Alkoholni kis za ekološko pranje perila

Si kdaj razmišljala o tem, kaj vse zliješ in streseš v pralni stroj (posledično pa tudi v naravo), da bi se tvoje perilo do čistega opralo?

17. 3. 2010

No, pred leti je prav o tem razmišljala tudi magistra kemije, Irena L., in prišla do naslednjih ugotovitev:

“Ker je učinkovitost praška odvisna od mehkobe vode, njene temperature, pa tudi od detergenta, ki ga vsebuje, sem najprej pomislila, na katerega od teh dejavnikov pravzaprav lahko vplivam.

No, vplivam lahko na mehkobo vode, če si izberem prašek in seveda na temperaturo pranja.

A kako?

Tako, da dodam snov, ki vsebuje anione, ki bodo pobrali katione (se še spomnite iz osnovne sole Na+ in Cl- gresta skupaj, dobimo sol, vez, ki ju povezuje je ionska vez in je ena najmočnejših v svetu kemijskih vezi). Prašku sem zato dodala malo alkoholnega kisa.

Kaj pa mehčalec? Je ta v tem primeru sploh še potreben? Ne, saj sem v prekat za mehčalec enostavno dodala še malo alkoholnega kisa.

Kemija pri mehčalcu je resda malenkost bolj zapletena, osnova pa še vedno ostaja že zgoraj opisani mehanizem mehčanja vode.”

Naravi in denarnici prijazna rešitev

In rezultat:

  • manjša poraba praška,
  • bolj efektivno pranje (boljši izkoristek detergenta, ki se nahaja v prašku),
  • lepo dišeče (praški že sami po sebi zelo dišijo) in mehko perilo.

In seveda:

  • odpade tudi Calgon :-)
  • in odpadejo alergije na mehčalec. Alkoholni kis je tako zelo zelo primeren kot mehčalec za perilo dojenčkov.

Predvsem pa gre poudariti, da je takšno pranje ekološko manj sporno, poznalo pa se bo tudi v denarnici!

P.S.

Mag. Irena je ta svoj mali domači eko-eksperiment popisala v elektronskem pismu, ga že pred leti razposlala na nekaj elektronskih naslovov, ti so ga nadalje preposlali na nekaj svojih elektronskih naslovov ... dokler ni te dni pismo z osebnim priporočilom ekološko osveščene in novostim naklonjene bralke spletnega cosma, ki Irenin nasvet menda že dalj časa s pridom uporablja, priromalo tudi v naš poštni predal. Kaj je sledilo, pa je verjetno očitno, kaj ne ;)