24 načinov za lažje življenje

Če ste tudi ve nenehno v bitki s časom in je vsak vaš prosti trenutek vreden več kot zlato, lahko preizkusite naše napotke, ki vam bodo privarčevali kar nekaj minut dnevno.

30. 6. 2005

Čeprav je enkratno in pohvalano, da zajemate življenje s polno žlico in uresničujete sanje na vseh področjih, se vam gotovo včasih pripeti, da je vsega preprosto preveč. Ker ima dan na žalost le štiriindvajset ur. In nekaj teh ur je treba nameniti tudi ‘počivanju’ in uživanju v ‘sadovih svojega dela’ – ne le brzenju od ene zadolžitve k drugi, pa če so še tako prijetne. In v čem je potem trik? V poenostavitvi. Določite si prioritete ter povečajte svojo produktivnost z našimi nasveti!

1 Uredite svoj svet

Prenatrpano stanovanje, prepolne omare in nepospravljena pisalna miza so med najhujšimi sovražniki dobrega počutja in mirnega duha. Zato se znebite stvari, ki jih ne potrebujete!

2 Bodite vedno pripravljene

Kolikokrat ste zadnjo minuto pred odhodom na vikend, aerobiko ali pa na ‘nočitev pri fantu’ pripravljale torbo z nujnimi ‘potrebš činami’? In koliko stvari potem ponavadi pozabite doma? Namesto stresnega pakiranja v zadnjih trenutkih si raje že prej pripravite potovalko, v kateri bodo vedno nepogrešljive stvari: v njej naj bodo zobna ščetka, zobna krema, mleko in tonik za obraz, krema za telo, maskara, bleščilo, glavnik in tamponi.

3 Poživite svojo delovno mizo

Če se boste v svojem domačem delovnem kotičku ali pa v službeni pisarni dobro počutile, vam bo delo veliko prijetnejše, pa tudi bolj produktivne boste. Zato prinesite nekaj barv in svežine na svojo mizo; polepšajte jo z živo podlogo za miško, z mapami in s fascikli v pisanih barvah, ne pozabite pa tudi na vazo, polno vaših najljubših rož.

4 Preložite nekaj svoji zadolžitev

Ste ponavadi ve tiste, ki organizirate razne dogodke za svojo družino in družbo? Ste nepogrešljive pri organizaciji piknikov, zabav za rojstne dneve in skupnih večerij? Se prijateljice najprej obrnejo na vas, ko potrebujejo nasvet pri opremljanju stanovanja ali izbiri nove garderobe? In čeprav je vse to za vas pogosto obremenjujoče, tega nikoli ne poveste na glas? Morda je čas, da se malo razbremenite in dopustite tudi drugim, da prevzamejo del vaših ‘zadolžitev’. Boste videle, da se bodo vsi (sčasoma) prav dobro znašli.

5 Ustavite poštno bombardiranje

Če ste se naveličale, da je vaš poštni nabiralnik nenehno natrpan z vsemi mogočimi reklamami ter da morate vso to goropapirjev neprestano odnašati v koš za smeti (in da včasih po pomoti zraven odvržete tudi kakšen račun ali pomembno pismo), si na pošti kupite posebno nalepko, ki bo ‘poskrbela’, da se to ne bo več dogajalo. Če na poštnem nabiralniku jasno piše: Nobenih reklam, jih tudi ne bo smelo biti.

6 Malo krajši zmenek

Če se odpravljate na prvi zmenek s fantom, ki ga še ne poznate preveč dobro in ne veste, kako zabaven in zanimiv pravzaprav je, se nikakor ne dogovorite za skupno večerjo. Raje predlagajte, da se odpravita na pijačo, kavico ali kratko kosilo. Če se bo izkazalo, da je na smrt dolgočasen, vam ne bo treba z njim izgubljati dragocenega časa (predjed, glavna jed, sladica ...), ampak boste lahko hitro našle izgovor, zakaj se vam mudi domov.

7 Namesto ogromne torbe – torbica

Ste že kdaj pomislile, koliko časa vam vzame, ko med goro stvari, ki jih imate v torbi, poskušate najti ključe ali denarnico? Včasih ko je ‘misija’ neuspešna, je treba vso kramo zložiti ven, da potem iskano stvar le najdete. Ta utečeni postopek pa ne para živcev le vam, ampak tudi vsem prisotnim. Izberite raje malo manjšo torbico, vendar tudi to napolnite le z najnujnejšimi stvarmi. Boste videle, kako prijetno bo, ko boste mobitel našle v prvem poskusu, poleg tega pa bodo tudi vaša ramena občutno razbremenjena.

