Cosmopolitan, Januar/Februar 2022

55558-1
16. 12. 2021

Dogodki zadnjega časa so nam tudi na uredništvu dali misliti. V zadnjem mesecu in pol je bilo iz tega ali onega razloga na spletnih straneh in družabnih omrežjih mogoče prebrati razjarjene, da ne rečem nesramne komentarje posameznikov, ki so s svojimi zapisi želeli postati del rešitve tisoč in enega problema. Koronske krize, ukrepov, javljanja v živo Gregorja Čeglaja, intervjuja Miše Molk ... Skratka priložnosti za to, da so posamezniki izlivali svoj gnev pod izmišljenimi imeni in avatarji risanih junakov, je bilo v tem času res veliko.

Prav zato smo se na uredništvu odločile, da na problematiko, ki v tako veliki meri vpliva na vse nas, odgovorimo po svoje. Z izdajo revije, ki je v celoti posvečena svetu na spletu. V eni številki revije smo tako združile vse, kar splet ponuja; dobro, slabo, novo in staro.

Naša lepotna urednica je na primer pod drobnogled vzela viralne izdelke in lepotne trende ter na lastni koži poskusila, ali so vredni biti del tvoje lepotne rutine. Modna urednica se je podala na lov za spletnimi stranmi, na katerih boš popuste našla vsak mesec v letu, naša urednica vročih seksi vsebin pa je poiskala bralko, ki se je med pandemijo z možem udeležila spletne orgije in v članku na strani 72 strnila izkušnjo.

Razpisale smo se o nedojemljivih mislih, ki se podijo v glavah tistih, ki na spletu preprodajajo gole fotografije svojih (bivših) deklet, ter tudi poiskale ideje za vse tiste, ki še vedno dvomijo, da z visenjem na medmrežju lahko narediš kaj koristnega. Zate smo se poglobile v vse tiste trende, ki na družbenih omrežjih iščejo pozornost na račun tvojega zdravja, in raziskale, ali jim res lahko zaupaš (odgovor je, oprosti za prekinitev napetosti, ne).

In ne nazadnje je tu še članek, ki si v tej številki morda zasluži največ pozornosti. Nataša, urednica Instagrama, je pod drobnogled vzela našo kulturo obnašanja na spletu in ob branju se boš zagotovo vprašala, ali jo sploh lahko imenujemo kultura. Imamo res pravico v razdelku za komentarje kričati s tremi klicaji, udrihati po predhodnikih, ki so, prav tako kot mi, zapisali svoje mnenje? Tudi na to vprašanje je odgovor seveda ne, ampak to v resnici ni bistvo, ki smo ga iskale.

Če se te je tale tema vsaj malce dotaknila, skoči na stran 94 in si preberi, kako prepoznati, da si postala žrtev spletnega nadlegovanja, in kaj lahko v takšnem trenutku storiš. Ne pozabi, da ti Cosmo tudi v takšnih res neprijetnih zagatah stoji ob strani z nasveti, ki ti bodo (vsaj upajmo) v pomoč in uteho.

Dejstvo je, da se je v zadnjem letu in pol naše življenje v veliko pogledih preselilo med spletne zavihke. Tu nakupujemo, se izobražujemo, delamo, se zabavamo in celo jezimo. Vsi smo se za trenutek znašli v neznanem okolju, zato je normalno, da se na to odzovemo ... no, drugače.

Ampak preden delimo tisti smešen meme, ki je morda piker do tvoje sošolke, ali pa pod člankom na Facebooku z žaljivkami udrihamo po vseh, s katerimi ne delimo istega mnenja, pomisli, kako bi se ti počutila, če bi se na drugi strani svojega sporočila znašla sama.

Nataša je svoj članek o spletni kulturi zaključila z mislijo, da se do drugih nikoli ne obnašaj tako, kot si sama ne bi želela, da se drugi obnašajo do tebe. In če bi se pred vsakim poslanim komentarjem, elektronskim sporočilom, memom, esemesom ali čemerkoli že vsi spomnili na to, bi bil svet na spletu - pa naj me vrag pocitra - veliko lepši.

- Kaja Berlot, izvršna in spletna urednica