Prepiranje

Dober znak, da nekaj ni čisto v redu, je, če se nikoli ne skregata.

28. 5. 2009

“Midva imava vzorno zvezo, nikoli se ne skregava,’’ mi je zadnjič dejal prijatelj na pijači. Moški tudi zares verjamemo temu. Prepire enačimo s težavami, zato se jim izogibamo, se jih bojimo, se celo pretvarjamo, da nas nič ne moti. To počnemo toliko časa, dokler ni vsega preveč in poči. Tudi moj prijatelj je zdaj že samski, med drugim zato, ker se ni znal skregati. Če je tudi tvoj takšen, ta članek moraš prebrati.

Bodi vzor

Če moški že po naravi rad odlaša in ne pove takoj, kaj ga moti, velikokrat zaradi lenobe in strahu pred odzivom ter pred dodatnim delom, ki temu sledi, moraš biti ti popolno nasprotje. Vsako motečo navado, gesto, besedo moraš takoj povedati.

Pomembno je seveda, da to storiš brez obtoževanja, ampak mu le mirno poveš, da ti nekaj ni všeč in kako se pri tem počutiš. Ko bo spoznal, kako naravno in osvobajajoče je to, bo počel enako, kar je odlična novica za kakovost zveze.

Ko se zapre, mu daj mir

Kolikokrat in zakaj se bo moški zaprl, je odvisno od stopnje zrelosti. Zate je pomembno, da ga pustiš pri miru, kadar se umakne v svoje globine. Če ga v tem primeru še naprej nadleguješ in hočeš iz njega izvleči, kaj ga muči, se bo najverjetneje postavil v še bolj obrambno držo.

Zato mu daj vedeti, da mu ni treba takoj povedati, naj premisli sam pri sebi, in ko bo pripravljen, naj pove. Potem pa odidi. V nobenem primeru pa potem, ko se potolaži in je spet dobre volje, ne smeš pozabiti na to, da ti je dolžan pojasnilo. Mora se naučiti, da je treba stvari predelati, in če tega ni sposoben v trenutku prepira, ga to čaka pozneje. Držanje v sebi v vajini zvezi ne sme obstajati.

Ve bi jokale, on bi reševal

Velika razlika med moškimi in ženskami je, da ko nastopi problem, je za žensko dovolj, če se nekomu le potoži o tem, moški pa v tem ne vidi večje vrednosti, ampak bi problem rad rešil. Kadar težavo izpostavi on, je zato pomembno, da si usmerjena k rešitvi, da daš predloge, rešitve, pobudo.

On ne potrebuje tolažbe, on mora le vedeti, da je stvar rešljiva. Preden pa o določeni težavi potarnaš ti, mu moraš razložiti, da ne potrebuješ takoj popolnega načrta za rešitev, ampak hočeš najprej videti, da razume, kako se počutiš. Da od njega potrebuješ le nekaj besed, ki te bodo potolažile, predvsem pa mu moraš razložiti, da potrebuješ občutek, da je on tam in da se v tistem trenutku popolnoma posveča tebi.

Konec prepira

Poleg seksa je pomembno, da se prepir konča brez zamere. Da je obema jasno, da je prepir znak trdne zveze, v katero sta oba toliko prepričana, da vaju ni strah povedati, kaj vaju moti. Prepir ne pomeni, da je med vama manj ljubezni – če sta se pravilno skregala, bosta imela na koncu občutek, da je ljubezni še več.

Kakšna je razlika med ženskim in moškim reševanjem problemov?

  • “Moški smo neposredni in prej pridemo k bistvu. ženske si vzamejo več časa in bolj podrobno obravnavajo problem.’’ Žiga, 23, študent
  • “Ženske težave rešujejo bolj na razumski ravni in se pogovarjajo, medtem ko so moški včasih preveč flegmatični.’’ Jure, 27, inštruktor
  • “Mislim, da ženske bolj komplicirajo, moški pa želijo čim hitreje najti rešitev.’’Anže, 25, študent
  • “Ženske se bolj med seboj povežejo in skupinsko poskusijo rešiti stvar, moški pa želimo samostojno najti neko rešitev.” Grega, 21, študent
  • “Moški smo bolj praktični in flegmatični. Ženske po mojem mnenju preveč komplicirajo in niso tako pragmatične.’’ Gregor, 21, študent

Simon Zajc