Odkrij zapovedi, ki vodijo do čudovitega prijateljstva!

Družine si ne izberemo sami, s fantom je čudovito, a včasih naporno, prijateljstva pa so manj obremenjujoča, dajo pa nam ogromno. Če jih le gojimo tako, da dobimo od prijateljstva največ. Pripravili smo nekaj nasvetov, da bosta za večno ostali #BFF.

Odkrij zapovedi, ki vodijo do čudovitega prijateljstva! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 12. 2016

1 Bodi vredna zaupanja in zvesta

Zaupanje je ena najbolj dragocenih stvari, ki jih lahko podarimo – in tvoja najboljša prijateljica je tebi podarila svoje.

Pokaži ji, da spoštuješ, da ti zaupa svoje najgloblje skrivnosti, tako da jih boš varovala, kot da bi bile tvoje, zaobšla ogabne opravljivke in se zoperstavila vsakemu, ki si drzne grdo govoriti o prijateljici.

2 Sprejmi vse, kar je del nje

Močna prijateljstva so zgrajena iz brezpogojne ljubezni. Najboljše prijateljice so razumevajoče in ne kritizirajo. "Pri dobri prijateljici, ki si zasluži ta naziv, moraš sprejeti tisto, kar te moti," spodbuja tvojo širino psihoterapevtka Barbara Sarič.

Z najboljšo prijateljico imata veliko skup­nega, nista pa ena oseba. V določenih okoliščinah se bo odzvala drugače kot ti – in ko se to zgodi, je ne obsojaj. "Tudi njej ni všeč prav vse na tebi, saj nihče ni popoln. Torej, česar ne moremo spremeniti, moramo sprejeti," dodaja psihoterapevtka.

3 Ne poskušaj se izogniti konfliktu

Včasih je lažje počakati, da nesoglasja minejo, kot se soočiti s težavo. Toda bolj ko boš težavo ignorirala, več možnosti je, da se bo vse skupaj kuhalo v tebi. Reševanja težav se loti umirjeno, zrelo. Ker je tvoja naj prijateljica, bo poslušala, kaj bi ji rada povedala.

4 Poslušaj, preden svetuješ

Mikavno je ponuditi nasvet, ko je prijateljici hudo. Vendar včasih potrebuje le nekoga, ki jo bo poslušal, in ne nekoga, ki bo rešil njeno težavo. Najboljša prijateljica te bo poslušala in odgovorila premišljeno, namesto da bi se takoj odzvala z reševanjem problemov, ki te tarejo.

5 Izpolnjuj obljube

Če si ji rekla, da boš šla z njo na pijačo po službi ali da boš skrbela za njeno mačko, medtem ko bo ona na počitnicah, se drži svoje obljube. Raje ne obljubljaj, če veš, da tega ne moreš izpolniti. In če ji boš obljubila nekaj, česar se ti potem ne bo ljubilo narediti?

"Ne glede na to, da je nekdo naš prijatelj, si ne smemo privoščiti, da ta odnos izkoriščamo. Če nekaj obljubimo, se tega tudi držimo ... ali pa ne obljubimo, saj menda nimamo namena prizadeti najbližjega človeka," opozarja Barbara.

6 Spregovori o svojih potrebah

Vsi odnosi imajo svoje potrebe – in prijateljstva niso prav nič drugačna. Prijateljstvo je dvosmerna cesta, in če čutiš, da ne dobiš tega, kar potrebuješ iz vajinega odnosa, moraš spregovoriti o tem. Ne bodi pasivno agresivna – veliko več možnosti je, da boš rešila svoje težave, če boš iskrena.

7 Vzemi si čas zanjo

Življenje (še posebno nov fant ali služba) včasih ukrade čas, ki bi ga rada namenila druženju z najboljšo prijateljico. Dogovorita se na primer za torkove kavice in petkova kosila, da poklepetata o vsem, kar se vama dogaja, ter večerne izhode skupaj. In zapomni si:

"Prijateljica čuti, kdaj resnično ne moreš priti na dogovorjeno srečanje in kdaj se izgovarjaš zaradi drugih interesov. Prijatelji, part­nerji ter družina bi morali vedno imeti prednost v našem življenju, saj smo skupaj v dobrem in zlu," pravi psihoterapevtka.

8 Včasih jo brcni v rit

Tvoja najboljša prijateljica je čudovita, vendar ni brez napake. Prej ali slej bo kaj zamočila. Medtem ko ji moraš biti v podporo, je tvoja naloga tudi to, da ji odkrito poveš, ko dela nekaj sebi v škodo ali ko se je odločila za napačno stvar.

9 Sočustvuj z njo

Včasih se bo tvoja prijateljica znašla v okoliščinah, v katerih njenih dejanj preprosto ne boš mogla razumeti. Toda to ne pomeni, da ti ni treba poskusiti. Poskusi si predstav­ljati, kako se počuti, ko gre skozi težke čase, in kakšni so vzroki, da se ne odziva drugače. Ko se boš postavila v njen položaj, ji boš lahko pokazala resnično sočustvovanje in se ji pomagala spopadati s težavami.

10 Pohvali jo

Podariti kompliment je prav tako dober občutek kot prejeti pohvalo. In kdo si komplimenta ne zasluži bolj kot tvoja čudovita prijateljica? Sploh ni treba omeniti, da jo obožuješ, vendar ji to vseeno povej! Spomni jo, kako neverjetna oseba je in kako vesela si, da ima tako veliko vlogo v tvojem življenju.

Po predlogi Leslie Marchant priredila Petra Arula

Preberi še: FOTO: Največji modni kiksi leta 2016 in Zakaj si ženske na prsi dajejo liste zelja?

Priporočamo tudi: Nejc Šubic dokazuje, da je športna moda lahko prefinjena in dekadentna