Ali lahko 'pozdraviš' karies brez obiska zobozdravnika?

Obisk zobozdravnika je ponavadi ena najbolj neprijetnih stvari in zato bi marsikdo storil vse, da se mu izogne.

Ali lahko 'pozdraviš' karies brez obiska zobozdravnika? (foto: Unsplash.com/Alex) Unsplash.com/Alex
27. 7. 2021

Prvi korak, ki ga lahko narediš, da preskočiš obisk zobozdravnika, je seveda ustrezna skrb za zobe in ustno votilno.

To pomeni, da zobe pravilno umivaš, uporabljaš dobro krtačko in zobno nitko(!), ter da uživaš hrano, ki ne vsebuje preveč sladkorja, ki škodi tudi tvojim belim biserom. Da o cigaretih, kavi, alkoholu niti ne govorimo.

Vse seveda ni odvisno le od hrane, rizični dejavniki so tudi geni, ki so oblikovali zobe, vsi skupaj pa lahko vplivajo na nastanek kariesa.

Kaj je karies?

Karies ali zobna gniloba nastane zaradi bakterijskih oblog, ki niso bile redno odstranjene. Bakterije, ki jih imamo v ustih, se združijo z ostanki hrane na naših zobeh in pričnejo tvoriti tanko, lepljivo plast - karies. Začetni karies je lahko videti kot bel kredast madež, ki lahko potem napreduje naprej v luknjico. 

Valerie Martins, ustanoviteljica zobozdravstvene klinike Martins Dental Partners, pravi, da zobozdravniki ravno zato stalno opozarjajo na ustrezno higieno.

Ali moramo luknjice nujno zdraviti z zalivkami (plombe)?

Žal je tako, da pri odraslih ni druge rešitve kot vrtanje in zalivka. 

Ampak dobra novica pa je, da lahko pobegneš temu procesu, če že prej pozdraviš začetni stadij kariesa.

Kako pozdraviti začetni stadij kariesa in se izogniti obisku zobozdravnika?

V začetku članka smo omenjali bele kredaste obloge na zobeh, ki vodijo v nastanek luknjic. Pomembno je, da remineraliziraš zobno sklenino, ki je bila poškodovana zaradi bakterij. Postopek pa je popolnoma enostaven.

Redno nitkanje + uporaba zobne paste s fluoridom!

Po uporabi zobne paste s fluoridom je priporočljivo, da zobno pasto samo izpljuneš in ust ne spiraš z vodo, saj tako fluorid dlje ostane na zobeh.

Za vse, ki vas muči karies in popoldneva ne marate preživljati v zobozdravniški ordinaciji, je tole super rešitev in obenem tudi zelo pomemben nasvet za vse druge.

Higiena, higiena, higiena!

Vir: womenshealthmag.com
Foto: Unspash.com/Alex

Preberi še: Tako fantastično se je manekenka Candice Swanepoel odzvala na zlobne opazke glede svojega poporodnega telesa!

Priporočamo tudi: Horoskop: To so stvari, ki ti v življenju (glede na tvoj astro znak) kradejo zadovoljstvo