Se stalno obrača za lepimi dekleti? Hja, moški!

Zakaj fantje z enim očesom nenehno gledajo za drugimi ženskami, pa čeprav imajo ob sebi naravnost fascinanten seksi primerek, ki jim je povrhu vsega še nadvse naklonjen?

11. 6. 2012

Enostavno zato, ker si ne morejo pomagati!

Pomagati si ne morejo zaradi hormona, ki regulira spolno aktivnost, samozavest, dominantnost in teritorialnost.

Moški ga imajo namreč na pretek, vendar se količine pri različnih moških precej razlikujejo. Njihova količina jih ločuje na zapečkarske očete in pridne može ter na nezanesljive umetnike, specialiste za zveze, ki trajajo največ eno noč in en dan.

Nivo hormona je najverjetneje določen že v genskem zapisu, a bolj ko fantje padajo pod njegov vpliv, več ga telo proizvaja. Gre pravzaprav za začarani krog, v katerega se z lahkoto ujamejo, le z močno voljo pa se mu lahko tudi iztrgajo, preden je (morda tudi) prepozno.

Da pa boš njegovo počasno evolucijo od pohotnega 'goniča' do pokončnega moža spremljala z več potrpljenja, si preberi še, čemu vsemu se v sebi tvoj fant pri tem bori.

V primežu kromosoma Y!

Kaj se torej zgodi, ko tvoj fant zagleda mikaven objekt poželenja?

Nevrotransmiter dopamin v možganih aktivira občutek zadovoljstva in užitka. Poveča se srčni utrip in po vsem telesu začuti naval krvi. Neskončna privlačnost je močna droga. Feniletamin, ki se sprošča v možganih, pospeši prenos informacij po živčevju, zato ni nič čudnega, da z vsemi čuti sledi vsakemu gibu njenega telesa.

Od testosterona pa je dejansko zadet že od starosti sedem dni, ko je bil še drobcena pika v maminem trebuhu. Od očeta podedovani kromosom Y, ki ga je določil za dedca, je v nadaljevanju povzročil dva glavna testosteronska izbruha v življenju:

  • Prvi ustvari tipične moške možgane: zato moške bolj zanimajo oprijemljive stvari, dejanja in tekmovalnost. Leva polovica možganov se tako kopa v testosteronu in jim pomaga prepoznavati tridimenzionalne objekte (kar je odlično za opazovanje gibanja nogometne žoge in seksi ritke, ki izzivalno prečka cesto), jim daje občutek za matematiko (da že na daleč ocenijo velikost košarice 85D) in odebeli hipotalamus, področje v možganih, ki je odgovorno za seks. Moški hipotalamus je namreč kar dvakrat večji od ženskega.
  • Potem pa jih v puberteti zadene še drugi testosteronski orkan. Povsod začnejo poganjati dlake, glas se začenja iz otroškega piskanja spreminjati v zapeljevalno orodje in njihovo zanimanje za ukvarjanje z najrazličnejšimi žogami se drastično poveča. V tem času je v njegovem telesu dvajsetkrat več testosterona kot v telesih njihovih sošolk, zato se tudi njihovo telo vede kot pravi seksualni manijak. Na žalost pa je to obdobje možganskega mirovanja, zato se dekleta raje ozrejo za vsaj deset let starejšo konkurenco. Fantom pa preostane le razmišljanje o seksu in pohotno opazovanje oblin okoli njih, ki jih doslej sploh niso opazili (kakšna škoda).

A kjer je volja, je tudi pot!

Po vsem naštetem ti je morda malce bolj jasno, zakaj se fantje, s katerimi si imela doslej opravka, tako težko uprejo čarom mične neznanke v bližnjem lokalu ali na ulici.

In naj zato še enkrat ponovimo:

Se pa gre vendarle zavedati, da včasih lahko posledice trenutne napačne odločitve trajajo tudi vse življenje.

Zatorej, čeprav velja, da je moški ustvarjen tako, da gleda lepe ženske in ustvarja potomstvo, so se človeški možgani vendarle že toliko razvili, da z njimi lahko kar precej uspešno nadzorujemo in omejujemo (tako ženske kot moški, zatorej le brez izgovorov) svoje nagonsko delovanje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri