30 super timskih idej

Bodi frajerka in povabi kolegice, da se kdaj dobite v prostem času. To je prvi korak k timskemu duhu in naložba, zaradi katere vam bo prijetneje tudi v službi ali na faksu!

27. 8. 2009

Brezskrbnim poletnim počitnicam smo v glavnem že pomahale v slovo (ali pa jim bomo vsak hip), a to še zdaleč ne pomeni, da se v naša življenja vrača z zaspanim dolgočasjem prežeta rutina in da so dnevi, ko gremo malo na lepše, mimo.

Nasprotno – zdaj prihaja čas še vedno toplih, sončnih in z jesenjo pobarvanih dni, ko se na daljše ali krajše dogodivščine lahko podaš v družbi kolegic iz službe, faksa ali šole, in sicer ne le zato, da bi skupaj preživele nekaj zanimivih in morda celo nenavadnih trenutkov, ampak predvsem zato, da bi se bolje spoznale in se povezale, si nabrale energijo in motivacijo za vse, kar vam bodo prinesli prihajajoči meseci, ter med seboj zgradile zaupanje, ki vam bo v pomoč pri soočanju z izzivi na delovnem mestu ali pri nalogah, ki jih boste morale skupaj opraviti na faksu oziroma v šoli.

Priložnosti za takšna druženja in aktivnosti, ki jih lahko poimenujemo tudi ‘team building’, je precej, zato jih na teh straneh predstavljamo le nekaj, tiste prave pa boš s svojimi prijateljicami izbrala sama glede na zanimanja in želje.

Z ustvarjalnim navdihom

Kreativnost je pomembna tako pri delu kot pri študiju, spodbudiš pa jo tako, da čim več ustvarjaš. Izražaš jo lahko različno, najbolj zabavno pa je, če to počneš v družbi svojih prijateljic, kajti ideja da idejo in več ko vas je, bolj odštekani in bolj ustvarjalni bodo vaši izdelki.

Poskusite lahko z delavnicami, kjer boste oblikovale nakit, modne dodatke, mini darilca za svoje najdražje ali malenkosti, s katerimi boste čudovito in preprosto okrasile svoje stanovanje ali sobo. Preveri, kaj ponujajo na www.ustvarjalnica.si ali vprašaj v trgovinah z art materialom.

Tudi kuhanje je lahko kreativno, in če na malici vsak dan ugotavljate, da vam sendviči že presedajo, prehranjevanje zunaj pa povzroča sušo v vaših žepih, je rešitev doma pripravljen obrok, ki je povrhu še veliko bolj zdrav kot tisti iz restavracije. Toda hrano je treba znati pripraviti, in če na tem področju niste najbolj podkovane, se kar skupaj prijavite na eno- ali večdnevni kuharski tečaj.

Organizirajo jih na primer Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani (www.ssgtlj.si, pobrskaj v meniju Tečaji in seminarji), Šola kulinaričnih umetnosti v Škofji Loki (www.kulinarikagoljat.si) in Kulinarika Poljak (www.abckulinarika.com).

Odvisne od adrenalina

Če ste s kolegicami nepremagljiva ekipa, ki ne pozna strahu in je kos vsakršnemu izzivu, pa če je videti še tako nemogoč in dih jemajoč (spuščanje z vrvjo po skalnati steni, gigantska gugalnica, prehod visečega mostu ...), so vam na kožo pisane aktivnosti, zaradi katerih vas bo od glave do peta preplavil adrenalin.

Parke, kjer boste potešile svojo željo po norih doživetjih, najdete v Bohinju, Ljubelju, Tolminu, Mariboru in na Jezerskem. Še posebej pogumne pa Pustolovski park Šepa (www.waldseilpark-tscheppaschlucht.at/sl/), 10 km od slovensko-avstrijske meje, vabi na nočno avanturo ob polni luni.

Za različne okuse

Prav je, da ste pri iskanju najbolj primerne aktivnosti izbirčne in da se dogovorite tako, da bo ustrezalo vsem. Tukaj je zato še nekaj drugačnih predlogov:

  • trgatev (v jesenskem času jih ne manjka) ali obisk vinske kleti z degustacijo sladkih vin (ta so najbolj cosmo)
  • sprehajanje kužkov v zavetišču za živali (na spletu poiščite najbližjega, vsi pa so zbrani tudi v prejšnji številki Cosma) ali prostovoljna pomoč v živalskem vrtu (www.zoo-ljubljana.si, podrobnosti v meniju Kako lahko pomagate)
  • večer družabnih iger pri eni od vas doma ali na vikendu (pred ali po tem pa še kaj dobrega skuhajte in poglejte kakšen smešen film)
  • nakupovalni izlet (Outlet Village Palmanova v Italiji ali Roses Fashion Outlet na Hrvaškem)
  • predajanje užitkom v wellness centru (službene in študijske obveznosti so prepovedana tema pogovora)

Morda pa vam bodo všeč tudi te cosmo ideje:

  • kreativno pisanje (strokovni tečaj bo koristil pri seminarskih nalogah, diplomi in pri službenih zadevah, www.zavod-solt.si)
  • pevski zbor ali gledališka skupina (manjši amaterski zbori in gledališča v svoje vrste pogosto vabijo nove člane, zato tiste z željo po tovrstnem umetniškem izražanju za več informacij poglejte na splet).

V športnem duhu

Ljubiteljicam športa predlagamo nekoliko drugačen kolesarski izlet – obisk rudnika Mežica (na www.podzemljepece.com med turistično ponudbo poišči naslov S kolesom v rudnik). V labirint podzemnih rovov se boste odpravile na gorskih kolesih ter s čeladami in svetilkami na glavi, skrb, da bi se izgubile, pa je popolnoma odveč, saj vas bodo spremljali izkušeni vodiči.

Če vam kolesarjenje ne diši, pa bi si vseeno rade ogledale podzemni svet, se lahko odločite za raziskovanje katere od manj turistično obljudenih kraških jam, na primer v Planinski jami (bližnjico najdeš na spletni strani www.planina.si), je ob ustreznih vodnih pogojih možna avantura s čolni.

Tiste, ki bi v zimskih radostih uživale tudi jeseni, lahko preverite, kako je videti sankanje takrat, ko strmin še ne pobeli sneg – na poletnem sankališču v Kranjski Gori (www.kr-gora.si), na Bledu (www.bled.si) ali na Pohorju (www.pohorje.org). Čez nekaj mesecev, natančneje med 3. in 6. decembrom, pa boste na svoj račun prišle smučarke.

V avstrijskem zimskem letovišču Zell am See bomo pripravili čisto pravi Cosmo ski opening 2009 s super ponudbami za skupine prijateljic. Več informacij bomo kmalu objavili v reviji in na naši spletni strani.

‘Team building’

Skupinica kolegic ali prijateljic lahko uspešno deluje pri najrazličnejših projektih, toda strokovnjaki so mnenja, da je profesionalne time treba ustvariti oziroma zgraditi.

K temu bistveno pripomorejo tudi ‘team building’ programi – aktivnosti, ki se jih udeleži skupina sodelavcev, da bi povečali svojo produktivnost in sodelovanje pri delu, izboljšali veščine komunikacije, spoznali še druge strani osebnosti svojih kolegov, poglobili zaupanje med sabo ter se naučili konstruktivnega reševanja zapletov in konfliktov, do katerih lahko pride med njimi.

Take programe, ki jih udeleženci na koncu skupaj pod strokovnim vodstvom tudi analizirajo, izvaja mnogo podjetij (če se odločite za to, v brskalnik vpišite team building in med množico ponudnikov izberite tistega, ki je čisto po vaši meri). Ceneje pa boste prišle skozi, če si ‘team building’ organizirate kar same, pa čeprav brez končne analize – pomembno je, da tudi zunaj delovnega časa občasno skupaj počnete stvari, v katerih uživate.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri