Sporočilo TEBI: Nikoli se ne zaljubi v takšnega 👇🏼 moškega (kako ga prepoznati)

On ve, kaj si želijo ženske. In ker sam ne čuti prav ničesar (ne sramu in ne krivde - z njo pa tudi ne vesti), se z njimi igra, kakor mu ustreza.

Sporočilo TEBI: Nikoli se ne zaljubi v takšnega 👇🏼 moškega (kako ga prepoznati) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2019

On ve, kaj si želijo ženske. In ker sam ne čuti prav ničesar (ne sramu in ne krivde - z njo pa tudi ne vesti), se sociopat lahko z njimi igra, kakor mu ustreza.

Ameriška psihologinja Marta Stout meni, da gre za osebnostno motnjo, ki vključuje popolno pomanjkanje vesti.

Tem ljudem je vseeno, kako močno prizadenejo druge. Ne poznajo prav nobenega obžalovanja, nobenega sramu, nobene krivde. Prav tako ne občutijo nobene ljubezni.

Kar pa je najbolj nevarno – lahko so prav hinavsko prepričljivi.

Zanima jih le moč!

Kar štirje v množici stotih!

Kar ena oseba od 25 trpi za to neozdravljivo motnjo.

Pogosto sploh ne moremo verjeti, da obstajajo ljudje, ki jim ni mar niti za partnerje niti za otroke, starše, prijatelje ali sorodnike.

Da jih zanima le manipuliranje z drugimi in nadvlada nad njimi. Vedno tudi verjamemo, da lahko razumemo lažnivca, prevaranta, moškega, ki v ločitveni vojni izkorišča celo svoje otroke. Večinoma pa v vsej tej drami iščejo le koristi zase oziroma prav uživajo v vseh živčnih vojnah.

Sociopati ljubijo napetost, sicer pa so ledeno hladni. In v tem se v osnovi razlikujejo od 'normalnih vetrnjakov'. Ti dejansko trpijo 'le' za zamegljenim občutkom lastne vrednosti. Tako imenovanim narcisom gre le za lastne koristi in tudi ti radi druge ovijajo okrog prsta – a to večinoma počnejo z veliko strasti. Z njihovo pomočjo lahko najdeš pot. Sociopatom pa moraš nujno s poti!

Psihološko profiliranje

Sociopat

Kakšen je lahko sociopat:

 • lahko je šef, ki ponižuje svoje zaposlene,
 • sadističen učitelj,
 • zahrbten kolega,
 • zlagan bivši,
 • hladna mati.

Večina sociopatov stremi po moči, drugi pa so leni in se pustijo vzdrževati. Spet tretji so nagnjeni k nasilju. Imajo pa skupno točko:

 • igrajo le po lastnih pravilih.

Kako jih prepoznaš:

 • sociopati zelo natančno vedo, s čim lahko premamijo druge. To sta šarm in karizma. Odlično znajo zaigrati čustva in z njimi manipulirajo.  Lažejo in varajo. In če jih zasačimo, naredijo nekaj posebej zlobnega: prosijo za sočutje, ker vedo, da so normalni, dobri ljudje sposobni usmiljenja.

Kako se zaščitiš pred njimi:

 • Prvo pravilo pravi, da verjemi, da ne gre za nesporazum, če te novi znanec trikrat pretenta – pa naj ti še tako zatrjuje, da vse skupaj ni res. Lažnivec je! Prekini vse stike.
 • Drugo pravilo: poslušaj svoj notranji glas, če te svari pred določeno osebo! Pa naj bo še tako absurdno.
 • Tretjič: laskanje vzemi z rezervo!

Narcis

Kakšen je narcis:

 • tudi on je zapeljivec, saj je zelo privlačen. Lačen je potrditve, saj ima težave z lastno samopodobo in trpi za pomanjkanjem samozavesti. Pogosto v otroštvu ni bil deležen dovolj ljubezni in pozornosti. V odnosu želi stalno poslušati, da je najboljši. Partner mora prepoznati njegovo vrednost in mu jo še dvigovati.

Kako ga prepoznaš:

 • zelo pozorna bodi pri ljudeh, ki so nagnjeni k čustvenim pretiravanjem.

Narcisi se ne zaljubijo kar tako, pri njih gre od samega začetka za nekaj velikega. Le nekaj absolutno nenavadnega lahko oživi njegov šibak ego. Ker pa imajo velik strah pred pravo bližino, se pravi, da bi lahko nekdo pogledal za njegovo fasado, so te zveze zelo redko globoke in pristne.

Kako se zaščitiš pred njim:

 • po prvi opitosti od ljubezni se boš poleg njega počutila kot nesposobnica in boš pogosto zaman poskušala izpolniti njegova visoka pričakovanja po pozornosti – vse dokler ne boš popolnoma izgorela. Za izumetničenim vedenjem narcisa se skriva majhen, negotov otrok, ki ga je strah, da bi ga drugi prizadeli. Treba mu je pokazati veliko naklonjenosti – a tudi dovolj zgodaj postaviti jasne meje.

Preberi še: Zakaj se zaljubimo v nedosegljivo osebo? ali pa super članek 5 vročih nasvetov za najboljši seks na svetu!

Priporočamo tudi: Zakaj so nekatere sedanje partnerice ljubosumne na bivše soproge?