9 barv, ki ustvarjajo razpoloženje

Psihologi so prepričani, da prava barva v pravem trenutku lahko poveča tvoje vznemirjenje, te pomiri ali ti da čarobno moč, s katero lahko dosežeš prav vse.

9 barv, ki ustvarjajo razpoloženje (foto: Alexa Miller) Alexa Miller
6. 3. 2012

Barve, s katerimi se srečuješ vsak dan, močno vplivajo na tvoje počutje in razpoloženje, pravijo strokovnjaki. Glavni razlog za to so asociacije, podobe in občutja, ki si jih izkusila v dosedanjem življenju in jih nezavedno povezuješ z nekaterimi barvami.

Toda – če imajo res takšno moč, zakaj jih ne bi izkoristila v svoj prid in jih kot majhno pomoč uporabila takrat, ko potrebuješ nekaj 'nadnaravnega'?

Predstavljamo ti, kaj zmorejo določene barve in kako ti lahko pridejo prav.

Rdeča

Če želiš: Biti osredotočena med predstavitvijo.

Poskusi tole: Nohte si namaži z rdečim lakom.

Zakaj deluje: Rdeča tvoje možgane na neki način prisili, da podrobnostim posvetijo več pozornosti kot sicer, zato se pred zagovorom seminarske, diplomske ali projektne naloge nujno opremi z nekaj detajli v tej barvi. Učinkovala bo tudi pri publiki – lažje se bodo osredotočili nate in ti bolj zavzeto prisluhnili.

Zelena

Če želiš: Sprostiti iz sebe ves stres.

Poskusi tole: Na jogi uporabi zeleno podlogo.

Zakaj deluje: Večina ljudi povezuje zeleno s pomirjajočo močjo matere narave in dokazano je, da že pogled v drevesa (pa čeprav samo na fotografiji) odpravlja napetost. Če to barvo kombiniraš z aktivnostjo, ki prav tako deluje protistresno, bo tvoje sproščanje še bistveno bolj učinkovito.

Modra

Če želiš: Dobiti res noro zamisel za vajin zmenek.

Poskusi tole: Ideje si zapiši z modrim pisalom.

Zakaj deluje: Raziskovalci so ugotovili, da človeku, ki oči usmerja v modro barvo, na misel pride več idej (in boljše so). Preden se lotiš možganske nevihte, ki bo v tvoje misli zlila super predloge, za nekaj minut poglej v nebo, da prebudiš svojo domišljijo.

Rumena

Če želiš: Vsak dan začeti polna energije.

Poskusi tole: Stene kuhinje pobarvaj rumeno.

Zakaj deluje: Nedvomno je sončna rumena prva na seznamu barv, ki izboljšujejo počutje in dajejo energijo, zato je dobro, da se z njo srečaš takoj zjutraj, recimo pri pripravi prvega obroka v dnevu. Pomagala ti bo pri prebujanju, obdana z njo pa boš tudi bolj uživala v okusnem in zdravem zajtrku.

Črna

Če želiš: Izžarevati zapeljivost

Poskusi tole: Obleci svojo malo črno oblekico

Zakaj deluje: To seksi oblačilce je zapeljivo že samo po sebi in ni naključje, da je črno – to je barva, ki ima moč, da te v vsakem trenutku navda s samozavestjo, seksapilom in kančkom skrivnostnosti, to pa je koktajl tistih občutij, ki te v očeh moških opazovalcev delajo privlačno, zapeljivo, seksi in poželjivo.

Rjava

Če želiš: Počutiti se prijetno.

Poskusi tole: Privošči si vročo kavo, kakav ali čokolado.

Zakaj deluje: Rjava ustvarja občutek prijetne domačnosti, ki ga tako nujno potrebuješ ob mračnih dnevih, ko se ne zgodi nič spodbudnega in bi vse dala za nekaj trenutkov sladke topline ter zadovoljstva. Pričaraš si ga s skodelico kave, kakava ali vroče čokolade.

Vijolična

Če želiš: Biti dobre volje in brez skrbi.

Poskusi tole: Obdaj se z vijoličastim cvetjem.

Zakaj deluje: Rezultati testov, s katerimi so preverjali vpliv barv na počutje ljudi, so potrdili hipotezo, da vijoličasto povezujemo z otroštvom in smehom, zato si dni, ki jih preživljaš pod visoko napetostjo, polepšaj z lončnicami, ki cvetijo v vijoličastih odtenkih.

Oranžna

Če želiš: Odgnati lenobo in se aktivirati.

Poskusi tole: Obleci si športno majčko oranžne barve.

Zakaj deluje: Poleg rumene energijo in zalet daje tudi oranžna, še posebej učinkovita pa je, ko se ti ne ljubi na uro miganja. Takrat namreč s svetlobno hitrostjo pozdravi tvoj lenoritis in te spravi v gibanje, česar zagotovo nikoli ne boš obžalovala.

Bela

Če želiš: Hitreje preboleti svojega bivšega.

Poskusi tole: Omisli si snežno belo posteljnino.

Zakaj deluje: Kdaj ti je ob misli na nekdanjo ljubezen najtežje? Verjetno zvečer, ko se sama spravljaš v posteljo. Bela prinaša upanje na pozitivnejšo prihodnost, zato ti bo nekoliko lažje, če smukneš med bele rjuhe. Mirneje boš spala in hitreje bo napočil čas, da obrneš nov list.

Prevedla in priredila: Nuša Oblak, fotografija: Alexa Miller

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri