12 pravil, ki jih moraš prekršiti

Pravila so včasih namenjena tudi temu, da jih ignoriramo. Preveri, katera so tista, ki so najbolj priročna, da jih ne upoštevaš, in zakaj.

31. 8. 2006

Kamorkoli se obrneš, povsod vate ‘butajo’ napisi s pravili, kaj moraš in česa ne.

Včasih ti gredo dobronamerni nasveti frizerke (od katerih ima vsaka drugačno teorijo o strukturi tvojih las), kozmetičarke (od katerih ima vsaka drugačno kremo, ki bi lahko odpravila nepravilnosti na tvoji koži) in ‘dobronamernih’ znank in prijaznih sosedov že pošteno na živce. Nekatera pravila so namenjena tudi temu, da jih moraš preprosto – kršiti.

Pripravili smo zbirko najbolj zanimivih.

1 Ko zapustiš fanta, mu moraš to povedati iz oči v oči

Seveda to velja za nekoga, s katerim sta bila skupaj dolgo časa, pa tudi za nekoga, s kate­rim sta bila skupaj malo manj časa, pa sta imela globok odnos. Če pa si se z nekom dobivala le občasno in dovolj površno, bo čisto dovolj, da mu ‘spustiš’ SMS ali elektronsko pismo v slogu: “V naslednjih mesecih bom resnično zelo zaposlena in ne bom imela časa za zmenke.”

2 S telefonom si popolnoma varna

Absolutno ne. Znani so primeri planincev, ki so se rešili s klicem v dolino, ravno tako pa je znano, da celo v mestnih središčih obstajajo cone, ki so popolnoma brez signala. To pomeni, da ti telefon lahko daje lažni občutek varnosti, kar je lahko zelo nevarno. Bolje je, da se ne podajaš v nevarne dogodivščine pozno ponoči ali v nevarnih soseskah, ker imaš tipko za klic v stalni pripravlje­nosti. Izogibaj se ljudem, ob katerih imaš slab občutek, in ne hodi po ulicah ob urah, ko se ti ježijo kocine po vratu.

Pravzaprav boš s tako vrsto zavrnitve preprečila zoprnijo, ki bi se lahko zgodila, če bi se dobila – moški bo lažje prenesel zavrnitev na daljavo kot soočenje v živo. Prej boš to naredila, prej bo fant vedel, pri čem je. Saj se punce vedno pritožujemo, da nam fantje ne povedo, kaj si mislijo, ali ne?

3 Priprave na potovanje so ključnega pomena

Čeprav priporočamo, da si na potovanje dobro pripravljena, imaš vse organizirano, vse spakirano in rezervirano, še vedno velja pravilo, da je prava cosmo bejba vedno pripravljena na nove podvige. Kar pomeni, da si sposobna spakirati in se odpraviti v neznano v roku ene ure.

Potrebuješ le: dobro družbo, sproščeno glavo, dokumente in bančno kartico – tam, kamor potuješ, najverjetneje živijo ljudje, ki si ravno tako umivajo zobe, kupujejo hrano v trgovinah in zdravila v lekarnah. Vse dobiš na kraju samem. Sproščenosti pa ne moreš kupiti v nobeni trgovini na tem planetu. (Zaenkrat.)

4 Sanjarjenje je izguba časa

Čeprav se zdi nekoristno in je človek, ki se zazre v daljavo, ozmerjan z lenobo, psihologi že dolgo vedo, da mu to pomaga razreševati težave. Naša duševnost je zapletena in lahko najde povezave in rešitve tam, kjer jih še najbolj sposoben računalnik ne bi iskal. Sanjarjenje med dnevom ima enako nalogo, kot da greš zvečer v posteljo z morečo težavo in se zjutraj zbudiš z genialno rešitvijo.

Če te torej kdo vpraša, kaj delaš, ko vneto ‘buljiš’ v oblake, mu lahko mirne duše odgovoriš: “Dopuščam, da moje nezavedno išče odgovore, na katere sama ne znam odgo-voriti.” Če te kaj takega vpraša šef, mu odgovoriš: “Poglobljeno razmišljam, katera bi bila najuspešnejša strategija, s katero bi prodrli na tuje trge.”

5 Knjigo in zapiske moraš prebrati od začetka do konca

Neeee, kdo ti je to rekel. Obstajajo knjige, pri katerih je dovolj, da prebereš začetek in konec, malo ‘skodraš’ možgančke in si sredino – izmisliš sama. Zakaj pa ne? Pomembno je, da se pri tem zabavaš. No, mogoče ne bi mogli tega ravno reči za vse zapiske, s katerimi se pripravljaš na izpite, vendar tudi tu velja, da je včasih manj – več. Tista pridna sošolka, ki ti je prijazno posodila svoje zapiske, si je zapisala čiiiiiiisto vse, kar je profesor povedal.

Dolgčas. No, ne vedno, velikokrat pa res. Gre za to, da je včasih bolje, da si zapomniš ključne ideje posameznih poglavij in jih dobro osvojiš. Saj poznaš tisto, ki je prebrala čisto vse knjige in čisto vse zapiske, pa je potem čisto vse ‘zamešala’, ko je stala pred profesorjem. Tista flegmatična punca, ki nikoli ne komplicira, si je pa naredila nekaj miselnih vzorcev in obvlada zapiske, za celo goro knjig ji je pa zmanj­kalo časa – pa je prišla ven z osmico ... Uči se od nje.

6 Čokolada redi

Navadna čokolada ima nekaj manj kalorij kot mlečna, pribli­žno 7 odstotkov manj. Kakavov prah ima trikrat manj kalorij in v skodelici toplega kakava je pri-bližno za polovico manj kalorij. Kot že dobro vemo, je ključ – količina. Torej zmerne količine čokolade vzpodbudno vplivajo na psihično stanje vsake ženske, saj ni bojazni, da bi se zredila. Vsak ima svoj način, kako se spopada s to sladko dilemo: Meta, 26, pravi, da lahko poje velike količine brez večjih težav: “Gre le za to, da takrat jem samo čokolado in se ne bašem z drugimi stvarmi zraven – na primer piškoti ali pa da bi se najedla čokolade po obilni večerji. Kadar začutim željo po njej, si jo privoščim v velikih količinah in potem imam nekaj časa mir.”

7 Rjavi sladkor je bolj zdrav kot beli

Vrste rjavega sladkorja se razlikujejo po vsebnosti melase, ki je dober vir vitaminov iz skupine B, predvsem ima veliko železa. Melasa je razlog za to, da so kristali rjavega sladkorja obarvani in imajo značilen okus ter aromo. Rjavi sladkor je zelo neobstojen, zato so ga začeli rafinirati. Nekaterim nista všeč značilni močni okus in aroma in ker je v rjavem sladkorju ravno toliko kalorij ter imaš občutek, da moraš v kavo stresti še dodatno žličko, da dobiš dovolj sladko, si lahko mirno privoščiš beli sladkor, vire vitamina B in železa pa poiščeš v drugih živilih.

8 Sedanje službe ne pustiš brez nove

Časi, ko so ljudje preživeli celo svojo delovno dobo na enem delovnem mestu, so nepreklicno mimo. Danes velja pravilo, da ‘težkokategorni’ kadri menja­jo službo na pet let. V tem času osvojiš, kar se osvojiti da, se naučiš novih veščin, prispevaš svojo presežno vrednost in – se odpraviš naprej. Vedno se oziraš za novimi možnostmi, se opajaš z novimi znanji, ki so ti na voljo, in si vedno na tekočem, kaj se dogaja v tvoji branži. Zgodi se ti lahko, da prideš v službi do točke, ko ne moreš več. Zaradi lastnih ciljev ali mogoče novih smernic v podjetju, ki jim nisi pripravljena slediti.

Če si ena od tistih, ki skrbi za to, da se vedno izpopolnjuješ in si uspešna na svojem področju, si lahko privoščiš nezaslišano. Pustiš službo, čeprav še nimaš nove. Če ti finančno stanje dovoljuje, se seveda odpraviš na potovanje, na katerem se lahko odmakneš od stvari in narediš bilanco: kaj si naredila v tej službi, kaj si želiš od nove, kje se vidiš čez pet let in kako boš to speljala. Bodi prepričana, da so te zunanji sodelavci opazili in da boš dobila nove ponudbe, med katerimi boš lahko izbirala.

9 Modne zablode

Lepotno pravilo, da se moraš odločiti, kateri del obraza boš poudarila pri ličenju – ustnice ali oči – je vsekakor out. Poskrbi za lepo in sijočo kožo, pa lahko poudariš oboje. Ravno tako ne velja več, da moraš imeti barvo ustnic usklajeno z lakom za nohte. Ali mogoče tisto predpotopno – da se torbica ujema s čevlji. Možne so vse kombinacije, skozi katere izraziš lastni stil. Tudi svojemu moškemu danes lahko kupiš veliko bolj drzne majice kot včasih. Bleščice, srebrn potisk, pisane barvne kombinacije – cosmo ugotavlja, da sodobnemu moškemu vse to dobro pristoji.

10 Za vsako ceno moraš biti neodvisna

Seveda je normalno, da si samostojna, finančno neodvisna in znaš za vse poskrbeti sama. To pomeni, da veš, kaj je svoboda, in se zavedaš tudi odgovornosti, ki jih s seboj prinaša. Vendar je včasih prav prijetno, da se lahko na nekoga nasloniš in mu pustiš, da ti pomaga. To je lahko prijateljica, ki poskrbi za vse podrobnosti vajinega podaljšanega vikenda, ker si ji potožila, da si tako utrujena, da komaj gledaš in potrebuješ odklop, ali pa tvoja mama, ki vedno hodi z lonci okrog tvojega stanovanja, pa jih tokrat za spremembo z veseljem sprejmeš, ker resnično ne veš več, kako diši domača hrana, saj se prehranjuješ samo še ‘zunaj’. Nekaj boš opazila – če boš svojim bližnjim pustila, da ti pomagajo, jim boš dala darilo. Ti ljudje te imajo radi in bi ti resnično radi pomagali. Če jim to dopustiš, boš osrečila tako sebe kot njih.

11 On mora prvi reči ‘Ljubim te’

Kje si pa to prebrala? Čeprav se to redno dogaja Sandri Bullock in Meg Ryan v romantičnih filmih, bi ju bilo vseeno zanimivo vprašati, kakšne imata zasebne izkušnje. Čeprav dobro veš, kako smo danes ženske neodvisne – fante vabimo na zmenke, delimo si stroške tako za stanovanje kot skupne večerje – se še vedno ujamemo v past, da čakamo ... in čakamo in čakamo ... Življenje je včasih le prekratko. Če vidiš, da je ta fant tisto, kar si si lahko predstavljala le v najbolj norih sanjah, in če z njegove strani dobivaš vse prave signale, ni nobenih ovir, da mu ne bi povedala, kaj čutiš do njega. Najverjetneje boš tudi z njegove strani kmalu dobila nedvoumno izjavo, kaj čuti do tebe. Vendar ne pričakuj, da bo to rekel takoj samo zato, ker si ti to rekla. Tako kot ti ne želiš, da nekdo ‘vleče’ priznanja iz tebe, moraš tudi ti znati počakati, da bo fant pri sebi ‘preglodal’ zadevo in povedal, kaj čuti, ko bo na to pripravljen.

12 Klima je ‘in’, če je na ‘off’

Klima je nujni spremljevalec planeta, ki se pregreva. Vendar je še bolj ‘in’, če klima ni neprestano vklopljena – da jo imaš le za primere, ko resnično ne moreš zdržati, drugače pa je popolnoma v redu, da ti je malo vroče. Še prehitro bo hladno in bomo vzdihovali za vročino, ki nas je pražila (ali pa tudi ne) to poletje.

Nataša Pevec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri