9 nasvetov, kako prihraniti v supermarketu

Priznaj, da bi lahko pri hrani skoraj pri vsakem nakupu privarčevala kakšen evro.

21. 8. 2009

Iz revije Lisa, oni pa od televizijske voditeljice Oprah Winfrey, smo si sposodili naslednje koristne nasvete:

1 Le s polnim želodcem

Nikoli ne kupuj lačna. Raziskave kažejo, da ljudje kupijo okoli 35 odstotkov živil več, kadar so lačni. In seveda, če je človek lačen kot volk, ima občutek, da bi lahko pojedel pol trgovine. Torej po nakupih le s polnim želodcem, zagotovo se ti bodo uprle vse redilne, nasitne in nepotrebne stvari.

2 Kupuj sezonsko

Ni nujno, da sveže stvari stanejo več. Malo razmisli, česa je trenutno največ na trgu, ta živila bodo zagotovo poceni. Zdaj i­maš srečo, sadje in zelenjava sta trenutno najcenejša v letu.

3 Seznam

Preden greš po nakupih, sestavi seznam stvari, ki jih zares potrebuješ. Malo razmisli, kaj boš kuhala, da ne boš kupovala kar vsevprek. Vprašajte še domače, ali imajo kakšne želje, kaj bi radi jedli, da ne bo vsak posebej zapravljal v trgovini.

4 Prelisiči trgovce

Ko kupuješ zelenjavo in sadje, bodi pozorna, saj bodo starejše in bolj uboge stvari bolj v ospredju, sveže pa zadaj. Torej – solata, ki je bolj zadaj, je zagotovo bolj sveža. Zato je v trgovini tudi pomembno, da si za nakup vzameš čas.

5 Cel piščanec

Zelo praktičen nasvet – cel piščanec je cenejši, kot če kupuješ le posebej pakirane perutničke, fileje …

6 Košarica namesto vozička

Številni supermarketi so manjše vozičke zamenjali z večjimi – tako deluje, kot da si kupil manj stvari. Zaradi te optične prevare so kupci v skušnjavi, da kupijo več stvari, kot so načrtovali. Najboljša zaščita je – košarica.

7 Nižje police

Najdražji izdelki so navadno zloženi na policah v višini oči. Zato le poglej tudi na nižje police, saj je na njih nižja tudi cena.

8 Akcija

Ne nasedaj akcijam. Trenutno je v akciji toliko stvari, da bi človek obubožal, če bi pokupil vse akcijske izdelke. Kupi le tisto, kar zares potrebuješ.

9 Odločitev

Odloči se in čisto zares dosledno kupuj le tisto, kar je ceneje. Na primer pomaranče, krompir, ananas, mango, avokado kupi takrat, ko so cenejši. Mimogrede: ko sta sadje in zelenjava v akciji, sta navadno tudi najboljše kakovosti, ker je vrhunec sezone.

In še to:

10 nujnih živil, ki ti vedno omogočajo zdravo prehranjevanje:

  • olivno olje,
  • limone,
  • česen,
  • rjavi riž,
  • fižol v konzervi,
  • paradižnik – svež ali v konzervi,
  • jajca,
  • zamrznjena zelenjava,
  • začimbe,
  • zamrznjena juha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri