125 let čarobne osvežilne Coca Cole

Priljubljena osvežilna pijača Coca Cola je 8. maja praznovala visoko obletnico.

8. 5. 2011

Na ta dan pred točno 125 leti je namreč farmacevt iz Atlante John Pemberton prvič zmešal vrč coca-colinega sirupa s karbonizirano vodo in ga prodal za pet centov.

Legenda in njena skrivnost

Recept za to priljubljeno pijačo do dandanes ostaja strogo varovana skrivnost, izvirni recept pa naj bi bil (ohranjen in) skrbno shranjen v kleti podjetja iz Atlante.

John Pamberton, ki se je prav s pomočjo Coca Cole prelevil iz pomivalca posode v milijonarja, naj bi svoj okusni 'izum' duhu časa primerno (v 19. stoletju je namreč cvetela vera v čudodelno zdravilne zvarke) sprva predstavljal kot zdravilo za glavobol in utrujenost, a posel z danes slavno kokakolo je zares stekel šele, ko sta s podjetnikom Aso Chandlerjem sklenila, da bosta njegovo 'zdravilo' masovno prodajala enostavno kot - zgolj in samo - brezalkoholno pijačo.

Pijača je najprej osvojila Ameriko, v Evropi pa jo je bilo mogoče prvič kupiti šele leta 1919 v francoskih trgovinah.

Blagovna znamka št. 1!

Coca Cola je sicer največji proizvajalec pijač na svetu, pohvali pa se lahko tudi z zbirko kar petstotih blagovnih znamk, ki so se razvijale pod njeno streho. Poleg najbolj znane Coca Cole, ki velja za blagovno znamko št. 1 v svetu, sestavljajo 15 milijard dolarjev vreden portfelj skupine še znamke, kot so Diet coke, Fanta, Sprite, Coca Cola zero in Powerade.

Pijače koncerna Coca Cola uživajo potrošniki v več kot 200 državah, na dan spijejo neverjetnih 1,7 milijarde enot, podjetje pa naj bi samo lani ustvarilo 11,8 milijarde dolarjev čistega dobička.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri