7 strašljivih dejstev o zaroki

Svetlikajoč prstan na tvoji roki in urejen zaročenec – zveni sanjsko. Zaroko pa spremlja tudi ogromno težavic, pred katerimi te nihče ne posvari. Preberi si priročnik, s katerim boš v predporočnih dnevih ostala razumna.

7 strašljivih dejstev o zaroki (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2016

V tvoji glavi že pozvanjajo poročni zvonovi in predporočna vročica že besni po venah. Zaročila si se in misliš, da življenje ne more biti bolj popolno, kot je. Resnično? No, ja … Seveda zasanjano premlevaš, kako te je zaprosil, in ponosno razkazuješ s svetlečim kamnom okrašen prstanec. Vendar se v neizmerno radost občasno prikradejo temni trenutki. Morda dvomi in strah pred odločilnim trenutkom razjedajo tvoje misli do te mere, da pomisliš: “Prekleto … nič več se ne počutim kot najbolj srečna zaročenka na svetu.”

A za paniko ni nikakršnega razloga. Normalno in celo nujno je, da doživljaš predporočne mini drame, zato bi bila velika napaka, da se ne bi soočila z njimi. Vzemi si čas za premislek, uporabi zdravo pamet in se podaj na pot do ‘usodnega da’. 

Strašljivo dejstvo 1

Začenjajo te motiti njegove čudne navade

Ko sta bila le fant in punca, ne posvečaš prav veliko pozornosti njegovim posebnostim, na primer njegovem nagnjenju, da zbrani družbi začne pripovedovati najdaljšo zgodbo na svetu le zato, da jo na koncu zaključi z: “Uh, pozabil sem, zakaj sem sploh začel.” Ko pa si tik pred zaobljubo, da boš s tem človekom živela do konca življenja, se njegove napakice nenadoma spremenijo v ogromne osebnostne hibe. “Moj zaročenec po jedi vstane, se zravna in rigne. Tako dobi boljši ton in globino,” pripoveduje Karmen, 29. “Do sedaj me njegovo početje ni motilo, a če pomislim, da bo to delal pred najinimi otroki, pomislim – ali je res moja sorodna duša?”

A le zato, ker si opazila njegovo robato obnašanje ali nadležne razvade – morda sploh prvič – ne pomeni, da te bodo preganjale do konca življenja. Povsem normalno je, da pazljivo oceniš vsako razpokico v odnosu, saj se vendar pripravljaš na skupno življenje. V bistvu ga le še enkrat dobro pregledaš, tako kot takrat, ko kupuješ avtomobil. Seveda boš našla pomanjkljivosti, a to še ne pomeni, da tvoj izbranec ni material za skupno prihodnost.

Ko se bo poročno navdušenje poleglo in se bosta z novim možem vrnila nazaj v smernice vsakdana, večine drobnih težav, ki so se ti še malo pred poroko zdele nepremagljive, verjetno sploh ne boš opazila.

Strašljivo dejstvo 2

Prijateljice postanejo nevoščljive in nesramne

Prav tiste prijateljice, ki so ti kupovale papirnate robčke in čokoladni sladoled, ko si prebolevala zadnjega fanta, se lahko obrnejo proti tebi ravno takrat, ko boš žarela kot zaročni prstan. Zmrdovale se bodo nad poročno obleko ali se pozabile udeležiti dekliščine. Hočeš nočeš – prijateljičina zaroka je hud čustven zalogaj za žensko druščino. Prijateljice se ob veseli novici sprašujejo, v kakšnem položaju so one same, in se primerjajo s prihodnjo nevesto. Lahko so ljubosumne, ker so še vedno samske ali imajo že dlje resnega fanta, ki pa jih še ni zaprosil, lahko pa so preprosto jezne, ker se jim zdi, da bodo izgubile prijateljico. In nekatere se bodo spremenile v prave nadloge, a le ve jim boste dokazale, da se prijateljstvo ne konča s poroko.

Razumeti pa moraš, da se bodo tudi najboljše prijateljice naveličale poslušati tvoje neskončno pripovedovanje o poizkušanju poročne torte in pomerjanju obleke. Med navdušenim razlaganjem jih ne pozabi povprašati o njihovem delu, razmerju in ljubezni. Čeprav bo zaradi priprav na poroko tvoj urnik natrpan, si ne pozabi vzeti časa in nikar ne izpusti ‘prijateljskih ritualov’, ki ohranjajo tesne vezi, kot na primer skupno kosilo ali pohajkovanje po trgovinah.

Zaroka je pravzaprav sijajna priložnost, da se ‘otreseš’ navideznih prijateljic. Nekatere ljudi pač prerasteš, in prav je tako.

Strašljivo dejstvo 3

Spreminjaš se v sitnobo, čeprav si si prisegla, da nikoli ne boš takšna

Po tihem si si obljubila, da nikoli ne boš postala tipično preobčutljiva in živčna zaročenka. A možnosti, da boš med načrtovanjem poroke pošteno zakričala nad njim, so velike (in to le zato, ker je pozabil poklicati fotografa). Ali pa boš nervozno zarobantila: “Bom že sama – kot vedno,” kadar koli bo spregledal kakšno malenkost. Zavedati se moraš, da tvojzaročenec ne sanjari o sanjski poroki že od rane mladosti, tako kot ti, in da se iz strahu, da ga ne bi zopet kje polomil, raje drži ob strani. Nikar ne zamenjaj njegovega na videz brezbrižnega odnosa do poroke z njegovimi čustvi do tebe.

Računati moraš tudi na zunanje vplive, ki bodo zaročenca morda oddaljili od tebe. Nenadoma se bodo vsi s svojimi željami obračali nate (“Želim vegetarijansko hrano, ali lahko pripeljem še svojih šest bratrancev …”, ne nanj. Zato se spomni domiselnih nalog, ki ga bodo zaposlile in mu dale občutek pomembnosti. Zaupaj mu organizacijo in izvedbo medenih tednov ali pa naj se ukvarja s ‘fantovskimi zadevami’, kot na primer izbira ansambla, izbira vin ali dogovarjanje za možnosti prevoza.

Strašljivo dejstvo 4:

(Morda) te grabi želja po prešuštvu

Moški niso edini, ki jih misel na prebujanje ob eni in isti osebi do konca življenja spravlja v paniko – prav tako dejstvo ekskluzivnosti vzbuja pomisleke tudi pri ženskah. Razlog za strah ni vajino povprečno seksualno življenje, pač pa dejstvo, da drugi moški s poroko postanejo prepovedan sad. Pomisliš na pisano paleto okusov, ki jih nikoli nisi poizkusila, ali pa jih nikoli ne boš okusila.

Pomisliš na bivšega, ki te je v postelji razmigal kot še nihče, na seksi natakarja, ki ti je zadnjič v roko stisnil svojo telefonsko številko. In nekje v glavi se oglasi glasek, ki ponuja izhod: “Saj ni nič narobe, če ga še malo ‘biksam’ naokoli, saj vendar še nisem poročena.” Tamara, 26, se spominja: “Dekliščina je bila po moji zaroki prva zaresna zabava z ogromno alkohola. Gledala sem po lokalu in si mislila, koliko bi jih lahko ‘imela’. Kasneje sem imela groznega moralnega mačka, ker sem samo pomislila na možnost prevare.”

Ko se pripravljaš na poroko, se ti zdi privlačnost nasprotnega spola skoraj izdaja. V realnosti so takšne misli le del priprave. Svojega poželenja pač ne moreš izriniti iz glave, čeprav si se odločila le za enega moškega. Spraševanje, ali se ga boš naveličala, in ogledovanje postavnih telesc v naši reviji še ne pomeni, da boš nezvesta in da nista ustvarjena drug za drugega. Zanimanje za moški spol le kaže na to, da si seksualno bitje z željami, in tvoji zaročenec ne bo videl v tem nič slabega. Kajti vse tvoje fantazije, ki jih morda imaš, so le v tvoji glavi in ne v tvojem srcu.

Strašljivo dejstvo 5

Skrbijo te ‘nisva za skupaj’ znaki

Ko se zaročiš, se nepomembne situacije kot snežne kepe spremenijo v ogromne težave. Naj omenimo le eno takšno situacijo: seksualne aktivnosti za kakšen teden potisneta v ozadje, in namesto da bi si priznala, da gre za predporočni stres, panično ugotavljaš, da gre morda za napoved dolgočasnega zakona. Njegove očarljive ideje – kot na primer tista, da bo nekoč odprl svojo prodajalno cigar, ali navdušeno razlaganje o še enem prismuknjenem načinu, kako hitro obogateti – ki so te nekoč spravljale v dobro voljo, te zdaj spravljajo v obup.

Takšne majhne stvari dobijo nov pomen, predvsem zato, ker so se tvoja pričakovanja spremenila, ne da bi se zavedala sprememb. Zaroka je v bistvu začetek gradnje novega skupnega življenja, in namesto smejanja njegovim prebliskom le-te začneš postavljati v bolj oddaljeno perspektivo skupnega življenja. Razmišljanje o skupni prihodnosti je sicer zdravo, a nikar ne postani obsedena z njo, kajti temeljito razčlenjevanje vsake njegove besede in mahanje z rdečimi zastavami ob najmanjšem sumu o nepopolnosti lahko pripelje do nepremišljenih sklepov. Sicer pa ga verjetno že tako dobro poznaš, da lahko presodiš, katere od njegovih kapric so realne, kdaj pa le fantazira po slabem dnevu v službi. Če ti njegovi prebliski nikakor ne dajo miru, si zapomni, da bo po poroki lažje, saj se bosta o vseh odločitvah dogovarjala skupaj.

Strašljivo dejstvo 6

Denar postane kočljiva tema

Med načrtovanjem poroke te bodo najverjetneje presenetile pomembne odločitve o denarju, ki jih bosta morala sprejeti skupaj, in bodo odkrile njegove plati, ki jih še nisi poznala. Veš, da je tvoj zaročenec zelo varčen,ti pa ne moreš in ne morep izplavati iz minusa na tekočem računu, želiš si razkošno poroko, on pa bi raje živel v razkošni hiši … Čeprav si morda misliš, da je odkrit pogovor o seksu težek, počakaj na usklajevanje denarnih zadev. Razpravljanje o denarju je velikokrat še bolj osebno kot izkazovanje intimnosti, zato se čim prej pogovorita o ‘prešernih, kobilicah in cankarjih’.

Tri stvari, o katerih se morata pogovoriti, so: koliko bo poročna slovesnost stala, kdo bo prispeval denar (poleg vaju in družine) in koliko bo prispeval vsak od vaju. Pomembno je, da številke zapišeta črno na belo, kar vaju bo obvarovalo pred morebitnimi kasnejšimi soočenji, vsekakor pa pričakujte, da se v mnogočem ne bosta strinjala. Kot večina moških verjetno tudi on nima pojma o stroških poroke in se mu zdi eleganten obred zapravljanja denarja, ki bi ga po njegovem lahko porabila za kaj drugega. Zato je prav načrtovanje poroke dober način, da spoznaš njegove poglede na denar in na to, kakšen življenjski standard si zamišlja, ter da začneta načrtovati skupno finančno prihodnost.

Strašljivo dejstvo 7:

Oba se začneta spreminjati

Seveda poroka pomeni nov pogled na življenje, a spremembe se začnejo že prej. Po odločitvi za skupno prihodnost se začneš čez noč spreminjati iz spontane, samozavestne Tebe v bolj previdno, umirjeno, v prihodnost usmerjeno Midva. Prav lahko se zgodi, da se boš prestrašila ob pogledu na preobrat v tvoji osebnosti, a sprememba je tako naravna kot sprehod proti oltarju. V času zaroke namreč zapuščaš življenje samske ženske in povsem razumljivo je, da ob zaznavi teh sprememb začutiš nostalgično žalost.

A nova Ti še vedno ostaja Ti. Tako si se spremenila ob vsakem velikem dogodku, od vpisa na srednjo šolo, izgube devištva do prve zaposlitve. Edina razlika je, da v času priprave na poroko nii sama. “Dejstvo, da se tudi moj zaročenec odpoveduje delu svoje svobode, me navdaja z mirom,” razlaga Petra, 26. “Ker se spreminjava skupaj, se mi zdi, da ne izgubljam ničesar, in tako se stapljava v resnično trden par.”

Prednosti nevest:

  • Dve besedi: knjiga mladoporočencev. Čeprav se ne spodobi govoriti o darilih, vam bo misel na kupe lepo zavitih daril pomagala v dnevih, ko bi zaročenca najraje pustile nekje ob cesti, daleč daleč stran.
  • Klicale ga boste ‘zaročenec’, kar je veliko bolje kot srednješolsko ‘moj fant’.
  • Energija srečnega para. Ljudje so nad novozaročenimi pari vedno vzhičeni, zato bosta z lahkoto prišla do lepše sobe v hotelu ali odlične steklenice šampanjca.
  • Končno skupaj. Tudi najbolj strogi starši, ki so vaju zapirali v ločene sobe, se bodo ob novici o zaroki omehčali in vama dovolili kakšno noč preživeti skupaj.
  • Družinsko imetje. Babičina biserna ogrlica in druge sentimentalne družinske vrednosti se ob poroki predajajo mlajšemu rodu. In nekatere stvari so prav uporabne!
  • Načrtovanje medenih tednov. Pomisli na toplo morje, peščene plaže, eksotično kulinariko in ogromno, OGROMNO seksa.

Jasmina Dvoršek

Preberi še: 8 razlogov, zakaj se lahko še kako veseliš jeseni

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri