5 TOP nasvetov, kako se prebiti skozi izpitno obdobje

“Juhuhu, izpiti so ponovno tu”, je stavek, ki ga študentje nikoli izrečejo. Napočil je čas, ko se bo pokazalo, kdo je bil tekom semestra pri stvari in kdo ne. Brez skrbi, tudi tisti, ki niste bili tako prisotni na prav vseh predavanjih, še vedno lahko rešite semester. Za vas smo pripravili pet nasvetov, s katerimi se boste lažje prebili skozi izpitno obdobje.

16. 1. 2018 | Promocijsko sporočilo

1. Načrt z veliko začetnico

Vsak uspešen projekt se začne z dobrim načrtom in zakaj se ne bi tudi študijsko obdobje. Preveri datume izpitov in si začrtaj, koliko snovi boš predelal v enem dnevu. Vsak dan sproti se potrudi osvojiti zastavljeni cilj in po vsakem končanem koraku na seznamu odkljukaj opravljeno delo. Ni lepšega kot občutek, ko na koncu dneva vidiš, da ti je uspelo vse in se lahko mirne vesti odpraviš spat.

2. Pripomočki in literatura

To bi moralo biti samoumevno, a če še nisi, si le hitro priskrbi vse knjige, skripte in zapiske. Ti kupi papirja so shrambe znanja, ki jih bo potrebno prenesti v spomin. Da pot ne bo tako trnova, se je priporočljivo “oborožiti”, s pisarniškimi pripomočki.

Da iz neskončne poplave informacij počasi nastane logična celota, poskrbijo barvni označevalci oziroma vsem poznani “markerji”. Nekatere besede pa kljub barvni pomoči ne bodo želele ostati v spominu. Za pogostejše srečanje z njimi jih zapiši na samolepilne listke in na novo dekoriraj okolicosvojega študijskega kotička. Če je besed veliko in imaš v načrtu stilsko preobrazbo celotne sobe, se o tem prej posvetuj s sostanovalci ;)

5 nasvetov, kako se prebiti skozi izpitno obdobje

3. Prostor za učenje

Kje se učiti? Če se najbolje počutiš v objemu svoje sobe, je odgovor že na pladnju. Če izolacija slabo vpliva nate, si velja poiskati družbo. Takrat se je modro sprehoditi do najbližje knjižnice, kjer boš zagotovo srečal množico “sotrpinov”. Tam si poišči svoj kotiček in postani del produktivne atmosfere.

Za najbolj družabne pride v poštev tudi skupinsko učenje. To je najlažje opravljati v študijskih sobah, ki jih z malo truda najdeš na skoraj vsaki fakulteti. Če pa pri pisanju seminarske naloge zmanjkanavdiha, svetujemo premik v kakšno odštekano kavarno, polno vseh vrst inspiracije, a pozor –železna disciplina obvezna.

4. Ne pozabi na telo

Kljub temu, da je to obdobje namenjeno predvsem mentalnemu delu, pa ne smemo pozabiti na svoje telo. Časa je v pomanjkanju, a zdravje mora biti na prvem mestu. Telesna aktivnost je pomembna za dobro delovanje glave, zato je priporočljivo, da se vsak dan vsaj malo razmigaš. Ni potrebno, da več ur preživiš v telovadnici, v zelo zasedenih dneh je za bistro glavo dovolj že kratek sprehod v naravi. Ne pozabi jesti in piti! Shramba je verjetno že napolnjena s prigrizki za težke dni, a vseeno je potrebno pojesti tudi nekaj zdravega.

5 nasvetov, kako se prebiti skozi izpitno obdobje

5. Kaj pa energija?

Tudi najbolj motiviranim študentom včasih zmanjka goriva za nadaljnje učenje. Naši možgani prenesejo zgoljomejenomero informacij preden nam začnejo misli skakati drugam. To se dogaja tudi najboljšim – tako tistemu, ki ima dobro začrtan plan učenja, kot tudi tistemu, ki ob štirih zjutraj išče načine, kako rešiti izpit.

V tem trenutku je najbolje vstati, se sprehoditi do hladilnika in v roke vzeti hladno pločevinko Red Bulla, ki te bo napolnil z energijo za nadaljnjo bitko s izpitno snovjo.

Pa srečno! :)