5 slabih navad, ki bi jih morala opustiti

Različnost je čudovita. So pa lastnosti, ki ti vsekakor ne laskajo. Imaš kakšno izmed njih tudi ti? 

telefon (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 5. 2015

1. Neprestano si na telefonu

Tako dolgo že nisi videla svoje prijateljice, ko pa jo srečaš, si polovico kavice na svojem telefonu. Vprašaš jo, kako je, potem pa, medtem, ko ti odgovarja na vprašanje, tipkaš sms sporočilo ali brskaš po svojem Facebooku. Si kdaj pomislila, kako se drugi ob tem počutijo?

Kako se navade znebiti?

Brskanje po telefonu daje sogovorniku enak vtis, kot da bi se med pogovorom obrnila stran in začela govoriti z nekom drugim, ali na lepem začela gledati v zrak. Če torej ne pričakuješ klica v sili, imej telefon v torbici, potiho, in ga ne poglej, dokler ni srečanja konec. Se ti zdi to težko narediti za eno uro? Potem bi bila odvisnost pravi opis tvojega odnosa do telefona in družbenih omrežij. 

2. Zamujaš

Vedno zamudiš? Ne glede na priložnost in človeka, ki te čaka? Na zmenek, na srečanje s prijateljico, na sestanek? Zamujanje je, pravijo, velik pokazatelj (ne)spoštovanja. Kajti čas tistega, ki te čaka, ni nič manj dragocen kot tvoj. 

Kako se navade znebiti?

Za začetek navij uro 10 minut nazaj. Čeravno boš vedela, da si jo navila, bo psihološki učinek na uri dovolj močan, da se boš od doma odpravila prej, kdaj pa boš na svoj trik tudi pozabila. Če zamujaš zjutraj, začni vstajati 10 minut prej. Če zamujaš čez dan, se dogovori za ure, ob katerih je bolj verjetno, da boš točna - če na primer že v naprej veš, da ti bo težko zneslo, se raje dogovori pol ure kasneje. 

Predvsem pa imej, med tem, ko se pripraviljaš na srečanje, v mislih, da se je nekdo odpravil od doma pravočasno, da ga ti ne boš čakala. 

3.  Pozabiš vrniti sposojene stvari

Sposodiš si knjigo, ličilo, majčko, potem pa traja mesece, preden sposojeno vrneš nazaj. Na to, da stvar vrneš, te mora celo opomniti tisti, ki ti je nekaj posodil. Se prepoznaš v tem opisu? Potem je čas za ukrepanje.

Kako se navade znebiti?

Na list papirja si napiši seznam stvari, ki si si jih izposodila, v drug stolpec pa datum, do kdaj jih boš vrnila. Listek nato obesi na hladilnik, ali še bolje, na izhodna vrata. Ko imamo nekaj napisano, se nam namreč zdi veliko bolj pomembno to tudi izpolniti.

4. Ogovarjaš

Saj veš, kako pravijo. Tisti, ki ogovarja tebi, bo ogovarjal o tebi, ko obrneš hrbet. Ravno zato o ljudeh, ki ogovarjajo, nihče nima prav zares dobrega mnenja. Poleg tega velja tisti, ki ogovarja za šibko osebnost, ker si teh besed ne upa povedati tistemu, na kogar letijo.

Kako se navade znebiti?

Dva načina sta, da se te neugledne navade znebiš. Prvi je ta, da se postaviš v kožo tistega, o komer govoriš. Bi res želela, da kdo o tebi tako govori? Drugi način je ta, da si prisežeš, da boš vse, kar imaš o nekom kritičnega za povedati, povedala ravno tej osebi. Ugotovila boš, da sta za to potrebna močna hrbtenica in pogum.

5. Rada se pritožuješ

Joj, koliko dela imam. Joj, kako sem utrujena. Ah, spet mi gre vse narobe. Joj, kako me boli glava. Ah, neprestano se mi ugaša računalnik. Joj, na koliko mailov moram odgovoriti. Uh, pa kako mi je vroče. In še na avtobusu bo danes gneča. Ah, spet mi ni nič uspelo narediti ta vikend ... 

Kako si se počutila, ko si tole brala? Bi človeku najraje eno prisolila? Točno tako se počuti vsak, ki mora poslušati nekoga, ki se neprestano pritožuje, pa nič ne naredi za to, da bi bilo kaj drugače. Iskreno povedano, je takšen človek prava energetska pijavka, ob kateri si vsak želi, da bi čim prej stekel stran. Saj tudi dobronameren nasvet običajno naleti na nov val pritoževanja, kako je situacija nerešljiva.

Kako se navade znebiti?

Preden se naslednjič pritožiš nad čim, prej razmisli, kako lahko težavo rešiš. Vstani prej, zorganiziraj si vikend drugače, naredi si seznam opravil in jih uresniči, naredi kaj lepega zase, pojdi ven s prijatelji, naredi si dan, ki je samo po tvoji volji, osreči koga. Stopi v akcijo za svojo srečo! Življenje je izključno v tvojih rokah in ti si samo odgovorna za to, da ti je lepo. Ti si vladar svoje usode in ne obratno. Pogumno in optimistično v nov dan!

In še en koristen nasvet: Preden zaspiš, pomisli na 5 stvari, za katere si v dnevu hvaležna. Tako boš začela videti pozitivne vidike svojega življenja, za katerega bi marsikdo, verjemi, dal vse. 

Članek sem za Cosmopolitan pripravila Sanja Macur. 

Preveri še, kako si pomagati, če se ne znaš postaviti zase.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri