Ali si čisto prava prijateljica?

Ko te prijateljica vpraša za iskren nasvet, si je ne želiš prizadeti s tem, da bi ji povedala resnico, za katero veš, da je noče slišati. A prava prijateljica si le, če si iskrena. konec koncev si tu zato, da ji pomagaš tudi v težkih trenutkih.

19. 3. 2013

Po dolgih letih prijateljstva bi verjetno rekla, da svoji najboljši prijateljici poveš prav vse.

Ona ve vse o tebi (tudi to, da si na prvi dan razprodaj špricala pomembne vaje na faksu) in ti vedno stoji ob strani. Kako trdno pa je vajino prijateljstvo, ko vidiš, da z novim fantom spet dela iste napake kot z vsemi prejšnjimi in bi jo rada na to opozorila? Ali pa, ko ti govori o svojih pisarniških navadah, zaradi katerih ti gredo lasje pokonci? Ali si ji na njena vprašanja ali celo pritožbe nad fantom oz. sodelavci odgo­vorila, kar si mislila, da si ona želi slišati, ali si bila iskrena kot res prava prijateljica?

Ko se bojiš, da bi resnica lahko povzročila dramo, te verjetno mika, da bi govorila majhne neškodljive laži.

V anketi, ki smo jo izvedli na Cosmopolitanovi spletni strani, smo ugotovili, da kar 92 % prijateljic včasih noče slišati resnice, čeprav pravijo, da bodi iskrena. A verjemi, kljub najboljšim namenom prijateljicam prav nič ne pomagaš, če se jim glede njihovega obnašanja čisto malo zlažeš – tako se nikoli ne bodo odločale za spremembe, ker bodo mislile, da je vse v redu v njihovem življenju, saj ga njihove najboljše prijateljice popolnoma odobravajo.

Prijateljici lahko zamolčiš skrivnost, da je njen 'čudoviti' pečeni piščanec vedno suh kot karton. V naslednjih primerih pa je zdrav odmerek resnice zanjo lahko le koristen.

Iskrena bodi, ko ...

vajino prijateljstvo nenehno uničuje s svojo dramo.

Ti si njena rama za jokanje. Saj to je tudi namen prijateljic, kajne? Toda njeno tarnanje ti je postalo preveč znano! Pritožuje se vedno nad istimi stvarmi in nikoli ne upošteva tvojega nasveta. Želiš si ji biti na voljo, toda poslušanje njenih žalostnih zgodbic ti počasi jemlje dobro voljo.

Naredi takole

Povej ji, da si opazila, da je že nekaj časa nesrečna zaradi istega razloga. Potem pa ji predlagaj: "Dajva skupaj poiskat drug način, kako si lahko pomagaš, ker ti očitno nič ni v pomoč, da se o istem problemu pogovarjava že eno leto, pa se še prav nič ni spremenilo." S tem jo boš spodbudila k dejavnosti in k temu, da naredi kaj konkretnega, da bo spremenila svoje okoliščine, kar je prav to, kar potrebuje.

Iskrena bodi, ko ...

... se bojiš, da se ji bodo njene tve­gane spolne navade maščevale.

Rada slišiš o njenih dogodivščinah s tipčki, toda zagotovo veš, da je minilo že veliko časa, odkar so bili kondomi del njenega spolnega življenja. Ne želiš si, da bi zanosila ali se nalezla spolno prenosljive bolezni, toda skrbi te, da boš obsojajoča, če ji boš to omenila.

Naredi takole

Ko se s prijateljico pogovarjaš o seksu, zelo tvegaš, da boš slišati obsojajoče, namesto da bi pomagala. Svoje skrbi omeni tako, da boš govorila o določenem obnašanju in da je ne boš kritizirala kot osebe. Obenem razvedri pogovor z nekaj humorja na svoj račun. Povej ji: "Tole, kar ti bom zdaj povedala, sicer vedno govorijo stare mame, kot sem jaz, vendar me skrbi, ko mi rečeš, da ne uporabljaš zaščite. Kaj ko bi premislila o tem, ker si ne želim, da bi zanosila ali se nalezla spolno prenos­ljive bolezni?"

Iskrena bodi, ko ...

... njena pretirano odprta oblačila privlačijo napačno vrsto pozornosti.

Obožuješ nakupovanje z njo, toda vztraj­no kupuje obleke, iz katerih ji prsi skoraj padajo ven. Saj je res lepa punca, vendar je v obraz skoraj nihče več ne pogleda.

Naredi takole

Pogovor naj bo osredotočen na možne neprijetne situacije, namesto da bi se zapičila v njeno obleko. Če se oblači preveč seksi za v službo, ji povej: "Videti si čudovita, toda sprašujem se, ali bo tvoj starokopitni šef menil, da je ta obleka primerna za pisarno." Potem pa pred­lagaj, da obe izkoristita naslednje nakupovanje za prenovo garderobe obeh.

Iskrena bodi, ko ...

... ne napreduje v službi.

Tvoja najboljša prijateljica obožuje svojo službo in meni, da ji gre precej dobro od rok. Toda že leta in leta tiči v istem kotičku pisarne. Niti sanja se ji ne, zakaj se je izogibajo, ko gre za napredovanje, ti pa misliš, da je glavni vzrok za to njena navada, da zjutraj večkrat podaljša spanec (res res podaljša).

Naredi takole

Ko ti bo naslednjič povedala, da se ne počuti dovolj spoštovana, omeni nasvet za kariero, za katerega se ti zdi, da bi ji lahko pomagal. Povej ji: "Veš, da sem v Cosmu brala nekaj zanimivega. Šefi naj bi manj resno jemali zaposlene, ki pozno hodijo v službo. Vem, da moj šef točno ve, kdaj zjutraj  kdo prihaja v službo. Ali misliš, da tudi tvoj šef tako sitnari glede tega?" Potem naredita načrt, kako bi lahko prej začela hoditi v službo (če obe začenjata ob devetih, se lahko ob pol osmih vedno dobita v fitnesu in tako naredita veliko za telo, prijateljstvo in še pravočasni prihod v službo).

Iskrena bodi, ko ...

... si želi iskrenega mnenja glede zveze.

Prijateljica te prosi za iskren pogovor, a ji je težko povedati, da njen moški ni dober zanjo, ali da dvomiš, da jo bo tisti moški, ki ga je spoznala prejšnji vikend, še kdaj poklical.

Naredi takole

Če je situacija žgečkljiva, je najpomembnejša priprava. Ne delaj mini reševalnega posega iz njenih navad glede zmenkov in ne kritiziraj brez nasveta, kako ji lahko pomagaš kaj spremeniti. Pogovor začni s tem, da jo spomniš na vse tiste pogovore, ko je ona dala tebi odlične nasvete glede moških. Potem jo pripelji do tega, da razvije lastne odgovore, tako da jo boš spraševala: "Zakaj misliš, da te ne pokliče?" ali: "Ali globoko v sebi čutiš, da je pravi zate?" Verjetno bo situacijo videla bolj jasno, če si bo lahko odgovorila sama.

Besedilo: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri