To so moške psihološke igrice: ne pusti se mu, preigraj ga!

Še včeraj je bil topel, čuten in sploh idealen, danes pa se vede indiferentno in hladno, kot da je neznanec z ulice. Ne izgubljajte po nepotrebnem glave. Na delu so principi moških psiholoških igric.

To so moške psihološke igrice: ne pusti se mu, preigraj ga! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2016

Zmenki in drugi predparitveni rituali potegnejo iz moških tudi najslabše. Za ženske pa postane nevzdržno, ko njihove izbrance prestrašijo čustvene vsebine, s katerimi prihajajo v stik, tako da odrasli samci regresirajo v majhne fantke. V proces čustvenega zbliževanja takrat namreč vklopijo sistem psiholoških manipulacij in igric.

Kot mačke z miško, v tem trenutku sladki in prijetno igrivi, že v naslednjem pa vas oblijejo s hladno prho.

Za nežni spol je taktika, ki daje moškim iluzoren občutek, da obvladujejo neobvladljivo (ljubezen), predvsem izčrpavajoča.

Tudi zato ne pristanite na njihovo mentalno in posledično čustveno igrico, ki je zgolj sama sebi namen.

Klin se s klinom zbija, zato kot prave mačke preigrajte svojega mačkona na njegovem lastnem terenu. Uspelo vam bo z naslednjimi taktikami:

Igra lovcev: ulovi me – ujemi me!

Ko so na osvajalskem pohodu, je adrenalinska vročica nadvse vznemirljiva. Tako zelo, da je fazo lova priporočljivo tudi umetno podaljševati v nedogled: najprej so sposobni porabiti vse zaloge svoje energije in trdo prisluženega denarja, da vas osvojijo, ko pa postane jasno, da ste se dovolile ujeti, pa zaradi uslišanega hrepenenja zanimanje nenadno upade.

Zmagovalna cosmostrategija: Učinkovit trik je dajanje vtisa, da ste še vedno lova vredne, pri čemer vztrajajte, vsaj dokler razmerje ne dobi trdnejših temeljev.

Nekaj primernih taktik: vzdržite se takojšnjega odgovarjanja na njegove telefonske klice, ko pa se oglasite, skušajte njegovo nečimrnost nad uspehom s tem, da mu ne dovolite vpogleda v vaše kratkoročne načrte: kje, s kom in kdaj boste v naslednjih 24 urah. Naj ima občutek, da vaše življenje teče z njim ali brez njega.

In ko pride do težko pričakovanega zmenka, mu mimogrede omenite, da boste prihodnji teden zelo zaposlene. Naj se mu po glavi motajo vprašanja o številnih možnostih, ki se vam odpirajo, čez teden pa se bo zagotovo ujel in zaposlil s sanjarjenjem o tem, kako bi premagal svoje domnevne tekmece.

Kako učinkovita je lahko takšna taktika, je Cosmu zaupal 28-letni Aleš. Ko je spoznal 25-letno Barbaro, je bilo njuno druženje tako iskrivo, da si je na vsak način želel z njo tudi na zmenek. In ko jo je vedno znova izpraševal o njenih načrtih za prihodnji teden, je bil njen planer vedno polno zaseden. “To me je spravljalo ob pamet,” je priznal Aleš, “vendar me je tudi vznemirjalo. Na vsak način je prav to le še povečevalo mojo željo, da bi bil z njo.”

Igra na vse in nič: emocionalni pinkponk

Najprej so z vsem srcem in dušo pri stvari, že v naslednjem trenutku pa delujejo, kakor da jim nič ni mar.

Potem so z vsem srcem in dušo pri stvari, že v naslednjem trenutku pa … in tako naprej na veke vekov. Saj razumete!

Zmagovalna cosmostrategija: Ključna poteza, ki ga bo izvila iz klešč instinktivnega skrivanja, je spodbuda s strani domnevno nežnejše polovice, ki naj ji čustvene plati ne bi bile tako tuje. Zagotovite mu, da njegove mehkejše osebnostne vsebine ne senčijo njegove primarne moškosti. In če vaš moški nekaj dni po izlivu ljubezni in obljubah, da bo za vas sklatil najsvetlejšo zvezdo na nebu, deluje zadržano, mu tega ne štejte za zlo.

“Resno sem mislil, ko sem ji rekel, da še nikoli nisem srečal nikogar kot je ona,” je povedal 26-letni Simon, “ko pa sem zapustil njeno stanovanje, sem začel razmišljati o tem, kakšen bo najin naslednji zmenek. Srhljivo bi bilo, če bi zaradi tega, kar sem ji povedal, začela graditi gradove v oblakih in planirati, kdo bo njena priča na skorajšnji poroki.”

Na Simonovo srečo je Maja ostala prizemljena in dovolj modra, da na naslednjem zmenku ni pričakovala novih tovrstnih čustvenih izlivov.

“Odleglo mi je, ko sem videl, da je ostala takšna, kot je. Nobenih pootročenih nagovorov in sentimentalnih izpadov. Ker to, kar sem ji povedal, ni spremenilo najinega odnosa, sem se lahko spet sprostil.”

Igra skrivalnice: njegove male in velike skrivnosti

Moški si dajo veliko dela s tem, da ohranijo skrivnosti, ki bi jih lahko spravile v morebitno zadrego pred dekletom (na primer fotografije bivših deklet, osebna pornozbirka videokaset in podobno).

Skrite pred očmi nepovabljenih, na krajih, ki so zanje sveta. Celo moški, ki ne posedujejo tovrstnih objektov, se instinktivno zdrznejo ob misli, da bi nekdo, ki ni njihova mama, lahko pretaknil vsak kotiček v njihovem domovanju.

Zmagovalna cosmostrategija: Eden od razlogov je, po mnenju večjega števila moških, ki smo jih o tem izprašali, mnenje, da so dekleta preprosto preveč “normalna”, da bi “prenesla” izpostavljenost nekaterim izključno moškim objektom.

V sebi gojijo prepričanje, da bi damo, na katero želijo narediti vtis, že sled “čuda- škega” tako zelo odbila, da bi pri priči popokala svoje stvari in za seboj zaloputnila vrata.

Sedemindvajsetletni Boštjan na primer pravi takole: “Punca me je mesece spraševala, kaj hranim v škatli v spalnici. Prepričana je bila, da imam v njej katalog ali vsaj beležnico vseh bivših in potencialno bodočih ljubic. Na koncu sem popustil in ne vem, komu je bilo bolj nerodno, ko se je izkazalo, da v njej hranim le stare izvode Playboya.”

Druge vzroke pa iščejo v dejstvu, da bi dostop do vsega, kar jim je osebno in zato sveto, pomenilo posredno in dejansko invazijo na vse, kar so, čutijo in mislijo.

Da bi bila na koncu v tej kočljivi situaciji oba zmagovalca, Cosmo predlaga, da ga pripravite do tega, da si bo sam želel razkriti vse svoje male in velike skrivnosti svojega sveta.

In zmagovalna taktika je lahko le vaša igrana ali dejanska nezainteresiranost. Tako se na primer vzdržite, da bi takoj dobile vpogled v zbirko fotografij z nedavne fantovščine, in delujte, kakor da vas sploh ne zanimajo.

In če se pred zmenkom dobite še s svojo prijateljico, nikar na dolgo in široko ne razlagajte vse zadnje detajle tega, kar ste o njem razkrile. Manjša ko bo vaša obsedenost z njegovimi skrivnostmi, tem večja bo njegova pripravljenost, da se vam razkrije.

Igra zavračanje krivde: moj problem je tvoj problem

Obljubil je, da bo za vas nekaj naredil, pa ni. In ko je spodrsljaj jasen, se po moški logiki “izkaže”, da je vse skupaj nekako zgolj in samo vaša krivda. Ha? S prenosom krivde na nekoga drugega ostane njegov občutljivi moški ego nedotaknjen, še posebno, ko mu spodrsne na tleh, ki so stereotipno moško področje.

Zmagovalna cosmostrategija: Nikar ne vsrkajte vsiljene krivde v pobožni želji, da bi se tako nevihta prej polegla. Dovolj je, da to naredite le enkrat, pa boste sprožile verižno reakcijo dogodkov in stanj, na katere nimate vpliva, a bodo kot po čudežu na koncu vedno vaša odgovornost.

Drugi preventivni ukrep, ko ga vidite, da se loteva nečesa, kar bi lahko v primeru spodrsljaja ogrozilo njegovo k moči orientirano moškost (naj gre za instalacijo katerega od sodobnih aparatov ali ključno odločitev na finančnem področju), je, da mu ponudite svojo pomoč.

Nato pri tem mirno vztrajajte, dokler se ne spametuje in sprejme ponujenega. In če je odgovor še vedno negativen, potem vas prav to brezpogojno odvezuje vsakršne posledične krivde za njegova dejanja.

In še o tistih dogodkih, nad katerimi preprosto ne morete imeti nadzora. Na primer: pride od frizerja, toda moderno striženje se mu zares ne poda. Pripisovanja krivdi nekomu tretjemu se znebite tako, da se njegovemu ogorčenju in bentenju pridružite – nad nesposobnim frizerjem. Tako bo v vas, namesto da bi vas izrabil za grešnega kozla, našel svojega zaveznika.

Kako sem mu vrnila milo za drago

Izkušnje žensk, ki so bile, kjer ste danes ve.

“Zaljubila sem se v sodelavca. Ker ni in ni bilo pravega odziva, sem si omislila izmišljenega oboževalca. Sama sem si poslala voščilnico za valentinovo, si na poti v službo kupila zajeten šopek rdečih vrtnic. Prisotnost konkurence ga je spodbudila, da me je začel obravnavati drugače in ni minilo dolgo, da me je povabil na pijačo. S tem, kdaj mu bom razkrila ’prevaro’, se zdaj še ne obremenjujem. Počakala bom, da bodo stvari postale dovolj resne, da bo to le simpatična anekdota, do takrat pa … sem v sedmih nebesih!” Janja, 31

“Opazila sem, da me jemlje za samoumevno, zato sem se odločila, da brez pojasnil pretrgam vse običajne stike z njim za nekaj dni. Po treh dneh mrtvila sem našla poln telefonski predal njegovih sporočil, nekaj nedogovorjenih klicev, SMS-sporočil in sporočilce v nabiralniku, da me je iskal tudi doma. Ko sem ga naslednji dan vendarle poklicala, so bili prvi stavki: da se morava pogovoriti in da se zadnje čase po njegovem mnenju ne vidiva dovolj pogosto. Tega je že nekaj mesecev, toda še vedno je bolj pozoren kot kdajkoli prej!” Urša, 29

“Všeč mi je bil sosed Blaž, ki je bil pogosto v gosteh pri meni. Vendar več kot prijateljskega objema od njega nisem dobila. Potem sem sklenila zarotniški pakt z dobrim prijateljem, ki je srečno poročen, da me obišče še tisti večer. Ko me ni bilo v sobi, je zaupno, kot moški moškemu pohvalil vse moje ženske atribute. Konec tega večera sva bila z Blažem že zlepljena drug na drugega.” Tanja, 24

Napisala: Sandra Štukelj