Zakaj bodo moški vedno ostali fantje

Ste se kdaj vprašale, zakaj vaš dragi znori, če se dotaknete njegovih glasbenih aparatur, ali zakaj ni sposoben reči ‘Oprosti!’? Da bi ugotovile, kaj se skriva za nezrelim moškim obnašanjem, smo obiskale kraj, v katerem se je vse skupaj začelo – vrtec. Pred vami so vzroki, zaradi katerih fantje enostavno ne zmorejo odrasti.

18. 12. 2003

Naj se vaš moški obnaša še tako zrelo in odraslo, se nekje pod površjem skriva navihan majhen fant, ki komaj čaka, da bo pokazal svoje rožičke. Včasih je njegova otroškost prav očarljiva, vendar vam to prav nič ne pomaga, kadar se ta fant odloči, da mora za vsako ceno odigrati še zadnjo rundo Mortal Kombata, vama se pa že prav pošteno mudi na predstavo, za katero sta se dogovorila že prejšnji teden (in tudi soglasno sprejela odločitev, da si jo bosta ogledala skupaj).

Zakaj se včasih obnašajo, kot da niso ‘čisto pri pravi’? Ker je njihovo odraslo obnašanje manifestacija takega obnašanja, kot so se ga naučili v otroštvu. Do četrtega leta otroci ponotranjijo vzorce obnašanja, ki se jih bodo držali vse življenje.

Če boste vedele, kje so korenine njegovega otročjega obnašanja, se boste lažje spopadale z njim. Včasih se sprašujemo, ali niso te navade kar prirojene! Raziskale smo vzroke za sive lase vsake ženske – pred vami so izsledki te raziskave.

Trdovratna navada št. 1

Ne prenese, da se dotikate njegovih stvari

“Hotela sem se zahvaliti fantu Andreju, ker mi je čudovito poslikal kopalnico, zato sem odpeljala njegov avto v čistilnico,” je povedala Linda, 26. “Ko sem se vrnila, je bil čisto iz sebe, ker je bil položaj njegovega sedeža spremenjen in ker je bilo na armaturi nekaj premaknjeno.

Seveda je bilo premaknjeno, če pa so temeljito očistili avto! Porabil je debelo uro, da je popravil vse napake, ki so jih bojda fantje zagrešili in cel avto zdrgnil z ‘nevemkakšno’ krpico, s katero ga je rešil voskanja?! Toliko o premaknjenosti.”

Andrejeva reakcija je vzorčen primer tipične moške materialne posesivnosti, ki se razvije že zelo zgodaj. Če boste opazovale fante v nižjih razredih osnovne šole, boste lahko velikokrat slišale vpitje: ‘Moje!’ Psihologi ugotavljajo, da so veliko bolj posesivni do svojih igrač kot deklice. To se ne spremeni, ko fantje odrastejo.

Moški so znani po tem, da ‘znorijo’, če se igrate z njihovimi glasbenimi aparaturami ali pa če jim hočete pospraviti sobo. Ne gre za to, da vam ne bi zaupali svojih stvari ali pa da bi hoteli kaj skrivati pred vami. Gre preprosto za to, da želijo biti gospodarji svojega ozemlja. Tudi če si redno delita njegovo zobno ščetko, ne morete pričakovati, da bo nekoč vse ‘vajino’. Nekatere stvari morajo ostati samo njegove. Tega ne jemljite osebno.

Trdovratna navada št. 2

Opravičila mu gredo težko iz ust

Fantje so narejeni tako, da vse spremenijo v tekmovanje: od klišejskega hvalisanja, komu je prejšnji večer uspelo spraviti v posteljo najlepše dekle, do metanja papirnatih žog v smetnjak.

Testosteron je za tekmovalnost tó, kar je za ogenj kisik. Življenje moškega temelji na tekmovalnosti – potrebuje občutek, da zmaguje. Raje si zvrta luknjo v koleno, kot da bi se opravičil. Za moškega opravičilo pomeni, da ni imel prav, in priznanje, da se je zmotil, je zanj poraz.

“Tomaž je pozabil priti na obletnico mojih staršev. Trdil je, da ni kriv, ker ga nisem pravočasno obvestila,” pravi Kim, 31. “Zato sem mu še enkrat poslala elektronsko sporočilo z natančnimi podatki in datumi. Čakala sem ves dan, da se mi opraviči, a nisem dočakala.”

Vsaka ženska se lahko prepozna v tej zgodbi; vse smo kdaj zaman čakale na preprost: “Oprosti.” Na žalost so naši moški narejeni tako, da se že od vrtca naprej uspešno izogibajo opravičevanju, kar lahko povežemo z naraščajočo tekmovalnostjo v tem obdobju. Otroci v skupinah spontano tvorijo hierarhijo. Fantje želijo biti alfa moški, tisti, ki je na vrhu. Opravičilo mu ne pristoji.

To pa še ne pomeni, da si ne želijo popraviti napak. Kimin fant se sicer ni mogel odkrito opravičiti, bil pa je zelo prijazen naslednji dan, ko se je Kim vrnila z dela. “Presenetil me je s kosilom, z mojim najljubšim vinom in s sladico.” Pozorne bodite torej na indirektna opravičila. Tudi če je to klišejski šopek rož ali enourna masaža, za katero vam ni bilo treba reči – njegova dejanja bodo govorila glasneje od besed.

Trdovratna navada št. 3

Ko vidi kavč, ga že ni več

“Za Petra je postal ritual, da ko pride domov z dela, se zlekne na kavč pred televizor in ‘vegetira’, pravi Manja, 28. “Ugotovila sem, da takrat nima nobenega pomena govoriti z njim.”

Ta nezmotljiva navada koncentriranja samo na eno stvar v danem trenutku je globoko vgrajena v moške. Ne izhaja pa iz predšolske vzgoje, izvor je globlji in trajnejši – moški možgani so narejeni tako, da se lahko koncentrirajo le na eno stvar. Edina razlika med fanti in moškimi je, da so napredovali v razvoju od risank do športnih oddaj – posebno kadar se hočejo ‘odklopiti’.

Kadar se hoče moški sprostiti, so njegovi centri, ki kontrolirajo gibanje in agresivnost, še vedno v pogonu. Zato je gledanje športa tako sproščujoče – fizično mu ni treba ničesar narediti, njegovi možganski centri pa so še vedno stimulirani.

Seveda se to upira vsakemu ženskemu vlaknu v vas, ki pravi: “Pogovarjajva se!” Za vas je zelo sproščujoče, če se lahko pogovorite o tem, kako ste preživele dan, zanj je to zadnja stvar, ki jo želi početi. Za moškega je to kot podoživljanje dogodkov, ki jih želi pozabiti. Najbolje je, da mu pustite tisto uro, ki jo želi ‘premeditirati’ pred TV-jem, sami pa se zamotite s pogovori po telefonu. Do takrat, ko bo večerja, bosta oba pripravljena, da se posvetita eden drugemu.

Trdovratna navada št. 4

Ne potrebuje ravno veliko skupnih trenutkov

“Prost večer si predstavljam tako, da greva s fantom v mirno restavracijo na večerjo,” pravi Vanja, 26. “Aleks pa bi šel raje ven s svojo bando prijateljev.” Če se spomnimo na vrtec, nam kmalu postane jasno. Fantje se igrajo v večjih skupinah od ranih let. Deklice se veliko bolj povezujejo v pare in tako vzpostavljajo tesno prijateljsko razmerje s prijateljico, ki temelji na obojestranski zaupnosti. Fantje se na tak način ne povezujejo, njihov razvoj je tak, da se povezujejo v skupine.

Ne mislite, da vas ne ljubi in ne potrebuje vaše bližine. Gre bolj za to, da potrebuje intimnost v manjših merah kot vi – na primer med seksom. Moški postanejo nervozni ob dolgotrajnih romantičnih čarovnijah, kot so večerje ob svečah. Če se zavedate tega in si še vedno želite tesnejšega stika z njim, se naučite ceniti in uživati ob ‘nenačrtovani intimnosti’: ko se skupaj umivata, oblačita ali pa se skupaj vozita na zabavo k prijateljem. Tudi če bosta obkrožena s kopico prijateljev in znancev, uživajte, ko se bo njegova noga pod mizo naslanjala na vašo.

Trdovratna navada Št. 5

Lahko je tako preklemano neobčutljiv

Če boste dva fantka posadili skupaj, ne bo minilo veliko časa, da bosta tekala po sobi in se igrala policaje, kavbojce in indijance ipd. Celo malčke so opazovali, da svoje stekleničke v igri uporabljajo kot orožje.

Deklicam je boj tuj, fantje pa v tem najbolj uživajo. Fizično obračunavanje je le del boja, zraven sodi tudi verbalno izzivanje in obkladanje z žaljivimi izrazi, ki najde svojo pot tudi v odrasli dobi.

Zagotovo ste opazile, da se fantje namesto pozdrava velikokrat obkladajo z žaljivimi šaljivkami: “A si že položil izpit, pametnjakovič?” ali “Kako kaj punce, grdoba?” Fantje so se tako navadili, da se obmetavajo z bolj ali manj žaljivimi pripombami, da izzivanja sploh ne jemljejo resno. To je za njih način, kako pletejo medsebojne vezi.

Na žalost se lahko zgodi, da se bo vaš fant začel tako povezovati z vami.

“Veste, kakšno ljubkovalno ime mi je nadel moj fant? Knedelček! Ker sem bila vedno obremenjena s svojo težo, sem ga prosila, naj me ne kliče tako.” “Prav, Cmokec moj,” sem dobila v odgovor; zraven pa še spakovanje, ko me je posnemal: “Nisem knedelček, nisem knedelček,” pravi Julijana, 25.

Skušajte se prepričati, da ni namerno žaljiv. To, kar se vam zdi izjemno zoprno, je z njegove strani izražanje intimnosti, ki jo čuti do vas, saj vas jemlje tudi kot svojega kolega – pa naj se sliši še tako čudno. To, da se ‘obregne’ ob vas, pomeni, da je z vami popolnoma sproščen.

Trdovratna navada Št. 6

Ne trudi se več zame

“Miran je preplesal vse obredne plese, ko se je na začetku zveze vrtel okoli mene. Organiziral je sestanek prijateljev, da bi jih povprašal, kaj bi si jaz želela za božič«, se spominja Darja, 30. »Sedaj hodiva dve leti in njegovo navdušenje je ugasnilo.”

Zveni znano? Ne bodite zaskrbljene, njegovo navdušenje nad vami ni splahnelo. Vzroke za to, da se moški neha truditi, lahko zopet poiščemo v otroštvu. Za majhne dečke je značilno, da se zelo zgodaj osamosvajajo od svojih varuhov. Ko se enkrat počutijo varne v odnosu, se z njim nič več ne ukvarjajo.

Princip ostaja tudi, ko fantje dozorijo v moške. Ko moški začuti, da sta vzpostavila močan odnos, verjame, da je ta odnos trden in da bo trajal in ne vidi nobenega razloga, da bi to dejstvo vsakodnevno preverjal. Ko enkrat verjame, da je njegov prostor zagotovljen, je prepričan, da je njegov za vedno.

Ko se boste naslednjič z nostalgijo spominjale časov, v katerih vas je osvajal in si razbijal glavo s tem, kaj vam je všeč in kako bi vam ustregel, vedite, da se danes ne trudi zato, ker misli, da je vajin odnos trden.

Moški niso zakomplicirani kot ženske in ne potrebujejo ‘rednega vzdrževanja’, kot ga me. Če torej potujeta z bolj ‘dolgočasno’ hitrostjo, naj vam bo jasno, da je popolnoma zadovoljen in srečen z vami. Če pa je le predolgočasno, mu povejte, da morata ‘delati’ na odnosu – takoj bo vedel, da je resno …

Pustite mu njegove ‘otročje’ stvari in se ne obremenjujte z njimi, temveč mu skušajte biti dober soigralec v tej igri. Vajin odnos se spreminja, kot se spreminjata tudi vidva; bodite prilagodljive, potrpežljive in strpne, vendar pazite, da bodo zadovoljene tudi vaše potrebe.

Pazite: “Tudi če si redno delita njegovo zobno ščetko, ne pričakujte, da bo nekoč vse ‘vajino’. nekatere stvari morajo ostati samo njegove.”

Pozor: “Gledanje športa je lahko zelo sproščujoče: fizično mu ni treba ničesar narediti, njegovi možgani pa so še vedno stimulirani.”

Navade, ki jih obožujemo in ne želimo, da se jim odpovedo:

  • da se spremeni v nemočnega pacienta ob prvem znaku prehlada
  • valjanje po travi z njegovimi kužki
  • da vas potrebuje, da mu pomagate izbrati garderobo
  • da ga popolnoma očara vse, s čimer se lepšamo ženske
  • da se popolnoma preda svojemu športu

Nataša Pevec