V bližini blondink postanejo tepčki

Po eni zadnjih raziskav naj bi moški dejansko ‘izgubljali glavo’ zaradi svetlolask. Ali to pomeni, da je v stereotipih o blondinkah, vendarle nekaj resnice?

21. 11. 2007

Nedavna testiranja raziskovalcev na univerzi Paris X-Nanterre so pokazala, da moški dosegajo slabše rezultate, če jim pred testom pokažejo fotografije blondink, medtem ko se pod vtisi slik, na katerih so brinetke in rdečelaske, bolj potrudijo in dosegajo boljše rezultate.

Preklop na ‘manj obratov’?

Znanstvenike izsledki raziskav niso prav dolgo begali. Kmalu so se namreč strinjali, da ne gre za to, da bi moške tako zbegala platinasta ‘eksotika’ svetlolask in zato ne bi več znali šteti do 10, temveč da ‘pobebavijo’ zato, ker podzavestno verjamejo in s svojim vedenjem tudi kopirajo stereotip o domnevno neumnih blondinkah.

Ker ‘verjamejo’ stereotipu

“Raziskava je jasno pokazala, da stereotipi, pa čeprav vemo, da gre v večini primerov za neupravičeno posploševanje, dejansko vplivajo na vedenje ljudi in da jim mnogi, četudi nehote, globoko v sebi in do neke mere - verjamejo!” je izsledke raziskav komentiral Thierry Meyer, soavtor študije in profesor socialne psihologije na univerzi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri