6 lokacij v Sloveniji, ki so idealne za enodnevni izlet (in popolne za IG fotke!)

Kateri so najlepši kotički, ki jih je mogoče obiskati v enem dnevu, vam predstavlja Neja Jesenko, avanturistka in poklicna fotografinja, ki je tudi goreča osvajalka gorskih vršacev. 

6 lokacij v Sloveniji, ki so idealne za enodnevni izlet (in popolne za IG fotke!) (foto: Neja Jesenko / Zala) Neja Jesenko / Zala
1. 7. 2021 | Promocijsko sporočilo

Tudi ko se zdi vse na glavo, poišči mesto po svojem okusu

Neja Jesenko bo v tebi zagotovo vzbudila željo po raziskovanju Slovenije. Spomnila te bo na kraje, na katere si morda že pozabila, ali pa ti bo razkrila kotičke, ki jih še nisi spoznala.

Cosmo uredništvo je prepričano, da te bodo vsi kraji očarali s svojo lepoto in šarmom, vsi pa so idealni za enodnevni izlet. 

#1 VOGAR

Planina z zelenimi travniki, na katerih se pasejo živali, ter z razgledom na Bohinjsko jezero, je pravi instagramovski biser, hkrati pa ni zahteven časovni zalogaj.

Na vrhu boš po označeni poti prišla v dveh urah in pol in si v tem času dodobra razmigala noge, če pa bi hojo raje preskočila, pa se do cilja lahko zapelješ tudi z avtom. Travniki, ki se raztezajo na 1100 metrov visoki planini, kar vabijo k počitku, na vrhu pa boš našla tudi planinsko kočo, od koder se lahko podaš še na okoliške hribe. 

Na poti do vrha naj te, tako kot Nejo, odžeja Zala po tvojem okusu.

#2 KRVAVICA

Če se boš odpravila proti Celjskemu, si vzemi čas tudi za Krvavico blizu kraja Loke. Ampak ne takšno krvavico, v katero boš ugriznila, ampak Krvavico, v katero boš zagrizla, ko se boš začela vzpenjati proti njenemu 909 metrov visokemu vrhu. Vzpon je kratek, lahko bi rekli tudi strm, a vreden razgleda, menda pa je na vrhu mogoče najti tudi kakšno kranjsko lilijo.

Če te ne premamijo lepote gore, te bo morda njena posebna zgodba o tem, kako je Krvavica dobila ime. Naj ti namignemo, da se zaradi usode, ki je navdihnila poimenovanje tega vrha, še danes hodi sedet na skale Krvavice ob mesečnih nočeh.

#3 GOLI VRH

Vzpon na 1787 metrov visoko goro traja približno tri ure in pol, večina vzpona pa poteka po gozdu. Tisti, ki so Goli vrh že obiskali, obljubljajo izjemen razgled z vrha, ki v lepem vremenu sega do najvišjih vrhov Kamniško-Savinjskih Alp, travniki, ki se razkrijejo po prihodu iz gozda, pa so polni cvetlic.

Izhodišče za pohod je kmetija Ancelj ali Planšarsko jezero v bližini vasi Zgornje Jezersko, ime Goli vrh pa je gora dobila z namenom. Kakšnim, lahko preveriš na samem vrhu ali pa si pogledaš Nejine fotografije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neja Jesenko▪Slovenia 🌿 (@nejajesenko)

#4 OJSTRICA

Ojstrica je 611 metrov visok hrib oziroma velikanska skala, ki se dviga ob zahodnem bregu Blejskega jezera. Čudovit razgled na jezero in otok na sredini je dosegljiv že v eni uri hoje, vzpon pa je zelo enostaven. Pot ni označena, a boš do vrha brez zapletov prišla tudi če se malo izgubiš.

Na cilju te čaka zdaj že znamenita klopca, ki je bolj kot sredstvo za oddih postala znana zaradi romantičnih fotografij, s katerimi so svoje lepe trenutke v naravi na spletu delili zaljubljeni pari.

Na vrh naj te poleg ljubljene osebe spremlja še voda Zala.

#5 NEBESA NAD ŠENTRUPERTOM

Nebesa nad Šentrupertom so resnično ... nebeška. Razgled z vrha hribčka, visokega 602 metra, se vije od Mirnske doline pa vse do vrhov južne Slovenije.

Ob lepem vremenu lahko opazuješ Gorjance s Trdinovim vrhom, Gače, Vrhtrebnje in Snežnik, marsikaj pa je mogoče videti že na vrhu Nebes nad Šentrupertom. Lesena vzletna steza, ki je namenjena jadralnim zmajem in padalcem, je idealna za poležavanje, posedanje ob razgledovanju okolice in fotografiranje okoliških hribov ter ob vikendih uživanje v hrani in pijači s turistične kmetije Nebesa.

Če te pohodištvo ne pritegne, lahko aktivnost po tvojem okusu najdeš tudi na Zala blogu.

#6 BOČ

Boč je del Krajinskega parka Boč in ga najdemo jugovzhodno od Poljčan. S svojimi 978 metri višine ni ena od najvišjih gora slovenskih, je pa strm, a še vedno primeren za vse vrste izletnikov, tudi tiste z družinami, saj bo na poti do vrha in na vrhu kaj zase našel vsak družinski član.

Do cilja boš prišlav slabi uri, nagrajena pa boste s čudovitim razgledom. Poleg doma na Boču na vrhu namreč stoji 20 metrov visok razgledni stolp, ki nudi pogled na vzhodni del Slovenije.

Kot pravi pohodniki se zavedamo pomena ohranjanja narave in zato poskrbimo, da za našim obiskom v naravi ne ostanejo sledi. S sabo v nahrbtniku nosimo vrečo za smeti in le te odnesemo s seboj v dolino. Tako skupaj skrbimo za svet v ravnovesju.

Kakšno pa je #MestoPoTvojemOkusu?

Sodeluj v nagradni igri, ki jo je skupaj z izvirsko vodo Zala pripravilo Cosmo uredništvo in se poteguj za zale nagrade!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cosmopolitan Slovenija (@cosmopolitansi)