6 'fuj' stvari, ki so v resnici dobre za tvoje zdravje

Ko pomislimo na zdrave navade, beseda redko nanese na izpahovanje ali potenje. Pa vendar je med "neprijetnimi" stvarmi veliko takih, ki so v resnici pravzaprav zdrave!

6 'fuj' stvari, ki so v resnici dobre za tvoje zdravje (foto: Unsplash/Xenia Bogarova) Unsplash/Xenia Bogarova
5. 9. 2018

O teh stvareh se redko pogovarjamo na glas prav zato, ker jih spremljajo neprijetni zvoki ali vonjave. Ko pa razumemo 'nujnost' telesa, da izvede te procese, jih boš lažje sprejela kot zdrave navade, ki se jih ni potrebno sramovati.

1. Prdenje

Tebi in predvsem ljudem okoli tebe verjetno ni najbolj po godu, pa vendar je to naravni proces, ki ga doživljajo vsi. Zadrževanje plinov lahko vodi do napihnjenosti ali drugih želodčnih neprijetnosti. 

2. Vohanje prdcev

Sodeč po raziskavi univerze Exeter je hidrogen sulfid, ki daje plinu značilni vonj po 'gnilih jajcih', dejansko dober za zdravje, seveda v malih dozah. Lahko zmanjšuje možnost srčne kapi, demence in raka.

3. Včasih pozabi na prho

Sliši se čudno, vendar če s tebe ravno ne kaplja znoj, lahko prho brez skrbi kak dan izpustiš. Propogosto umivanje lahko tvojo kožo in lase osiromaši dragocenih naravnih olj, ki skrbijo za lesk polti in naglavnega okrasja.

4. Riganje

Riganje je naraven proces, pri katerem telo iz želodca izpusti zrak. Čeprav ne spada pod lepo obnašanje za mizo, lahko zmanjša pekoč občutek zgage.

5. Potenje

Ko se potiš, se morda počutiš lepljivo in nič kaj prijetno, vendar s tem telesu zelo koristiš. Če se ne bi potili, ne bi mogli uživati vročega dneva na plaži, ker bi s tem ogrozili zdravje. 

6. Ušesno maslo

Čiščenje ušes z vatiranimi palčkami je sicer dobra navada, pa vendar je nekaj ušenega masla zdravo. Ima namreč anti-bakterijske lastnosti, ki preprečujejo vnetja. Uho se pravzaprav čisti samo, tako da je pretirana uporaba čistil za ušesa nepotrebna.

Vir: Bustle.com

Fotografije: Unsplash.com

Preberi še: To je lahko krivo, da se tvoj trebuh boči navzven, čeprav nisi noseča!

Priporočamo tudi: Enostavni triki, s katerimi boš pospešila svoj metabolizem (+izgubila kakšen kg!)