ABC – prebolevanja

Ti si že načrtovala vajino prihod­nost, on pa te je kot strela z jasnega zapustil. Si šokirana in najraje bi s kijem malo potolkla po njegovemu avtu ali pa se ga od žalosti napila. Ne stori nič od navedenega in pusti, da ti pomagamo mi.

27. 8. 2009

Medtem ko ne moreš zadržati solz ob pogledu na vajine fotografije, si zastavljaš neumna vprašanja v stilu: Kaj sem naredila narobe?

V roke primeš telefon … ampak koga boš poklicala? Potrebuješ nekoga, ki ti bo povedal kruto resnico, da ga nobena količina klečeplazenja ne bo pripeljala nazaj. Z veseljem ti bo pomagala prijateljica, sestra in tvoj Cosmopolitan.

1. faza: šok

 • Počutila se boš takole …
Zadnja stvar, ki si jo pričakovala, je, da te bo pustil. Ko pa o tem malo razmišljaš, se je pretekli mesec res obnašal malce čudno. Ti pa se počutiš nemočno, kot da te je povozil tovornjak.

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Navajena si vedeti, kaj počne sleherni trenutek dneva, zato te bo mikalo, da bi ga poklicala ne glede na to, ali je ura tri ponoči ali ena popoldne. Težko se je otresti rutine, ki si je tako zelo navajena.

 • Morala bi …
Mobilni telefon in avtomobilske ključe dati v varstvo osebi, ki ti pomaga pri prebolevanju. Ona bo poskrbela, da se ne boš ‘po nesreči’ odpeljala k njemu ali ga klicala. To je, čas, ko moraš stike z njim popolnoma prekiniti.

2. faza: zanikanje

 • Počutila se boš takole …
Seveda nista dokončno končala – prišlo je do napake. Je samo zmeden/pod stresom zaradi nove službe/prestrašen, ker je dopolnil 30 let, in še kopica neumnih izgovorov. Če bi ga le lahko videla in se z njim pogovorila, bi zagotovo spoznal, da je storil napako. Verjemi nam – ne bo si premislil!

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Našla boš najrazličnejše izgovore, zakaj ga moraš videti: vrniti mu moraš pulover, zobno ščetko, vsa darila, ki ti jih je kadarkoli podaril. Po možnosti se boš nehala umivati, ne boš spala ne jedla – vse zato, da bo videl, kako zelo trpiš, in si premislil. Realnost pa je, da ga boš umazana, nesrečna in obupana še manj privlačila.

 • Morala bi …
V škatlo spraviti vse njegove stvari in jo trikrat prelepiti z lepilnim trakom. In vzemi z nosa rožnata očala, ki te slepijo o njegovi popolnosti, ter raje naredi seznam vseh njegovih negativnih lastnosti. Nihče ni popoln!

3. faza: pogajanje

 • Počutila se boš takole…
Okej, ne bo te vzel nazaj. Mogoče pa sta vseeno lahko prijatelja in občasno seksata.

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Obupano bi privolila v seks z njim in se hkrati tolažila, da gre samo za seks. Si le človek in logično je, da si želiš njegove bližine. Vendar ne laži si – seveda gre v prvi vrsti za tvoja čustva do njega.

 • Morala bi …
Se ga izogibati. Tako ga boš najhitreje prebolela. Ne hodi v bare, za katere veš, da se lahko v njih srečata. Pa kaj, če boš morala zaradi tega najti nov lokal.

Prav tako pozabi na seks z njim. Zakaj bi mu ga ‘dala zastonj’. Za ženske je to intim­na stvar, zato seksamo s tistimi, ki so nam zares všeč.

4. faza: strah

 • Počutila se boš takole …
Nobenega moškega ne boš ljubila toliko, kot si ljubila njega, in usojeno ti je življenje na polici poleg Bridget Jones – osamljeno in nesrečno. Včasih po razhodu s partnerjem bolj kot za njim žalujemo za dejstvom, da smo spet samski.

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Pomanjkanje ljubezni boš hotela nadomestiti z brezpomenskim seksom ali pa se boš na vrat na nos ‘zaljubila’ v drugega. Vendar obstaja velika verjet­nost, da se boš potem počutila še bolj prazno in obupano.

 • Morala bi …
Skleniti pakt, da se boš do nadaljnjega izogibala seksu. Raje začni raziskovati samo sebe. Pokliči stare prijatelje in spoz­naj nove. Zaljubi se v življenje namesto v novega partnerja. Ne potrebuješ moškega, da te dopolnjuje, dovolj si sama sebi.

5. faza: jeza

 • Počutila se boš takole …
Zavajal te je. Prizadel te je. Kako si drzne!

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Najraje bi ga nahrulila v javnosti, prisilila skupne prijatelje, da izberejo enega ali drugega, njegovi novi punci povedala, da rad nosi tangice. In čeprav se boš za trenutek zagotovo počutila veliko bolje, ni vred­no, še manj pa pametno. Le potrdila boš, da se je prav odločil, ker si malo zmešana.

 • Morala bi …
Usmeriti negativno energijo v kaj kons­truktivnega: začni trenirati kikboks, dobi službo, ki si jo vedno želela, napiši knjigo. Kakorkoli že boš reagirala, predvsem spoštuj samo sebe.

6. faza: obup

 • Počutila se boš takole …
Si ničvredna. Vsi, ki jih ljubiš, te zapustijo. Si navadna zguba.

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Najraje bi se sprijaznila s tem, da ti zdaj lahko pomaga le še tekila (ali deset tekil). Vendar previdno z alkoholom – ta priskrbi le kratkočasen pobeg od realnosti. Prihodnje jutro se boš zbudila zapuščena, za povrhu pa boš imela še mačka.

 • Morala bi …
Se zaupati prijateljem ali kakšnemu strokovnjaku. Nič ni narobe s tem, da priznaš, da tega preprosto ne zmoreš rešiti sama.

7. faza: sprejetje

 • Počutila se boš takole …
Res škoda, da vama ni uspelo. Ampak kar te ne ubije, te naredi močnejšo. Vsi smo občasno samski, in kar moramo dojeti, je, da smo sami odgovorni za svojo srečo.

 • Želela boš storiti nekaj neumnega …
Pustiti službo in splezati na Mount Everest še nikoli ni zvenelo tako dobro kot zdaj. Mogoče boš želela spremeniti samo barvo las. Karkoli, kar bo simboliziralo, da si se končno otresla preteklosti.

 • Morala bi …
Občasno realizirati nore prebliske. Šokant­ne odločitve so dober znak, da tvoje življenje končno teče dalje. Zdaj je ravno pravšnji čas, da se iz te neprijetne življenjske izkušnje naučiš čim več koristnega. Napiši seznam različnih vidikov zadnjih nekaj tvojih razmerij in jih med seboj primerjaj. Ugotovila boš, ali obstaja kakšen ponavljajoč vzorec, za katerega si tudi ti kriva. Pravi čas je, da se vprašaš, kaj v tvojem življenju ne funkcionira, in to tudi spremeniš.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri