7 novih naravnih čudes sveta

Švicarska fundacija The New7Wonders je objavila prve rezultate izbora novih naravnih čudes sveta.

15. 11. 2011

Pri izboru je imela poleg strokovnjakov veliko besede tudi širša svetovna javnost. Ta je lahko nekaj let oddajala svoje predloge, izmed katerih so strokovnjaki na koncu izbrali 28 finalistov. Med temi pa so zdaj milijoni prebivalcev z vsega sveta izbrali sedem kotičkov našega planeta, kjer se narava kaže v svoji najlepši podobi.

Končni rezultati bodo sicer znani začetek naslednjega leta, po prvem štetju glasov pa so zmagovalci naslednji:

Amazonski gozd

Največji in najbogatejši deževni gozd na svetu, ki mu pravijo tudi 'pljuča sveta', predstavlja več kot polovico vseh deževnih gozdov na Zemlji. Okoli 60% Amazonskega gozda pripada Braziliji, ostali deli pa se raztezajo na ozemlju Peruja, Kolumbije, Venezuele, Ekvadorja, Bolivije, Surinama, Gvajane in Francoske Gvajane.

Zaliv Halong Bay

Halong, ki v prevodu pomeni 'Zaliv dvigajočega se zmaja', je očarljiv vietnamski zaliv, iz katerega se dviga okoli 3000 apnenčastih otočkov in skal najrazličnejših oblik. Med njimi je moč najti kar nekaj kraških jam in nadvse zanimivih plavajočih ribiških vasic.

Slapovi Iguazu

Ene najlepših in najbolj veličastnih slapov na svetu, ki si jih ponosno delita Brazilija in Argentina, so nekoč imenovali 'kraj, kjer se iz vode rojevajo oblaki'. Mrežo slapov Iguazu sestavlja okoli 275 slapov, ki so visoki od 40 do 90 metrov, v širino pa na najširšem delu merijo skoraj 3 kilometre.

 

Otok Jeju

Južnokorejski vulkanski otok s 1846 kvadratnimi kilometri površine se lahko pohvali z najvišjo goro v državi – mirujočim vulkanom Hallasan, ki se dviga 1950 metrov nad morsko gladino, okoli njega pa je posejanih še 360 manjših vulkanov.

Komodo

Nacionalni park Komodo v Indoneziji sestavljajo trije večji in 26 manjših vulkanskih otočkov. Park je bil ustanovljen leta  1980 s ciljem zaščititi tamkajšnjega znamenitega prebivalca  - komodoškega varana, ki velja za največjega kuščarja na svetu.

Reka Puerto Princesa

Reka na Filipinih, ki  teče po apnenčastih jamah otoka Palawan, s svojimi 8,2 kilometri dolžine slovi kot najdaljša podzemna reka na svetu. Ker je dovolj široka, je možno tudi pluti po njej skozi osupljive podzemne dvorane in občudovati kapnike.

Mizasta gora

Slovita mizasta gora nad Cape Townom  je zaradi svoje edinstvene oblike s ploščatim vrhom poznana po vsem svetu. Gora pa ne slovi le kot simbol Južnoafriške republike, temveč tudi kot  prava rastlinska zakladnica, saj na njej uspeva preko 1470 rastlinskih vrst.

Če želiš obiskati svoj najlepši košček sveta, si najugodnejšo ponudbo poišči s pomočjo iskalnika GOhq, kjer so na enem mestu združeni vsi večji ponudniki.