Ali te premaguje zavist?

Danes zaupamo tone informacij o sebi, vendar jih preveč lahko povzroči občutke zavisti, ki na samozavest lahko delujejo uničevalno.

27. 11. 2008

Govoričenje o tem, koliko denarja zaslužiš ali koliko orgazmov si doživela prejšnjo noč, je bilo včasih nespodobno, današnja izpovedovalna družba pa nas opogumlja, da zaupamo ali se celo hvalimo z vsemi dobrimi stvarmi, ki se nam zgodijo.

To pretirano vedenje pa je pripeljalo do novih ravni zavisti. Status je veliko pomembnejši kot včasih in veliko bolj tekmovalni smo. Ljudje si želijo, da drugi vedo, da dobro živijo, in ker si pod večjim pritiskom kot kadarkoli, da si v koraku z drugimi, te intimne podrobnosti življenja drugega naredijo zavistno. Težava je še večja zaradi zavedanja blagovnih znamk. Ko ljudje nosijo svojo finančno blaginjo na rokavu (včasih dobesedno), veš, koliko je stala njihova garderoba tudi brez tega, da se ti s tem še ustno pohvalijo.

Ker se nobena cosmo punca nikoli ne bi smela počutiti manjvredno, nam je ustanoviteljica Inštituta Simbioza Aleksandra Kralj razložila, zakaj je ta nova zvrst zavisti tako strupena in kako živeti z njo: ‘’Samopodobo si po navadi gradimo na podlagi uspeha, znanja, videza, bogastva in priljubljenosti. Kar pomeni, da potrebujemo vedno nove potrditve, ki nam dajejo občutek vrednosti. Ko je naš občutek vrednosti ogrožen, začutimo zavist oziroma ljubosumje do osebe, za katero mislimo, da je boljša ali uspešnejša od nas.’’

Zaradi koga ti trepeta še tisti zadnji živec?

Terapevtka Aleksandra Kralj pravi: “Katja je ob prijateljičinem uspehu doživela svoj neuspeh. Verjetno je začela dvomiti o sebi. Ob stiku s prijateljico se je ta občutek neuspeha še poglabljal, vendar ne sme dovoliti, da ji njen uspeh začne spodkopovati samozavest in uničevati prijateljstvo.’’ Kraljeva svetuje, naj se Katja od prijateljice česa nauči: “Njen uspeh te lahko tudi motivira, da si še boljša kot zdaj.’’ Začni torej premišljevati, kako lahko napreduješ, če si resnično želiš, nikar pa ne delaj nečesa samo iz gole tekmovalnosti.’’

Pogosteje kot ne zavist izhaja iz negotovosti in vsak ima šibko točko, pa naj gre za velikost sodelavkinega bančnega računa ali njene riti. Ko ti torej kakšna sodelavka reče, da je podedovala 10 tisočakov od tete iz Amerike ali da je shujšala za dve konfekcijski številki, to lahko okrepi tvoje občutke nezadostnosti.

Ženske se rade primerjajo z drugimi in to, kakšne so v primerjavi z njimi, lahko vpliva na njihovo samozavest. Kraljeva pravi, da se s primerjanjem z drugimi lahko tudi veliko naučimo, odvisno pa je seveda od tega, s kom se primerjamo. “Težava nastane, če se na vsak način trudimo biti takšni kot drugi. To pomeni, da se oddaljujemo od sebe,’’ opozarja.

Kako se v dolo­čenem trenutku spoprijeti z nevoščljivostjo

Naj te ti neprijetni občutki motivirajo

Si se že naposlušala svoje prijateljice, ker ne more prehvaliti svojega fanta? Obljubi si, da boš šla vsak teden na zmenek, dokler ne boš spoznala nekoga, ki ti bo res všeč.

Preidi od besed k dejanjem

Umiraš od želje, da komu poveš, da si napredovala v službi? Pokliči superuspešno sestrično in ji zaupaj svojo srečo. Ko je nekdo prepričan vase na nekem področju, ti ne bo zavidal.

Prav tako poskusi govoriti s skromnim tonom in hvali osebo, s katero se pogovarjaš. Ko govoriš prijateljici o novi dragi obleki, predlagaj, da jo poskusi še ona, saj ji jo boš z veseljem kdaj posodila. Tako ji boš pustila, da se bo počutila dobro sama s sabo in bo obenem srečna zate. Pa vseeno – nekaj samohvale res ne more škoditi, pravi Kraljeva.

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri