Varanje je posledica

Edini greh, pri katerem ne veljajo dvojna merila.

Četudi moški ujamemo lepotico prve kategorije, ki je poleg vsega še strastna in neutrudljiva ljubimka, še ne pomeni, da so zadovoljene tudi naše čustvene potrebe. (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 8. 2012

“Kaj pa, če bi te prevarala?” me vpraša kolegica, ko ravno končujem opisovanje svoje idealne ženske. “Bi ji oprostil?” Tipično žensko. Medtem ko poskusim izraziti miselno podobo fantastičnega dekleta, mi jo ona potepta s tem zguljenim vprašanjem, ki preprosto nima odgovora.

Ženske enigmo varanja namreč vedno rešujete kot žrtve, ki jo je on, prasec, osramotil z dejanjem prešuštništva. Morda pa se je pametneje vprašati, kje ženske naredite napako, ki moškega prežene v objem druge.

Seks tu ali tam

Ljudje delujemo v odnosih do nasprotnega spola na podlagi fizičnega in čustvenega. V obeh imamo potrebe, za katere upamo, dajih bo udejanjila izbrana oseba. Moški večkrat poudarjamo fizične vidike, čeprav tudi na čustvenem področju zahtevamo identično, če ne še večjo pozornost. Ko govorimo o fizičnih potrebah, to pomeni zadovoljevanje seksualnih želja.

Dokler torej dekle ostaja seksi, se izkazuje v postelji in ne uvaja odvzema seksa v primeru sporov, so njegove fizične potrebe zadovoljene. Če pa se dekle drastično spremeni, zanemari, zredi, v postelji pa samo leži kot hlod, bo to moškega prisililo, da bo začel vohljati po boljši ponudbi drugje. Seveda pa to ni enostransko – iz istih razlogov varate tudi ženske.

Že res, da uspešneje hlinite ljubezen do partnerjev, ki cele večere popivajo s prijatelji, se zredijo in polenijo, a ob pravi priložnosti boste zagotovo hlastnile po moškem, ki vas bo v tem sušnem obdobju spomnil, kako posebni in zaželeni ste lahko.

Ne zanemarite čustev

Četudi moški ujamemo lepotico prve kategorije, ki je poleg vsega še strastna in neutrudljiva ljubimka, še ne pomeni, da so zadovoljene tudi naše čustvene potrebe. Fasada morda ustreza, a nič ne šteje, če je vse drugo v razmerju gnilo. Takoj ko kateri od partnerjev v razmerju začuti, da si ga drugi partner ne želi več – nekateri tu govorijo o minljivi ‘mani’ – bo ta manko zapolnil drugje.

Podobno kot bo to storil, takoj ko bo v razmerju zavladal dolgčas. Monotonost v postelji, rutinsko delovanje in ustaljene prakse brez vsake spontanosti so odraz mrtve komunikacije. Izgubita interes v izpopolnjevanju želja drug drugemu in na koncu obsedita brez besed ob jutranji kavi, on zatopljen v časopis, ona v prepričanju, da mora nujno pospraviti, preden odide v službo. Medtem ko v resnici on misli na nadure s honorarno študentko, ona pa se potihoma že veseli opoldanske kave s čednim sodelavcem.

Testirajte razmerje

Vsake toliko časa se torej vprašajte, ali res nudite partnerju vse tisto, kar tudi pričakujete od njega. Ali tudi po nekaj letih razmerja še vedno skrbite zase? Ste na voljo partnerju za seksualne užitke, v katerih strastno uživate tudi same? Pokažete partnerju, da si ga želite?

Sedaj se isto vprašajte še za partnerja. Quid pro quo. Če za oba lahko odgovorite na vsa vprašanja pritrdilno, se nimate česa bati. V nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da vaš dragi ravnokar misli na drugo ali pa da ste ve ta članek prebrale v postelji njegovega prijatelja.

Darjo Hrib