9 korakov do 'ekstra’ časa

Se ti zdi, da prostega časa nisi imela že mesece? S temi triki ti bo uspelo iz vsakega dneva iztisniti nekaj dodatnih minut, ki jih boš lahko porabila samo zase.

9 korakov do 'ekstra’ časa (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2016

Ti vsak dan zmanjka kakšna ura, da bi lahko postorila vse, kar si si zamislila? Pri takem tempu na prosti čas niti pomisliti ne utegneš. Kaj pa, če dragocene minute izgubljaš tam, kjer je najmanj treba? Preberi, kako v svoje življenje vpelješ nekaj časovno-varčevalnih ukrepov, s katerimi boš prihranila čas (in živce).

Drži se svojih navad

Čeprav je rutina pogosto dolgočasna, je včasih vendarle tvoja zaveznica. Če se na primer svojih jutranjih opravkov vsak dan lotiš v enakem zaporedju, boš izpustila brezglavo letanje po stanovanju, izognila pa se boš tudi pozabljanju ključev, telefona, malice ... In tvoj dan bo že na vsezgodaj bolj organiziran.

Izberi eno super aktivnost na dan

Pripravi si seznam opravil in na njem označi najpomembnejšo prijetno zadevo, ki bi jo rada uresničila tisti večer (ura joge, večerja z dragim, masaža ...). Nato vse drugo načrtuj tako, da boš do takrat gotova – veselje zaradi dogodka, ki te čaka, pa ti bo dalo posebno motivacijo, s katero ti bo res uspelo.

Prevzemi nadzor nad jutranjim dogajanjem

Večina ljudi prvi dve uri delovnika porabi za ʻogrevanje’, klepet s sodelavci, kavo in pregled elektronske pošte. Če ta čas omejiš na 30 minut, boš naredila toliko, kot če bi v službi ostala uro in pol dlje. Si predstavljaš? Še bolje pa je, da na delo prideš 30 minut pred drugimi – strokovnjaki pravijo, da v tem času narediš trikrat več kot sicer, ko te motijo kolegi in telefoni.

Upoštevaj svoj naravni ritem

Zgodnje dopoldne je čas, ko se najlažje osredotočiš na pomembne naloge, zato se z njimi spoprimi čim prej, preprostejša opravila pa prihrani za pozneje, ko boš že nekoliko izčrpala svojo energijo. Če temu ritmu ne slediš, boš za malenkosti porabila svoje najbolj produktivno obdobje, za zahtevnejše opravke pa boš v popoldanskih urah potrebovala precej več časa.

Ne zapravljaj časa za pošto

Najbolj smiselno je, da nekako omejiš, kolikokrat in kdaj boš kliknila na gumb za sprejemanje elektronske pošte. Ko jo boš pregledovala, poskusi na čim več sporočil odgovoriti sproti in jih nato razporediti po ustreznih mapah. Če neko vprašanje od tebe zahteva več kot pet stavkov dolg odziv, osebo, ki ti ga je zastavila, raje pokliči in odgovor podaj ustno.

Z vsako zadevo se ukvarjaj samo enkrat

Če je to izvedljivo (na žalost ni vedno), vsak dopis, elektronsko sporočilo ali neko nalogo obravnavaj le enkrat. Takrat poskrbi, da boš a) zadevo takoj uredila in jo končala, b) jo predala drugi osebi ali c) pripravila vse, kar je v tvoji moči, in malce pozneje dodala le še manjkajoče podatke ter jo dokončala takoj, ko bo možno.

Nakupuj v bližnji trgovini

Vsakodnevne nakupe brez težav opraviš v manjši trgovini v bližini tvojega doma. Prednosti: ne boš izgubljala časa za pot do nakupovalnega centra, ne bo se ti treba boriti za parkirišče, po stvari lahko skočiš mimogrede na poti domov in izdelkov ti ne bo treba iskati po trgovini, ker že veš, kje jih najdeš.

Tekmuj sama s sabo

Meri čas, ki ga potrebuješ za domača opravila, kot so sesanje, likanje ali pospravljanje, in se prihodnjič potrudi, da boš rezultat izboljšala. Presenečena boš, kako hitro lahko nekaj narediš, če pravzaprav tekmuješ!

Naredi red v omari

Če boš imela omare in predale doma in v službi pospravljene, stvari v njih pa smiselno urejene, boš hitreje našla, kar iščeš. Na primer: hlače obesi na en konec omare, krila na drugega, športne majice zloži na en kupček, tiste, ki jih imaš za zvečer, na drug kupček, spodnje hlačke na levo stran predala, modrčke na desno ... Podobno se lahko organiziraš tudi v pisarni.

Po predlogi Molly Triffin priredila Nuša Oblak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri