lukovac) (foto: Getty Images) Getty Images
25. 7. 2015

Pred kratkim mi je uspelo priti do točke, ko sem sama sebi postala najljubša družba. In čeprav obožujem druge ljudi in se rada obkrožam z njimi, hrepenim po trenutkih, ko se lahko sama sprehajam po ulicah, sama ždim v svoji sobi in sanjam o dnevu, ko bom zbrala pogum, da se sama odpravim na drugi konec sveta.

Sprašujem se, kako se v tem razmeroma uspešno razvitem svetu, čigar kultura visoko ceni avtonomijo, osebno svobodo, izpolnjenost, človeške vrednote in predvsem individualizem, avtonomni svobodni in izpolnjeni posamezniki na smrt bojimo biti sami s seboj.Anamarija

Raje dvakrat pomislimo, preden gremo sami v restavracijo ali v lokal, češ kaj si bodo mislili tisti, ki si mizo delijo z drugimi. Ustvarili smo stigmo, ki samoto in celo samskost smatra kot čudaškost.

Paradoks pa se skriva ravno v tem, da nas umetnost samote ne dela manj družabne, ravno nasprotno, izboljšuje naše povezovanje z drugimi. Ko se naučimo biti intimni s svojo zastrašujočo, prazno in neznano notranjostjo, naša intimnost z drugimi dobi več dimenzij.

Hemingway, pisatelj in novinar, ki bi ga brez obotavljanja označila za genija, je trdil, da je samota osnova za ustvarjalno delo.

Če se ozremo v preteklost, so velika imena zares pogosto dobro znani samotarji. Ločiti pa je treba med osamljenostjo in samoto. Včasih smo lahko celo bolj osamljeni, ko smo obdani s kupom ljudi, ki ne slišijo, ne razumejo ali ne morejo slediti.

Če si pogosto sama in v tem ne znaš uživati ali pa potrebuješ oddih od nenehnega iskanja družbe, obstaja nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali, da boš sama sebi najboljša družba. V samoti ni težko uživati, če nas vanjo ne prisilijo, zato se sama odloči zanjo in se jo nauči vzljubiti.

Nanjo glej kot na posebni čas samo zate, ki ti bo koristil. Počneš lahko vse tisto, kar bi sicer počela s prijatelji ali partnerjem. Zaposli se z dejavnostmi, ki te veselijo, poskusi nekaj, kar si že dolgo želiš, in odkrij ustvarjalnost, ki se je skrila pod kup osamljenosti ali neprekinjene družabnosti.

Razmišljaj o stvareh, ki si jih prebrala ali slišala, in ustvari dialog sama s sabo. Predvsem pa razmišljaj o sebi in o svojem bistvu, časa ne zapravljaj za premlevanje tistega, na kar ne moreš vplivati.

Poletje je čas, ko imamo občutek, da moramo na počitnice oditi s čim večjo skupino prijateljev ali pa najti eno posebno osebo, ki nam bo omogočila najlepši oddih v našem življenju. Ne zavedamo pa se, da je ta posebna oseba že z nami in je edina, ki ima moč poskrbeti za nepozabne počitnice.

Si to poletje želiš dogodiv­ščine, ki te bo spremenila?

Odloži telefonsko slušalko, zberi pogum in pot pod noge vzemi kar sama. Ko se boš vrnila, ne bo drugačna samo barva tvoje kože.

Ko sem začela čas preživljati s sabo, sem dobila pogum za naloge, ki so me prej strašile, saj sem prvič zares vedela, kdo sem. In ta oseba je bila sposobna opraviti veliko več, kot sem bila prepričana prej. Dobila sem pogum, da stvari delam sama. Počutim se varno, saj mi hrbet na vsakem koraku krije moja dobra prijateljica – jaz.

Napisala: Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri