Soočanje s preteklostjo

Ko razmerje zacveti, se pojavi neizogibno srečanje z njenimi nekdanjimi izbranci.

23. 4. 2007

Vsako dekle, s katero začnem novo razmerje, ima svojo zgodovino. Ker me največkrat zanima le najina prihodnost, ne pa njeni prejšnji dogodki, po tej zgodovini ne drezam preveč. A vendarle obstajajo izseki njene preteklosti, ki se jim največkrat ni mogoče izogniti.

Neugodno srečanje

Slovenija je majhna država in Ljubljana je majhno mesto. Smešna urbana šala pravi, da ti je pri 30 letih verjetno polovica žensk v tem mestu nedosegljiva – ker si z njimi že spal ali pa so od teh prijateljice. Majhnost pa vpliva tudi na drugo obveznost – srečanje njenih nekdanjih tipov.

Če dekle ni ravno antropologinja, ki je zadnjih osem let živela na tropskem otočku, je srečanje nekdanjega obvezni obred nekje v prvi polovici novega razmerja. In kar je najlepše, zgodi se nepričakovano.

Nikoli ne vem, kako se odzvati. Po svoje sem ponosen, da sem modelu speljal bejbo, po drugi strani pa razumem, da bi mi najraje prilepil eno okoli kepe. Naleteti na svojo nekdanjo z novim frajerjem zato izzove pri njem izjemno igro zadrževanja čustev, iskanja pravih besed in poskusa, da bi pri vsem tem izpadel kul, neobremenjen in srečen. Češ, kar imej jo, imam dve boljši doma. A žal niso vsi bivši tako spretni.

Ljubosumni nekdanji

Na to pasmo sem največkrat naletel v nočnem klubu, pošteno pod dozo. Njen nekdanji me je uspel med množico identificirati in ker je tudi sam precej ‘vesel’, se mu zdi smotrno, da z menoj kakšno spregovori. Pogovor se začne z mesarskim stiskom rok, kot da se poznamo že vrsto let. Njegov stisk je nepotrebno premočen, a razumljiv. Nato bevskne tri floskule, nakar vendarle povpraša po moji novi, njegovi nekdanji bejbi, ki je kot sol na rano tisti večer seveda z mano. “Tule je, samo na vece je skočila,” mu pomignem.

Z nadnaravno hitrostjo se obrne okoli osi, trikrat pomežikne, da ujame ritem notranjega ušesa, in ji zapoje. Najprej prijateljska vprašanja, nato se nagne bližje k njej in začne tarnati, kako je lahko tako žaljiva, da ima takoj novega tipa, da ga sramoti v javnosti in da če bo potrebno, me bo že nekoč počakal in mi razbil gobec. Jasno, hipotetično. Samo toliko, da ona ve, kakšnega dedca je zavrgla.

Nekdanji brez ponosa

In potem še druga možnost. Tihi, pretkani, a neustavljivi bivši. Tak ki ve, da fantje ne maramo niti poslušati o svojih nekdanjih, kaj šele jih srečevati. Najraje bi jih zbrcali, ker so bili vseeno nekoč z našim dekletom in kaj takšnega je popolnoma nedopustljivo. Zato ti brez ponosa svojo nalogo raje opravljajo prek telefonskih sporočil in pošte. Pošljejo kakšno kartico ali pismo, v katerem jokajo, kako jo pogrešajo. Na koncu vedno dodajo, da vseeno upajo, da je srečna.

Zato, drage moje, enkrat za vselej – ne, to ni prijaznost. To je taktika. Poznamo jo vsi moški na tem svetu, temu primerno pa posledično sovražimo vse vaše nekdanje. Preprosto zato, ker smo bili tudi sami nekoč na tem mestu.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri