Alenka Spazzapan o decembrskih stresih za živali

Bliža se čas novoletnih praznovanj in s tem tudi povečane uporabe pirotehničnih sredstev. Za ljudi veseli december, za naše kosmatince pa prava groza. V nadaljevanju si preberi nekaj nasvetov Alenke Spazzapan, strokovnjakinjo za vedenje psov.

Alenka Spazzapan o decembrskih stresih za živali (foto: shutterstock) shutterstock
24. 12. 2011

Da bi se izognili stiskam pasjih ljubljenčkov, so novinarji revije Lee za nasvet v kotičku o živalih poprosili Alenko Spazzapan, strokovnjakinjo za vedenje psov.

Za mladičke

“Novopečenim pasjim skrbnikom, ki imajo doma mladička, svetujem, naj se ob pokanju vedejo čim bolj nevtralno. Lahko vzamejo v roko igračo in psa povabijo k igri, nikakor pa naj ne bodo zaskrbljeni ali prestrašeni. Največja napaka skrbnikov je, da psa ob poku petard ali grmenju božajo, pestujejo in verbalno tolažijo. S tem vso stvar samo poslabšajo, saj psa pravzaprav potrjujejo v njegovem vedenju, torej strahu. Strah pred poki se pri psu z leti, predvsem zaradi človekovega neprimernega vedenja, samo še stopnjuje. Psa takšna stanja vodijo do hudih čustvenih stisk in so zanj velik stres, ki se kaže tudi s telesnimi znaki, kot so tresenje, pretirano slinjenje, bruhanje, beganje po prostoru, stiskanje v kot, lahko tudi laja, cvili in pospešeno diha.”

Za odrasle pse

“Če imamo doma odraslega psa, za katerega vemo, da se pokanja boji, mu lahko pomagamo z naravnimi pripravki, ki jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Uporabimo lahko različne zeliščne pripravke za zmanjševanje stresa ali pa feromone. Svetujem tudi, da psu ponudimo nadomestno vedenje, kar pomeni, da se ob pokanju z njim začnemo igrati ali pa mu skrivamo slastne priboljške in ga spodbujamo, da jih išče. Tako bo, če bomo dovolj potrpežljivi in vztrajni, pokanje namesto s strahom sčasoma povezal z nečim zabavnim. Za lastnike, ki jim nobeden od namigov ne bo pomagal ublažiti stresa pri psu, pa seveda svetujem posvet s strokovnjakom,” je še povedala Alenka.

pes spazzapan

Še nekaj nasvetov!

  • Psa, ki se boji, nikoli ne tolažimo!
  • V stanovanju zagrnimo okna, da pes ne bo videl odseva raket.
  • Pozanimajmo se o uporabi naravnih pripravkov, ki zmanjšujejo stres.
  • Psu omogočimo, da se po želji lahko umakne v miren, temen prostor.
  • Psu predvajajmo pomirjujočo ali klasično glasbo.
  • Prvi odziv na strah je pogosto beg, zato psa obvezno vodimo na sprehod na vrvici.
  • Sprehodu se izognimo v poznih večernih urah, ko je pokanje pogostejše.
  • Psom, ki živijo v pesjaku oziroma zunaj, v teh dneh preskrbimo notranjo namestitev.
  • Psu nikoli ne dajajmo pomirjeval sami, če jih ni predpisal veterinar!
  • Psa, ki se boji, nikoli ne kaznujmo!