Ali se danes počutite seksi?

Najdite svoj način, da se dokopljete do stanja, v katerem si boste lahko rekle: “Boginja sem!”

26. 6. 2003

Nekatere ženske to dobesedno izžarevajo. Hodijo, govorijo, celo dihajo na način, ki moške pripravi do tega, da se po kolenih plazijo za njimi … In kaj je pri vsem tem najhujše? Da sploh nimajo manekenske postave in njihov obraz ni z naslovnice. S čim torej privabljajo moške poglede? Povsem enostavno – ugotovile so, da je ‘biti seksi’ stanje zavesti: mešanica samozaupanja, neustrašnosti in dobrega počutja v lastni koži …

Slavne ženske, kot Jennifer Lo., poznajo ključ do seksi videza: “Ženske preveč skrbi teža in celulit, kadar hočejo ugajati moškemu. Pravzaprav je povsem enostavno – če hočete, da ste videti seksi, se morate tako počutiti (obnašati).” “Lahko je njej govoriti”, si mislite. Vendar vseeno poskušajte posnemati njeno samozavestno mišljenje in spustite na plan vašo prirojeno seksipilnost. Pomagate si lahko na različne načine; preizkusite jih, in ne bo dolgo, ko bo vaše telo kričalo: “Krasna sem, čudovita, rojena boginja!”

Pred nekaj dnevi se je pri meni oglasila prijateljica, ki je že dolgo nisem videla. Je samska mamica 4-letnega fantka in ne spomnim se, kdaj je imela zadnjo resno zvezo. Bila je drugačna … “Kaj se ti dogaja?” sem jo vprašala. “Nič. Fanta imam. In všeč sem mu z vsemi svojimi odvečnimi kilogrami …” Kar žarela je. In res ni suha. Niti klasično lepa. Je pa čudovito simpatična. In ženska.

Poudarite svoje atribute

Matjažu so všeč Mojčine obrvi. “Njeni obrvi sta ‘nepravilni’, en lok je višji od drugega – to se mi zdi zelo seksi, predvsem takrat, kadar privzdigne obrvi.” Peter pri svoji punci obožuje presledek med njenima sprednjima zobema, Marko pa rad riše po Jutrinem obrazu tako, da med sabo povezuje pegice …

Seveda moške privlačijo manekenke, vendar ne pozabite, da so jim ravno tako všeč telesne posebnosti, ki vas naredijo drugačne. Če se znate poigrati s svojimi značilnostmi in jih znate poudariti, s tem izpostavite svojo seksipilnost.

“Igrajte na karto svojih telesnih značilnosti”, pravi psihiatrinja Linda Austin, in dodaja, da je to danes veliko lažje kot včasih. Dandanes so individualnost in različni tipi lepote cenjeni v enaki meri kot ‘klasična lepota’, ki je veljala kot ideal v prejšnjih generacijah. Le oglejte si originalne ženske, kot sta Uma Thurman, Pink in Jadranka Juras.

Naloga je naslednja: izberite eno od svojih značilnosti, ki izstopa, in jo poudarite! Imate izjemno dolge noge? Oblecite mini! Imate razmik med sprednjima zobema? Našminkajte si ustnice! Imate ozek pas in lepo zaobljeno zadnjico? Oblecite oprijeta oblačila! Je vaš vrat zapeljiv, a imate predolge lase, da bi prišel do izraza?

Omislite si novo pričesko! To so lahko neukrotljivi lasje, krasna zadnjica ali čudovit dekolte; spremenite to značilnost v svojo zapeljivo zaščitno blagovno znamko! “Najbolj seksi je ženska, ki zna poudariti, kar ima, in se ne opravičuje, ker ni videti kot fotomodel”, pravi Peter. “S tem pokaže, da je samozavestna in pogumna.”

Izmislite si spodbujevalno mantro

Športniki si v prizadevanju za zmago ponavljajo motivacijske slogane, profesorji, ki želijo pritegniti pozornost študentov, pa na stene lepijo navdihujoče izreke. Učite se od njih in si izmislite spodbujevalni slogan, mantro, s katero si boste pomagale, kadar boste v sebi želele prebuditi zapeljivo sireno … “Ponavljanje slogana bo v vas spodbudilo zaupanje v vašo privlačnost in karizmo”, pravi Salvatore Cullari, profesor psihologije. “Vzpodbujajoč slogan je preverjen način, kako samo sebe prepričate, da ste privlačne.”

In kaj je najbolje pri vsem skupaj? Mantro lahko uporabljate kadar koli začutite, da potrebujete svežo dozo seksi počutja: ko pridete na zabavo, kadar greste na zmenek ali ko greste v posteljo s fantom, ki vas še ni videl gole. Mantro lahko ponavljate tudi potiho, da ne bo vaša soseda mislila, da se vam je tokrat zares zmešalo, ko vas bo slišala peti: . “U, kaka ritka …, u, kaka ritkica …”

Izberete lahko pesem, verz, ali pa si besedilo izmislite kar sami. “Sem seksi, čudovita in pametna, si ponavljam, preden se pojavim na zabavi; pomaga mi, dokler se ne počutim resnično privlačna …”, pove Sabina, 32.

Spite goli

“Vonjanje, okušanje, dotikanje – to so stvari, ob katerih se boste počutile čutno,” pravi profesorica psihologije na Yalu Kelly Brownell. Eden od načinov, da se povežete s svojo čutnostjo, je ta, da greste v posteljo brez pižame in na svojem telesu čutite le lahen dotik rjuhe. Tako se postopno navajate, da se dobro počutite v lastni koži. In ste na dobri poti, da se pokrijete z njegovimi poželjivimi pogledi …

Nežne svilene srajčke torej shranite za posebne priložnosti, raztegnjene majice pa uporabljajte le, kadar pospravljate. Preverite, kako se počuti vaše golo telo, ko je izpostavljeno svežemu zraku in mehkim rjuham. Počutile se boste bolj sproščeno in svobodno, s tem pa boste tudi bolj samozavestne. Kadar nikogar ni doma, se preizkusite v sprehajanju v Evinem kostimu – goli se sprehodite do tuša.

Helena, 26, je odvrgla pižamo med vročinskim valom prejšnjega poletja in ugotovila, da se počuti veliko bolj čutno, če ni zavita v oblačila. “Včasih sem se počutila razgaljeno in nesamozavestno, kadar sem bila gola. Tudi če sem bila sama, se mi je zdelo čudno”, pravi. “Ko pa sem se navadila, da spim gola, sem se začela počutiti udobno v lastnem telesu.”

Sara, 29, se je po rojstvu otroka zredila in se ni počutila ravno najbolje, kadar je bila v spodnjem perilu. “Potem pa sem ugotovila, da je najbolje, da se kar slečem! Če me nič ne veže in mojih bokov in prsi ne stiska perilo, čez katerega se bohoti odvečna koža, sem pravzaprav videti prav dobro. Imam namreč malo širšo, vendar lepo postavo z ozkim pasom in lepo ritko. Moj mož je srečen človek.”

Ozavestite svoje telo

Moje telo je moj tempelj, pravijo. Častite ga. Če je vaše vsakodnevno delo predvsem intelektualne narave, morate narediti velik ‘preklop’, ko se hočete osredotočiti na svoje telo, ne glede na to, ali se lotite telovadbe ali seksualnih igric. Ukvarjanje s fizičnimi aktivnostmi vam bo pomagalo, da se boste bolje zavedale svojega telesa in se na ta način tudi počutile bolj seksi. Izberite vadbo, ki ustreza vašemu trenutnemu počutju, karakterju in življenjskim okoliščinam.

Z jogo se začnete bolje zavedati svojih fizičnih, duhovnih in duševnih sposobnosti in se bolje povežete s svojim notranjim bitjem. Vodene vadbe so priporočljive, če ste lene ali preutrujene in veste, da rabite zunanjo podporo v obliki vaditelja, glasbe in spodbude prijateljic, da se odpravite od doma in potem le nekaj naredite zase. Če ste po naravi individualistke, sta priporočljiva tek in hoja v hrib, saj vam dajeta izjemen občutek svobode. Tudi kolesarjenje in plezanje spadata v to kategorijo.

Uročite ga z očmi

Ko boste naslednjič na zabavi, priklenite najsimpatičnejšega fanta s svojim pogledom. Nekaj sekund ga glejte, potem se nasmehnite. Saj znate. “Ta erotična igrica lahko v trenutku obnovi vašo seksualno energijo,” pravi Gina Ogden, seksualna terapevtka. “Namesto da se ukvarjate s tem, kaj si misli o vas, bodite vi tista, ki vodi akcijo”. Tudi če se na začetku pretvarjate, da ste samozavestne, ko gledate čednega fanta, se boste sčasoma počutile bolj pogumno in tudi bolj seksi, ko boste izzivale …

Obstaja velika verjetnost, da se vam bo lepi fant nasmehnil nazaj, kar vam bo obnovilo vašo žensko samozavest, in lahko si boste rekle: “Kakšna mačka sem!” “Spogledovanje je zakon!” pravi Rebeka, 26. “S tem nočem ujeti moškega, temveč uživam, ko dobim dozo svoje notranje ženske moči.” Jasmina pa pravi: “Kakšen dan sem prav navihana in poizkušam, ali deluje. Gledam ga. Strmo. In se nasmehnem. Če sem zelo navihana, še pomežiknem. Kakšna dobra energija se sprošča! Vedno znova deluje in vedno je ‘super seksi’ lepo.”

Seveda je jutri nov dan in zopet boste potrebovale novo mero seksi počutja; lahko si jo priskrbite same ali si pomagate z drugimi …

Ali ste seksi samozavestne?

Izpolnite ta mini kviz in si odgovorite na vprašanje, kako dobro se počutite v svojem telesu.

1. Prijateljica gre z vami v garderobo. (pogosto/včasih/nikoli)

2. Ko se s fantom ‘lotita zadeve’, ste radi ‘zgoraj’. (pogosto/včasih/nikoli)

3. Radi se tuširate s svojim moškim. (pogosto/včasih/nikoli)

4. Po plaži se sprehajate v kopalkah; brez rutic in krilc okoli bokov. (pogosto/včasih/nikoli)

5. Ljubite se ob prižgani luči. (pogosto/včasih/nikoli)

Rezultati

  • Večinoma ‘pogosto’ Ne manjka vem ženske samozavesti. Veste, da ste mačka!

  • Večinoma ‘včasih’ Skoraj prepričani ste, da ste seksi. Čeprav se zavedate, da ‘zažigate’, vas včasih še vedno razjeda črv dvoma. Ne pustite se mu – podajte se na raven zmagovalne miselnosti – in se zopet prelevite v ‘vročo bejbo’.

  • Večinoma ‘nikoli’ Manjka vam samoizpolnjujoče samozavesti. Uganite, zaradi česa niste privlačne – zaradi lastnega ‘dajanja v nič’. Končajte s tem! Pomagajte si z našimi nasveti, trenirajte toliko časa, dokler vam čutna samozavest ne pride v telo in kri.

Mercedes Javornik