Ali imajo mačke čustva?

Ali imajo mačke čustva? Proučevalci vedenja živali ljudi odgovarjajo pritrdilno, pa vendar z nekaj malega zadržka.

Ali imajo mačke čustva? (foto: shutterstock) shutterstock
24. 12. 2011

Medtem ko mačke (in ostale razvitejše živali) še kako čutijo in čustva tudi izražajo, pa velja, da so abstraktnejša čustvovanja vendarle rezervirana zgolj za človeško vrsto.

Ljudje jim pripisujemo svoja čustva

Raziskovalci so tudi prepričani, da mačjeljubci npr. pri mačkah pogosto zaznavajo vedenja (in čustvovanja), ki bi jih lahko pripisali ljubezni ali altruizmu, pa vendar stroka verjame, da gre zgolj za projekcije naših lastnih emocij ali v najboljšem primeru za mešanico večih osnovnih emocij.

Mačke seveda še kako občutijo in izražajo bazična čustva kot so strah, gnus, poželenje, žalost, sreča in jeza. So tudi nadvse instinktivne in teritorialne živali, v njihovem svetu pa je bolj kot 'ljubosumje' pomembna hierarhija v domačem gospodinjstvu (tako napram lastniku kot drugim živalim, še posebno drugim mačkam). Mačka prav tako najverjetneje ni 'užaljena' in se ne 'kuja', temveč gre v resnici zgolj za našo interpretacijo mačjega vedenja.

Mačje veselje in žalost

Lastniki mačk, potem ko jih te pričakajo smukajoč se okoli njihovih nog, bo težko, in jih na tem mestu tudi ne želimo prepričevati, da jih njihova ljubljenka ni vesela. Mačke vsekakor še kako čutijo in kažejo veselje (saj je to bazična emocija). In zakaj bi ne bile vesele (in srečne), ko pa so v bližini svojega skrbnika, ki jo oskrbuje z družbo, pozornostjo in nego. Pa vendar gre opozoriti, da v tem primeru nikakor ne gre za ljubezen takšne vrste, kot jo poznamo ljudje (ljubezen je namreč nadvse kompleksno, predvsem pa abstraktnejše čustvo).

In tako kot veselje, je mačkam lastna tudi žalost. Te priljudne živali še kako trpijo ob nenadnih prekinitvah pomembnih razmerij, naj gre za dobro jim znano osebo ali odsotnost druge mačke. A tudi v tem primeru stroka dvomi, da gre za takšne vrste žalosti, kot jo poznamo ljudje, in se bolj nagibajo k tezi, da gre zgolj za stres (odsotnost pomembnega drugega namreč poruši hierarhijo v domu).

Skratka, zagotovo lahko rečemo, da mačkam v tem oziru nikakor ne manjka kvalitete čustvovanja, temveč zgolj sposobnost abstraktnega dojemanja lastne realnosti in okolja.

Za bolj poglobljeno branje na to temo Sarah Hartwell: Do cats have emotions?