5 nasvetov za zakrivanje zasebnosti na spletu (obvezno NAGRADNO branje)

Če tudi ti večji del svojega življenja preživiš na spletu, si obvezno preberi naslednje nasvete za zakrivanje zasebnosti. Poleg pomebnih informacij pa te na koncu članka čaka še nagradna igra. 

5 nasvetov za zakrivanje zasebnosti na spletu (obvezno NAGRADNO branje) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2017

Snapchat, Instagram, Facebook, Gmail so prostori, kjer živijo tvoji prijatelji in kjer se pogovarjaš o zadevah, ki se ti dogajajo čez dan, o romancah in tečnih starših.

Objavljaš slike svojega zadnjega kosila in obiska prijateljev ter vsake toliko napišeš tudi kakšno čez svojega šefa oziroma profesorja.

Si se kdaj vprašala, kdo vse ima dostop do tega?

Na spletu je treba poskrbeti za zakrivanje zasebnosti, zato ti Cosmo na tem mestu ponuja pet nasvetov za zakrivanje zasebnosti in nagradno igro!

Nasvet 1: Zakleni si telefon

Resno. Enostavno je. V meniju si izberi stavek, s katerim boš zaklenila svoj telefon (namesto PIN številke, ki je preenostavna) in uživaj v vedenju, da je tvoj telefon samo tvoj. Nimaš ideje? Predlagamo MojaŠminkaJeRdeča. Resno. To je zelo dobro geslo.

Nasvet 2: Vklopi si dodatno geslo za e-pošto

Uporabljaš Gmail? Vklopi si dodatno geslo, s katerim boš zavarovala dostop do svoje elektronske pošte. Ker RES nočeš, da kdo prebere TISTO e-sporočilo. Oba veva, za katerega gre.

Nasvet 3: Naloži si mobilno aplikacijo Signal

Da bo klepet po telefonu zares samo med tabo in prejemnikom sporočil, si oba naložita aplikacijo Signal. Z njo se lahko pogovarjata in kličeta, hkrati pa vse poteka po zaščitenem kanalu, ki mu je zelo težko prisluškovati.

Nasvet 4: Uporabljaj upravljalnik gesel

Saj vem. Geslo za Facebook, geslo za instagram, geslo pa e-pošto, pa geslo za Tumblr, pa za Blogger, pa za... Gesla so ena od najbolj pomembnih elementov in najbolje jih je hraniti na varnem. Ne, samolepilni listek na monitorju NI varna lokacija.

Nasvet 5: Bodi na tekočem

Na področju spletne zasebnosti se dogaja veliko stvari in potruditi se moraš, da si na tekočem. V Sloveniji na tem področju deluje več različnih projektov: Varni na internetu, Cryptoparty Slovenija, Safe.si, splača se jih preveriti!

Sodeluj v nagradni igri!

Cosmopolitan Slovenija v sodelovanju s Cryptoparty Slovenija podeljuje dve vstopnici za trodelno delavnico varovanja zasebnosti v mesecu aprilu 2017.

Odgovoriti moraš na naslednje vprašanje in upati na malo sreče pri žrebu.

  • Koliko znakov naj ima varno geslo?

A) Vsaj tri
B) Vsaj pet
C) Vsaj dvanajst

Odgovore zbiramo do 3. aprila 2017 na naslovu domen@drzavljand.si, dan pozneje pa bomo obvestili zmagovalke. Delavnice potekajo v ljubljanskem Poligonu na Tobačni, več informacij pa najdeš na spletnem mestu Cryptoparty Slovenija.