22. marec - svetovni dan vode!

Slogan letošnjega svetovnega dneva vode se glasi: Voda za mesta: odziv na mestni izziv!

22. marec - svetovni dan vode! (foto: shutterstock) shutterstock
22. 3. 2011

Prvič v človeški zgodovini živi večina svetovnega prebivalstva v mestih, torej kar 3,3 milijarde ljudi.

Predmestja se širijo hitreje kot se lahko razvija mestna infrastruktura, življenje v mestih pa se je v marsičem odmaknilo od načel trajnostnega razvoja in s seboj prinaša številne težave, povezane z zagotavljanjem kakovostne pitne vode in čiščenjem odpadnih voda.

Države Evropske unije so z 80-odstotnim deležem urbanega prebivalstva najbolj urbanizirani del sveta in tudi v Sloveniji v mestnih naseljih živi že skoraj polovica prebivalcev. Večji del pitne vode v Sloveniji zajema podzemna voda, vendar je njena kakovost ponekod že ogrožena. Največja težava je onesnaženje z nitrati in pesticidi. Tudi sicer se zaloge vode po svetu krčijo, pitna voda predstavlja le še 1 % celotne količine vode na planetu.

Po podatkih organizacije European Federation of Bottled Water v Sloveniji na leto porabimo 56 litrov embalirane vode na prebivalca kar pa ni smiselno, saj smo ena redkih evropskih držav z dobro pitno vodo iz pipe.

V EcoGuerilli zato s kampanjo Pijem vodo iz pipe spodbujajo širšo javnost k pitju vodovodne vode namesto embalirane, s tem pa tudi k zmanjševanju plastičnih odpadkov ter cenovno ugodnejši izbiri, saj vedo da je voda iz pipe od 250-krat do 1000-krat cenejša od vode v plastenkah.

P.S.

22. marec, svetovni dan voda

Svetovni dan voda se praznuje vsako leto 22. marca od 1993 leta dalje, ko so Združeni narodi prvič usmerili pozornost javnosti na pomen vode kot naravnega vira, saj je čista voda bistvena za preživetje ter zdravje ljudi in ekosistemov. Več o letošnji akciji Voda za mesta: odziv na mestni izziv.

Sponzor kampanje Pijem vodo iz pipe: BRITA Slovenija. Več o ozaveščevalni kampanji Pijem vodo iz pipe.

Neprofitna organizacija EcoGuerilla si prizadeva, da postane trajnostna okoljska naravnanost razumljiva in zaželjena javna vrednota.