8 Naučite se reči ne

Le zato ker si nekdo želi vaše družbe ali pomoči, ne pomeni, da mu morate ustreči. Ko vas bo soseda (tista, ki vam pravzaprav sploh ni simpatična) prosila, da ji pomagate pri selitvi, ali pa vas bo sodelavka povabila na pijačo po službi, enostavno odgovorite: “Rada bi vam pomagala, vendar sem na žalost zelo zaposlena,” ali “Lepo, da ste se spomnili name, toda ne bo šlo.” Tudi preprost “Oprostite, toda ne,” bo čisto dovolj.

9 Ignorirajte elektronska sporočila

Nenehno preverjanje prispelih elektronskih sporočil močno vpliva na vašo zbranost in produktivnost na delovnem mestu. Raziskave kažejo, da pri opravljanju več stvari hkrati pri svojih nalogah nismo natančni, poleg tega pa za naloge porabimo mnogo več časa, kot če bi se popolnoma posvetili eni ter nato prešli na drugo stvar. Zato ne prebirajte ali odgovarjajte na sporočila, dokler na končate tekočega dela, morda bi bilo tudi smotrno, da si natančno določite, ob katerih urah je na vrsti pregled elektronske pošte.

10 Hitri izbris

Nepomembne SMS-e, sporočila na telefonski tajnici in elektronska sporočila izbrišite, takoj ko jih preberete oziroma poslušate.

11 V formi

Namesto da se vsak dan sproti odpravljate na fitnes oziroma na rekreacijo, potem pa zaradi preveč dela na koncu vse prestavite na ‘jutri’, se raje prijavite na skupinske vadbe, ki imajo točno določene termine vsaj dvakrat na teden. Vpišite se na jogo, aerobiko, pilates ali na tečaj trebušnega plesa. Ker boste natančno vedele, kdaj imate termin, boste svoj delovnik lahko že vnaprej organizirale, tako da boste za vadbo proste.

12 Prosti čas malo drugače

Ali se pogosto soočate s težavo, ko ne veste, ali bi preživele prosto nedeljo s prijateljico ali bi se npr. udeležile zanimivega predavanja o duhovnih vsebinah? Zakaj bi izbirale, ko pa lahko združite oboje? Poskusite ‘produktivno druženje’. Združite petkov ženski večer in ogled gledališke predstave, ki si jo že več časa želite videti; če si že dolgo niste vzele časa in preživele dneva s svojo sestro, jo povabite na kuharski tečaj japonske kuhinje, ki se vam zdi izredno zanimiva.

13 Zemljevid

Če se odpravljate na obisk ali opravek v sosesko, ki je ne poznate prav dobro, se že pred odhodom točno pozanimajte, kako se do želene ulice najhitreje pride, v avtu pa imejte tudi zemljevid mesta. Tako boste privarčevale veliko časa in živcev.

14 Premišljeno nakupovanje

Se vam zdi zabavno, da boste celo soboto preživele v nakupovalnem centru in izbirale darilo za svojo prijateljico in mamin rojstni dan? Zakaj ne bi ponudbe najprej pregledale kar v spletu? Večino izdelkov je mogoče najti na spletnih straneh, poleg tega pa lahko na tak način dobite tudi kakšno uporabno idejo.

15 Za pozabljive

Rešite se neprestanega pozabljanja pomembnih opravil. Na vidno mesto v stanovanje postavite posebno košarico, v katero boste odlagale predmete, na katere ne smete pozabiti. Npr.: v njej naj bodo knjige in DVD-ji, ki jih morate vrniti, pošta, ki jo morate odposlati, pa tudi prazna škatlica kreme za obraz, ki vam jo je zmanjkalo

16 Organizirajte papirje

Uredite svojo ‘papirnato’ dokumentacijo, da vas ne bo grabila panika, ko bo treba oddajati napoved za dohodnino ali ko boste potrebovale kakšen pomemben dokument. Za tekoči mesec vse pomembne račune, dokazila, listine spravljajte na eno mesto, na koncu meseca pa jih preglejte in smiselno uredite. Lahko si kupite posebno škatlo prav za dokumente, polno majhnih predalov. Ali pa preprosto uporabite več kuvert ali map za različne kategorije (npr. najemnina, računi za stanovanje, za mobitel, službeni stroški, potovanja, pomembne pogodbe, garancijski listi ...).

