5-dnevni NAGRADNI izziv: NE ČAKAJ NA VIKEND - zaživi tudi med tednom!

Si tudi ti ena tistih, ki jih ponedeljek dotolče in petek oživi? Ne živi le za vikend – zaživi tudi med tednom! Da bo vseh sedem dni karseda optimističnih, nam je nasvete zaupala Maja Golob, avtorica knjige Ne čakaj na vikend.

5-dnevni NAGRADNI izziv: NE ČAKAJ NA VIKEND - zaživi tudi med tednom! (foto: Unsplash.com/Avi Richards) Unsplash.com/Avi Richards
1. 3. 2018

Maja Golob je uspešna poslovna ženska, ki v resnici nikoli ni čakala na vikend!

Svoje delo je oboževala, zelo hitro napredovala na karierni lestvici in uresničevala svoje sanje … tudi z delom po največjih metropolah na svetu že pred 30. letom, ko je opravljala delo direktorice marketinga, odgovorne za aktivnosti v 11 državah.

Delo jo je dobesedno posrkalo. Ko je stopila na svojo pot in ustanovila svoje podjetje, pa še bolj. Naenkrat je ugotovila, da nima več niti hobijev niti časa za prijateljice, kaj šele zase.

“Ko je začelo trpeti še zdravje, sem sprevidela, da moram nekaj spremeniti,”

pravi Maja. In ker za svojimi odločitvami trdno stoji, je to tudi storila. Prisluhnila je sebi, si vzela čas zase in projekte, ki jih je vedno odlašala na: ko bom imela čas, ter spet zaživela.

Ne, mačka od dela pa res ne potrebujem! Zato sprejemam še eno odločitev za 2018: čas zase tudi med tednom ter energične in vesele vikende!

Sprejmeš izziv in se zaobljubiš, da si boš 5 dni vsak dan zavestno vzela čas zase?

Dnevi od ponedeljka do petka naj bodo izpolnjujoči, zabavni in lepi! Konec tedna naj bo samo še pika na i.

Zastavi si cilj, da boš že pred poletnim dopustom lahko odkljukala vseh pet točk, ki se Maji zdijo najpomembnejše za uspešno kariero in izpolnjujoče osebno življenje:

1 Poišči si delo, ki ti je všeč in v katerem uživaš – mogoče lahko tvoj hobi postane tvoje delo.

2 Postavi si prioritete – organiziraj si teden tako, da boš ob vseh obveznostih vsak dan našla tudi čas zase in za stvari oziroma aktivnosti, ki te veselijo in te napolnijo z energijo.

3 Ostani radovedna – vsak dan nameni vsaj eno uro pridobivanju novega znanja.

4 Odklopi se, si upaš sprejeti takšen izziv? – privošči si čas brez telefona, računalnika, interneta.

5 Nauči se reči NE – nikomur še niso postavili spomenika, ker bi v službi ostajal cele dneve, niti tistim ne, ki so zaradi preobremenjenosti pregoreli. Pravočasno si postavi meje.

Tisti nori dan …

Da noben dan v tednu ne boš padla v norijo, si ga organiziraj tako, da boš v njem lahko normalno dihala.

“V svoj vsakdan vpelji preprosto rutino, naredi seznam vseh opravil in jih razvrsti po prioriteti: pomembno – nepomembno, nujno – ne tako nujno.”

Zdaj pa vzemi list papirja in si zapiši, katere aktivnosti in osebe ti kradejo čas. Nekaj tipičnih, ki se jih morda sploh ne zavedaš, so klepeti in kave med delovnim časom, Facebook in Instagram. Maja te opozarja:

“Obvezno si vzemi čas za malico ali kosilo – če je le mogoče, ta čas izkoristi za kratek sprehod po svežem zraku – to blagodejno vpliva na počutje in ustvarjalnost. In najpomembneje: vsak dan si poleg vseh obveznosti vzemi čas zase.

Ne ujemi se v mišelovko!

Če kot mala, pridna in ambiciozna miška hitiš iz pisarne v pisarno in se trudiš čim prej doseči zastavljene cilje, se lahko v svoji ambicioznosti in želji po usvajanju novega znanja hitro ujameš v začaran krog čezmernega dela:

“Ne znaš reči ne dodatnim nalogam, izgubiš občutek za čas, zanemariš svoje potrebe, izgubiš stik s prijatelji, družino.

Preobremenjenost in povečan stres lahko dolgoročno škodljivo vplivata tudi na zdravje.

Temu se najlaže izogneš tako, da si vsak dan vzameš tudi urico ali dve čisto zase: za šport, hobije, druženje s prijatelji in družino ali večer ob knjigi. Naj delo ne postane vse tvoje življenje,” svetuje Maja.

Sprejmeš izziv in se zaobljubiš, da si boš naslednji teden vsak dan zavestno vzela čas zase?

Namen izziva je, da postane vseh tvojih sedem dni v tednu karseda optimističnih, zabavnih. Bo šlo?

Sodeluj. In ne čakaj na vikend - zaživi tudi med tednom! 

Izziv bo trajal od 5. do 9. marca 2018. 

3 naključno izbranim bralkam, ki bodo tekom izziva na na Instagramu objavile, kako jim gre, in označile #nečakajnavikend in #cosmotahip, bomo ob koncu projekta podarili knjigo 'Ne čakaj na vikend' in beležnico 'Moje življenje na moj način'.

Vse nagrajenke bodo objavljene ob zaključku nagradnega izziva.

Objavi, kako ti gre in na Instagramu označi #nečakajnavikend in #cosmotahip.

Besedilo: Petra Arula
Za splet priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberi še:

1. dan izziva NE ČAKAJ NA VIKEND: Izklopi se iz vsakdanjika
2. dan izziva NE ČAKAJ NA VIKEND: Vzemi si čas za aktivnosti, ki te veselijo
3. dan izziva NE ČAKAJ NA VIKEND: Dan za crkljanje
4. dan izziva NE ČAKAJ NA VIKEND: Spij najboljšo kavo v mestu