Prikuhana pozornost

Kako smo ugotovili, da je ženskam kuhanje seksi in jih pričeli loviti s kuhalnico in zajemalko.

27. 4. 2006

Moški imamo nešteto zanimivih konji­čkov. Športne stave recimo. Testiranje, kako daleč lahko še pridemo, ko v avtomobilu že sveti rezerva. In mnogo drugih, med katerimi pa se nedvomno ne skriva kaj dosti gospodinjskih opravil. A ko je neka spletna stran za moške povprašala na spletni strani za ženske, kateri moški konjiček je najbolj seksi, so te v občutno zajetnih odstotkih odgovorile: kuhanje.

Fenomen Oliver

In takrat se mi je posvetilo. Ko je namreč pred leti tisti naporno glasni kuhar iz Anglije Jamie Oliver praktično čez noč postal zvezda, sem se vedno spraševal, kaj hudiča je na njem, da ga vse ženske gledajo s tako poželjivimi očmi. Njegov denar zagotovo ne, tam zunaj je veliko več bogatejših gospodov. Dejstvo, da kar naprej caplja naokoli v znošenih kavbojkah in neki telovadni jopici, verjetno tudi ne. To, da ima govorno napako, je najbrž simpatično, predvidevam pa, da ne ena od vodilnih kvalitet na moškem, ki bi ga ženska na koncu rada predstavila staršem. A zdaj mi je jasno. Razlog je seveda dejstvo, da je model vrhunski kuharski moj­ster, ki zna iz priprave neke brezvezne sola­te narediti tako zanimiv gospodinjski podvig, da ženske preskakujejo iz limonad nazaj na Jamieja samo zato, da vidijo, kako se bo zadeva končala. Kajti moški za štedilnikom je v modernem času najbolj mokra ženska fantazija. Si se kdaj vprašala, zakaj?

Kuhanje kot novo pecanje

Odgovor je seveda enostaven. Oprav­ljanje te ključne gospodinjske dejavnosti, ki je bila ponavadi predvsem v ženski domeni, doda moškemu vtis nežnosti, skrbnosti, občutka do podrobnosti in ga dvigne nad tiste, katerih kuharske zmožnosti se končajo pri sestavljanju sendvičev. Ženske očitno začutijo, da če si tip zna zavezati predpasnik za hrbtom in zbasati skupaj rižev narastek, ne da bi pri tem moral izkoristiti protipožarno zavarovanje, bo zelo priročen tudi kot očka. Zato smo moški začeli dejstvo, da je kuhanje ženskam seksi, tudi zelo dobro izkoriščati. Za začetek smo od stare mame sunili recept za njoke, pripravo elegantnih jedi iz eksotičnih predelov globusa pa smo začeli trenirati kar iz kuharskih knjig (in kratkih receptov, ki so spisani na hrbtu škatle od riža).

S kuho takoj v posteljo

Kako zelo učinkovito je kuharsko znanje v praksi, pa sem prvič opazil na pikniku, kjer se je kolega prostovoljno javil, da bo prevzel vlogo kuharja. Ker je bil utečen kuhar, je bil rezultat božanski: z vsemi začimbami in prilogami okrašen golaž. Dekleta so ob njem (golažu in kuharju) pričela stokati od užitka in navdušenja, kolega pa je le spretno prikazal, kako le kuharska vrlina dovoljuje, da žensko kar takoj povabiš k sebi. Naključni izbranki je rekel le: “Te bom povabil k meni domov, ker moraš poskusiti moje puranje zrezke. Dobiš seveda tudi amuse bouche.” Oba sta se bebavo hihitala, jaz pa takrat nisem imel pojma, kaj to pomeni, a sem sčasoma ugotovil, da gre tudi pri ženskah določeni kos ljubezni kar skozi želodec.

Darjo Hrib