"Ženske, pustite nam naših 5 minut!" (iskren zapis našega novinarja)

Če si zaželim čas brez tebe, to še ne pomeni, da te varam.

"Ženske, pustite nam naših 5 minut!" (iskren zapis našega novinarja) (foto: Unsplash/Chris Benson) Unsplash/Chris Benson
9. 9. 2020

Zveza moški-ženska je lahko čudovita - in obratno. Da bi bila dolgotrajna in za obe strani kakovostna, je na začetku sicer skoraj nujno, da sta si všeč, ampak sčasoma preide to na drugi tir.

Vse bolj v ospredje prihajajo druge stvari: vzpostavljanje kompromisov, odrekanje, spoštovanje … In, seveda, medsebojno zaupanje.

Načelno postaja partner s časom domači psiholog za male, srednje in velike, materialne, čustvene in druge težave.

Ne glede na čustva in spoštovanje, ki ga gojita eden do drugega, pa obstajajo stvari, o katerih tudi s partnerjem ne moreš govoriti, čeprav bi si morda to želel – ali meni, da bi se prav to z njim moral po govoriti, pa se preprosto ne moreš.

Zato so prijatelji (in prijateljice), ki lahko v kritičnem trenutku prisluhnejo, pa naj gre za težja bremena, ki te morijo, ali pa preprosto za čvek, za katerega moški sicer trdijo, da je le domena žensk.

Tudi moški potrebujemo čas za razmislek

To pomeni: potrebujemo čas zase. Načelno smo lahko tudi sami: doma, v avtomobilu ali kar tako, na sprehodu skozi mesto in s fotoaparatom v rokah. Lahko smo s prijateljem (ali prijateljico, kjer je prijateljica res prijateljica, torej v enakem odnosu kot prijatelj, le z drugim načinom dojemanja stvari, problemov), kje v lokalu ali doma ali v avtomobilu ali ‘kajvemkje’. Kjer koli pač.

Navsezadnje tudi v baru s ‘štango’, v katerem se kakšna mladenka s slabimi telesnimi proporci na pol amatersko, predvsem pa naveličano zvira okrog droga in misli, da je glavna in da smo vsi tam samo zaradi nje.

Ni pomembno; v tistem trenutku smo tam v svoji družbi in družba je tista, ki nam v tistem trenutku pomeni največ. Tudi če debata teče o seksu ali o tem, katero bi in katere ne bi in zakaj je ne bi, pa katera ni dala in da ji bo kmalu za to žal.

Sliši se egoistično in morda tudi je, gledano dolgoročno pa je ta egoizem naložba v lepše, manj stresno življenje. Obeh.

Koristilo bo obema

Fizični odmik od pratnerke v kratkoročnem smislu pomeni sprostitev; ne vem, ali je kje kdo, ki bi s partnerjem - ne da bi se mu to nekje nabiralo - zdržal 24 ur na dan, celo leto, pol življenja.

Tiste vrste sprostitev, ki na zvezo vpliva izključno pozitivno; da se vrnemo psihično spočiti, razbremenjeni marsikatere obremenitve, ki nam je ležala na duši od bogvekdaj in ki se je morda niti nismo zavedali, bila je pač tam.

Mogoče zato, ker smo se zavedli, da smo v življenju nekaj za vedno zamudili, mogoče zato, ker nam je debilni šef še enkrat dokazal, da ni le šef ampak tudi kreten, mogoče zato, ker imamo kakšno neizpolnjeno željo, za katero vemo, da bi bili potrebni preveliki napori, da bi se nam izpolnila.

Ni pomembno; človek se mora sprostiti na različne načine. Zato pač sem ter tja moramo iti. In ko moramo iti, smo občutljivi.

In ko smo občutljivi, smo še posebej občutljivi na vprašanje: “Kam greš?”

Zaupajte nam - odnos bo boljši in življenje lažje.

Napisal: Vinko Kernc
Fotografija: Unsplash/Chris Benson

Preberi še: 3 stvari, ki jih vsi moški potrebujejo v zvezi (a po njih ne znajo vprašati) ali pa "Zato sem nehal osvajati 20-letnice" (iskren zapis našega novinarja)