17 Trenutek za sprostitev

Navadite se na majhen odklop, vsakič ko boste začutile, da je dan še posebno stresen. Uporabite svojo tehniko ali ‘obred’, ki vas najbolj sprosti in poživi.

18 Ukrotite datume

Ste tudi ve ‘bolj slabe’ z datumi in zaradi tega pogosto (skoraj) pozabite na prijateljičin roj stni dan, na obletnico poroke vaših staršev ter na termin pri zobozdravniku? Vsak mobitel ima funkcijo koledarja in opomnika, da lahko vnesete pomembne datume. Na pravi dan vas bo telefon opozoril, kdo praznuje in kje morate biti ob določeni uri. Lahko pa se prijavite na eno od internetnih strani, ki tudi ‘opravlja’ podobno nalogo; www.rememberit. com ali www.iping.com.

19 Priprava na novi dan

Če niste ravno jutranja ptička, si že zvečer pripravite vse, kar potrebujete za naslednji dan; na ta način boste zjutraj pridobile nekaj dragocenih minut, v jutranji naglici namreč lahko ustvarite pravi kaos; razmečete celo omaro med iskanjem primerne srajce in preiščete pol stanovanja, preden najdete ključe od pisarne. Zato si vse, kar boste zjutraj oblekle, in stvari, ki jih boste vzele s seboj na delo, v miru pripravite že zvečer in potem boste lahko s prilagojenim tempom začele nov dan.

20 Ne pozabite telefona

Mobitel je postal že skoraj tako pomemben, kot zrak, ki ga dihamo. Dan brez njega je lahko neznanska polomija. Prav gotovo ste imele kar nekaj nevšečnosti, ko ste ga nazadnje pozabile doma. Da se to ne bo več dogajalo, poskrbite, da ga nikakor ne boste mogle spregledati, ko boste zapuščale stanovanje. Polnilec zanj postavite poleg mesta, kamor odlagate svojo torbico. Zvečer ga boste vedno priklopile na polnjenje, zjutraj pa ga boste vedno vzele s seboj.

21 Shranite teniske

Če se želite takoj po službi odpraviti na fitnes, morate s seboj na delo vzeti tudi športno opremo in obuvalo. Predvsem teniske največkrat niso najbolj prijetna prtljaga. V vašem fitnesu se dogovorite za lastno omarico, v kateri boste puščale teniske. Vaša torba ne bo le veliko lažja, tudi prijetneje bo dišala.

22 Rožice za darilo

Po naporni čistilni akciji si poživite stanovanje z vazo svojih najljubših rož. Ta nagrada za dobro opravljeno delo bo med drugim tudi polepšala meglen in deževen dan. (Ob takih dnevih se namreč ponavadi lotimo ‘generalke’.) Sicer pa vsako delo veliko lažje in hitreje opravimo, če vemo, da nas na koncu čaka nagrada. Pa naj bodo to rožice ali pa kakšna druga malenkost.

23 Internetno bančno poslovanje

Čakanje v dolgih vrstah na bankah ali poštah lahko postane stvar preteklosti. Izberite kate ro od bančnih možnosti za internetno poslovanje in urejajte vse finančne zadeve kar prek računalnika. Med drugim ta način nudi tudi natančen pregled nad stanjem na vašem tekočem računu; lahko pa si tudi uredite plačevanje položnic preko trajnikov in tako poskrbite, da opomini za neplačane račune ne bodo več prihajali.

24 Pošta kar prek računalnika

Namesto da na ‘običajen’ način pošiljate kartice, čestitke za rojstne dneve, praznike in obletnice, pojdite v korak z enaindvajsetim stoletjem in začnite pošiljati elektronske voščilnice. Obiščite spletne strani: www.123greetings.com, kjer boste našli voščila za vsako priložnost; na www.funshack. com lahko naročite animirane čestitke; na www.evite.com pa boste našle vabila.

Savina A. Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri