5 grehov za volanom

Voziš počasi, vedno se pripneš z varnostnim pasom in zavedaš se, da ni bolj butaste stvari od vožnje pod vplivom alkohola. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da si varna za volanom.

Telefon naj raje ostane v torbici. (foto: Robert Delahanty, www.shutterstock.com) Robert Delahanty, www.shutterstock.com
10. 2. 2016

Ličenje, pisanje sporočil in brskanje po radiu so vse relativno varne prakse. Vendar ne, če jih izvajaš, medtem ko voziš. Čeprav verjetno vse troje od navedenega obvladaš do potankosti v normalnih življenjskih situacijah, pa te lahko v avtomobilu spravijo v veliko nevarnost.

Tvoja koncentracija se občutno zmanjša in do nesreče lahko pride tudi, če le za dve sekundi pogledaš SMS-sporočilo, ki ti ga je poslal tvoj dragi. Preberi si, česa vse ne smeš početi, ko voziš, če želiš biti varna za volanom.

Vožnja z motnjami

Menjavanje CD-ja, pogovarjanje po telefonu, kajenje, ličenje, pošiljanje SMS-ov, prehranjevanje, branje, nastavljanje navigacijskega sistema in najbolj presenetljivo – tekmovanje s sovoznikom v strmenju. Raziskave so razkrile, da vozniki vse to počnejo, medtem ko vozijo avtomobil. Kolikokrat si ti počela kaj od navedenega?

Motnje med vožnjo naj bi se pojavile vsakih šest minut in ljudje, ki imajo navado početi več stvari hkrati, so v trikrat večji nevarnosti kot tisti, ki so skoncentrirani na vožnjo. Že pogovarjanje s sovoznikom zmanjša koncentracijo in tako moški kot tudi ženske zaradi tega slabše zavirajo, ženske naj bi poleg tega imele tudi težave avto obdržati znotraj svojega voznega pasu. Enako velja za telefoniranje, pa čeprav prostoročno. Možgani morajo procesirati več stvari hkrati, zaradi česar se naša koncentracija porazdeli.

Ostani varna

 1. Vse stvari – klimatsko napravo, sedeže, radio itd. – nastavi pred vožnjo.
 2. Če moraš nujno telefonirati, se ustavi na robu ceste ali pa naj to zate stori sovoznik.
 3. Prostoročno telefoniranje ni varno – ne gre za roke, nevarno je pogovarjanje.
 4. Med vožnjo ne beri zemljevidov. Ustavi se in vnaprej načrtuj pot.

Utrujena vožnja

Ravno si končala deseturni delavnik in komaj čakaš, da prideš domov, ali pa si pravkar nehala žurati in pred seboj vidiš le še toplo posteljo. Usedeš se v avto in hitro se ti začnejo zapirati oči, glava pa je vedno težja. Težko je ostati budna po napornem dnevu, zlasti če se pelješ po ravni in dolgočasni avtocesti ter poslušaš svojo najljubšo glasbo.

Utrujenost je vzrok za kar 22 odstotkov prometnih nesreč, to pa lahko povzroči tudi kozarček alkohola nekaj ur nazaj in nekatera zdravila (npr. antidepresivi).

Ostani varna

 1. Takoj ko boš imela problem, obdržati odprte oči, prenehaj z vožnjo. Ustavi se na prvem primernem mestu in si pretegni noge na svežem zraku.
 2. Zaužij kofein, pomaga tudi, če imaš v avtu čokolado za skrajne primere.
 3. Strokovnjaki trdijo, da odprta okna in glasna glasba ne pomagajo. Osvežijo te le za nekaj časa, zato se na to ne zanašaj.
 4. Ko si utrujena ali celo zaspana, se prej vprašaj, ali res moraš na pot.

Čustvena vožnja

Ravno si imela buren prepir s fantom, mama se je spet vtikala v stvari, ki se je čisto nič ne tičejo, sodelavka te je ves dan nadlegovala z neumnimi vprašanji in občutek imaš, da ti bo razneslo glavo. Ni boljšega, kot da se usedeš v avto in se odpelješ na terapevtski izlet okoli mesta. To je odrasel ustreznik loputanju z vrati v najstniških letih.

Vožnja pod vplivom čustev je podobna vožnji z motnjami, saj razmišljanje o problemih zmanjša skoncentriranost na vožnjo enako, kot če se pogovarjamo po telefonu ali počnemo kaj podobnega.

Ostani varna

 1. Po čustveno nabitem dogodku, kot je prepir, ne vozi. Raje se sprosti in pojdi na sprehod.
 2. Ne vozi se brezciljno, vedno imej v mislih smer.
 3. Poskrbi, da tudi tvoji prijatelji ne vozijo v takem stanju. Z njimi ravnaj tako, kot da so vinjeni. Vzemi jim ključe od avta in vztrajaj, da boš vozila ti.
 4. Ne prepiraj se, medtem ko voziš.
 5. Med vožnjo se izogibaj razdražljivih tem in tem, ki te dekoncentrirajo.

Nevarna vožnja

Lahko bi jo poimenovali tudi nespametna vožnja. To je tista, ki povzroči nesreče, pa bi se ji z zelo malo truda z lahkoto izognili. Vse, kar je potrebno, je upoštevanje pravil: pripenjanje varnostnega pasu, uporaba smerokazov in vožnja po omejitvah (za vsakih pet kilometrov čez hitrost 50 kilometrov na uro se verjetnost poškodbe ali celo smrti podvoji).

V to kategorijo spada tudi nevarno prehitevanje, do katerega pride zlasti, ko se nam zelo mudi. V resnici zaradi vijuganja med avtomobili ne pridobimo toliko časa, da bi se splačalo tvegati.

Tudi neizkušenost voznika je eden izmed pogostih vzrokov za nesreče. Statistike kažejo, da to zlasti velja za mlade voznike med 17. in 20. letom starosti. Pri teh naj bi veljala enajstkrat večja verjetnost za smrtni izid kot pri voznikih med 40. in 44. letom.

Ostani varna

 1. Vedno se pripni z varnostnim pasom.
 2. Ta občutno zmanjša tveganje resne poškodbe. Enako zahtevaj od vseh drugih v avtomobilu.
 3. Vozi po omejitvah.
 4. Svojo vožnjo vedno prilagodi vremenskim razmeram.
 5. V slabem vremenu in času prometnih konic pojdi na pot prej kot po navadi.

Vožnja pod vplivom alkohola

Zagotovo premoreš dovolj zdrave pameti, da se ne usedeš za volan po tem, ko si zaužila preveč alkohola. Obstaja pa mnogo ljudi, ki jih prav nič ne moti vožnja pod vplivom alkohola, in če jim je že vseeno za svoje življenje, jim ne bi smelo biti za življenje koga drugega. Kako bodo reagirali, ko jim bo na pot skočil kolesar, mačka ali zapeljal tovornjak?

In koliko lahko spiješ, da se še vedno smeš usesti v avto, ne da bi sebe in druge spravila v smrtno nevarnost? Strokovnjaki pravijo, da lahko ženske spijemo eno enoto, ki vsebuje 10 g čistega alkohola, kar pomeni en deciliter vina, dva in pol declitra piva ter 0,3 decilitra žgane pijače. Meja pri moških je dve enoti.

Sicer pa mora svojo mejo, koliko lahko popije, poznati vsak sam, saj je vse to odvisno tudi od telesne teže, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače, hrane, ki smo jo zaužili pred tem, itd. če nas ustavijo policisti, ki opravijo test alkoholiziranosti, imamo lahko v krvi do 0,5 grama alkohola na kilogram krvi.

Ostani varna

 1. Ko se greste zabavat, vedno določite enega, ki ne bo pil alkohola in bo ostal trezen, ali pa si naročite taksi.
 2. Ne pij alkohola, če si utrujena in zaspana. Po eni pijači boš imela občutek, kot da si spila štiri, in tudi za volanom bo učinek enak.
 3. Če gostiš zabavo, poskrbi za proste postelje, kjer bodo tvoji gostje lahko prespali, ali rezerviraj taksije za domov.

Vožnja z neprimerno in neudobno obutvijo

 1. Sliši se precej neumno, ampak visoke pete niso ravno najbolj primerna obutev za vožnjo avtomobila. Pravzaprav je v njih težko voziti tudi kolo, skiro, motor in še katero drugo prevozno sredstvo.
 2. Sicer Zakon o varnosti cestnega prometa nikjer ne predpisuje obleke in obutve, torej je tudi ne prepoveduje. Vendar pa lahko, ob nesreči ali prekršku, policist meni, da so za to krivi tvoji lepi salonarji.
 3. Nobene potrebe ni, da bi tvoje petke in preostala nevarna obutev samevali doma v omari, le pravilno si opremi avto. V prtljažniku imej vedno rezervne čevlje, da se za vožnjo preobuješ.

Teja Barborič