Ali boš dobra mamica?

O dojenčku morda res še ne razmišljaš, a tudi ti včasih pomisliš, kakšna mamica boš nekoč sama. Naj ti bo Cosmo malo v pomoč. 

Ali boš dobra mamica? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2016

Verjetno si ta trenutek najmanj od vsega želiš, da bi postala mami, in zato jemlješ tabletke ali sta s fantom založena z najboljšimi kondomi. Toda vseeno se včasih sprašuješ, ali imaš vse, kar je potrebno, da boš nekoč čudovita mamica.

“Vsaka mamica si želi, da bo najboljša za svojega otroka, vendar mora pomoč pri uresničevanju te želje iskati tudi pri partnerju, ki sodeluje in soustvarja čustveno klimo v družini. Veliko lažje se pripravljamo na rojstvo novega družinskega člana, če smo bili in smo ljubljeni ter tudi sami ljubimo. Pomanjkanje občutka lastne vrednosti, slaba samopodoba, negativne izkušnje iz lastnega otroštva od staršev, vrstnikov in nasploh ter tudi neodgovoren, nepozoren in nesuveren moški prispevajo k strahu, da same ne bomo dovolj dobre,” nam je povedala mag. Dragica Marta Sternad, svetovalka za družinsko problematiko in motnje hranjenja.

Začni že danes

Da boš nekoč dobra mamica, pa lahko veliko narediš že danes. “ Z jasno začrtano vizijo lastne prihodnosti, z razčiščeno preteklostjo, odpravljenimi zamerami vsem tistim, ki niso zmogli ali znali izpolnjevati naših hrepenenj, nam povzročili čustvene rane; zdravim načinom življenja, kamor štejemo vse od sprejemanja samega sebe, ljubezni do sebe in drugih, odnosa do hrane in nasploh do aktivnega vsakdanjega življenja. Postati mamica ni samo izpolnitev želje, temveč gre za začetek nove pustolovščine, ki ni vedno preprosta,” pravi Sternadova.

Poleg vsega zgoraj naštetega pa lahko določene lastnosti, ki pripomorejo k temu, da bomo nekoč supermamice, tudi razvijemo (prav tako kot mišice za maraton ali možgane, da lahko naredimo izpit). Preveri, kako močno so pri tebi že izražene, in jih počasi še malce okrepi.

Močna intuicija

Ali prepoznaš, da se tvoj moški razburja, le po njegovi govorici telesa (ko ga na primer opazuješ v družbi prijateljev)? Ali veš, kdaj je sodelavec pod stresom, samo po majhni spremembi izraza?

Ker dojenčki ne morejo povedati svojih občutkov, boš morala uporabljati posredna vodila, da si boš razložila potrebe svojega otroka. “Če boš dovzetna za dojenčkova sporočila in ga boš nahranila, preoblekla, vzela v naročje, ga pozibala, ko bo to potreboval, bo malček v hipu spet zadovoljen. Če otrokovih potreb ne znamo razumeti ali ne odreagiramo, ker si ne želimo imeti razvajenega otroka, lahko še kako otroku vcepimo strah, da ta svet ni varen,” opozarja Sternadova.

Že zdaj vklopi svojo intuicijo, tako da si boš vzela minutko, da boš zaznala ljudi, preden ti zaupajo svoje misli. Verjetno boš presenečena, koliko ti tvoj notranji glas lahko razkrije. In potem, ko boš mamica, boš znala opažati tudi najbolj nežne znake svojega otročička.

Izvedenka pri oskrbovanju

Ženske, ki crkljajo svoje moške, in takšne, na katere se vse prijateljice in prijatelji obrnejo v krizi, so tako rekoč že pripravljene na materinstvo, saj so sposobne poskrbeti za druge in jih potolažiti.

Bi rada še malo vzgajala svojo skrbno plat? Če je prijateljica potrta, je ne vprašaj le, ali je v redu. Daj ji roko na ramo in ji pomagaj poiskati rešitev. S fantom pa ustvarita svoje mirno čustveno gnezdo: “Z bodočim očetom, partnerjem, je treba ustvariti čustveni prostor, ki bo za zdravo družinsko življenje ključnega pomena. Če partnerja drug z drugim delita svoje strahove in stiske, bo lahko tudi otrok odraščal svobodno in sproščeno. Imel bo čustveno varno okolje, v katerem se bo lahko razvijal. Največje darilo bodočemu družinskemu članu je namreč ravno dober medsebojni partnerski odnos. Otrok nikoli ne zahteva niti ne pričakuje idealnih staršev brez napak. Hvaležen pa bo, če mu bomo starši omogočili izkušnjo pristne vzajemnosti, kjer lahko vsak čuti to, kar zares čuti, in ne tega, kar bi moral čutiti,” pravi Sternadova o sprejemanju in razumevanju.

Lahko ostaneš mirna

Vsi se razburimo, toda ženske, ki lahko brzdajo svoja čustva, preden podivjajo, imajo prednost, da bodo postale čudovite mamice, saj ne bodo izživljale svojih frustracij na otrocih.

Sternadova pravi, da z jezo lahko razčistiš že sedaj – za vedno: “Tisti, ki se hitro razburijo in razjezijo, so bili v svojem otroštvu pogosto jezni na svoje starše in verjetno od staršev niso bili deležni posebnega odobravanja. Svoje občutke jeze, misli in čustva so potisnili globoko v notranjost, da ne bi nikoli več prišli na dan. Razburjenja in jezo je treba vzeti pod drobnogled, jih analizirati, poiskati pomoč, če sami tega ne znamo obvladovati. Ne dovolimo si potlačitve kazanja svojih čustev. Zavedati se moramo, da živimo svoje življenje, da si svoje rane natiramo s čudežnimi mazili, jih prekrivamo s povoji, toda pekoča praznina ostaja.”

Pripravljena si vprašati za pomoč

Ko se vsega, kar je treba narediti, nabere preveč za eno osebo, si dobra mamica najde pomočnike. Že zdaj začni iskati pomoč, če si preobremenjena; skupaj s svojim moškim se lotita hišnih opravil, in ko bosta s prijateljico pripravljali zabavo, naj tudi ona prevzame del organizacije.

In ne pozabi: “Načrtovanje življenja in dela družine ni samo domena ženskega spola. Poleg sebe potrebujemo zdravega in odgovornega moškega, ki v enaki meri kot ženska skrbi za dobro družine na vseh področjih,” pravi Sternadova.

Igrivost

Ključna lastnost staršev je, da se znajo zabavati, saj tako lahko bolje komunicirajo z otroki in postanejo del njihovega sveta. Če težko najdeš svojo igrivo plat, se osredotoči na to, kakšen občutek je, medtem ko nekaj počneš, namesto da te skrbi, da boš videti smešna. Sprosti se in živi za ta trenutek, prav tako kot otroci.

“Svobodni, sproščeni in iskrivi otroci odraščajo v družinah, kjer so sproščeni, igrivi in iskrivi tudi odnosi med starši,” dodaja Sternadova.

Si že pripravljena na materinstvo?

Mag. Dragica Marta Sternad, svetovalka za družinsko problematiko in motnje hranjenja iz zasebne svetovalnice, pravi:

  • Zelo modro je najprej razmisliti in si odgovoriti na številna vprašanja:
  • Ali sem kot ženska dovolj zrela za materinstvo?
  • Imam zanj najosnovnejše pogoje?
  • Sem dovolj naredila za lastno zdravje, da bom lahko maksimalno
  • prispevala k zdravju svojega otroka?
  • Imam zdravega, zrelega in odgovornega partnerja, ki mi bo pomagal pri načrtovanju družine, v času nosečnosti, pri vzgoji najinega otroka?

Petra Kocjančič