Ali znaš sprejeti kompliment in kako se tega naučiš!

Tista med vami, ki kompliment zna sprejeti, se bo prikušno nasmehnila in zanj zahvalila. Je tudi pri tebi tako?

7. 4. 2014

Če bi bil odgovor na naše uvodno vprašanje pozitiven, bi zagotovo ne brala dalje, kaj ne ;)

Ne znam sprejeti komplimenta!

Večina nas namreč začne ob pohvali razmišljati, ali dotična oseba misli resno s svojim komplimentom oziroma ali se morda celo ne dela norca iz nas, nekatere pa v celoti sploh ne verjamejo, da bi bile vredne kakršnekoli pohvale in vsekakor ne verjamejo slišanemu komplimentu.

Univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, bi te sprejemanja komplimenta skušala naučiti takole:

  • "To je pomemben dejavnik naše samozavesti in notranje samopodobe, ko znamo in zmoremo iz vsega srca izreči kratko besedico ob prejetem komplimentu: 'hvala'. To povsem zadostuje in tisti, ki vam je izrekel kompliment, se bo tudi razveselil tega, da ste opazili in sprejeli dano pohvalo. Kajti ko reagirate obrambno na dani kompliment in minimalizirate njegov pomen ter se ne znate zahvaliti, posredno užalite tistega, ki je iskreno mislil s svojimi pohvalnimi besedami. Počuti se zavrnjenega ali celo užaljenega v svoji pozitivni nameri, da vam polepša dan."

Ti je dalo misliti? Potem nadaljuj ...

  • "Seveda, vse življenje so vas učili, da je skromnost lepa čednost in da se bahati ni lepo. Ampak saj dobljeni iskreni komplimenti niso zato, da vam dodajo napuh, temveč ker je nekdo pač prepričan, da vam ta obleka lepo pristaja oziroma je vaše današnje kosilo izredno okusno, in to tudi glasno pove. Verjetno se ob prejetem komplimentu nekatere čutite tudi nekoliko nenavadno ali neprijetno, saj vam vaša, verjetno šibka, samopodoba daje signale, da niste vredni prijazne ali pohvalne besede."

Melitin napotek za pravilno sprejemanje komplimenta bi lahko na kratko sklenili tudi takole:

  • sprejmi kompliment takšen, kot je, in se zahvali.
  • Ne sprašuje za dodatno razlago.
  • Naj ti ne bo nerodno, ampak si dovoli, da ti je raje toplo pri srcu, ker si slišala nekaj lepega in pohvalnega o sebi.

Ker je sprejemanje komplimentov veščina (in ne osebnostna lastnost), se jo lahko vedno tudi priučimo.

Tri vrste komplimentov

Komplimente na splošno razvrstimo v tri skupine:

  • Situacija 1: S svežo in novo pričesko srečaš prijateljico, ki ti reče: "Kako super si videti. Ta nova frizurica ti zares paše." To je kompliment glede nečesa, kar si si sama privoščila.
  • Situacija 2: Pravkar si odlično odigrala partijo tenisa, ki si ga trenirala z vaditeljico kar nekaj mesecev. Trenerka je spremljala tvoj boj in te na koncu pohvalila, da si fantastično odigrala partijo. To je kompliment, ki se nanaša na tvojo aktivnost ali na nekaj, kar si sama dosegla.
  • Situacija 3: Nova znanka te pohvali: "Imaš čudovite oči." To je pohvala za tvoj zunanji videz, nad katerim nimaš nadzora.