Po njegovo: Zablode moškega uma

Zimzeleni prekrški, ki se jih moški tudi v najbolj optimalnih razmerjih ne znamo in ne uspemo znebiti.

26. 6. 2008

Včasih smo moški res hudi kozli. Imamo kup neprijetnih navad, ki smo jih očitno pobrali nekje na poti med stajico in prvim vrčkom piva. V imenu moških z univerzalnimi prekrški bi vam v opravičilo in opozorilo rad nanizal nekaj tistih, na katere boste prej ali slej naletele.

<>

>

Spregledano v spominu

Moja bržkone primarna deformacija je nedvomno pozabljanje. Zapomnim si kopico trapastih trivialnosti, od seznama vseh z oskarjem nagrajenih filmov do cen koktajlov v vseh ljubljanskih barih, nekateri ključni podatki pa se kar nočejo shraniti. Moja dolgoletna prijateljica mi je že večkrat očitala, da sicer slišim, a ne poslušam.

Moški možgani imajo omejeno prostornino spomina, rezervirano za hranjenje nujnih podatkov – recimo za športne rezultate – in vsaka dodatna informacija uniči enega teh podatkov, da se lahko zapiše na njegovo mesto.

V resnici pa kljub pozabljanju datumov, obljub in zarečenih besed vedno absorbiramo tisto, kar je najbolj pomembno. In ko se končno pojavi pravi trenutek, znamo ta podatek tudi uporabiti. Žal pa je obenem res, da imate ženske večji in boljši spomin.

Sploh za imena, obletnice, horoskope in najljubše rože vseh, ki jih poznate. Zato je morda prav fino, da tu in tam delujete kot naše male beležke.

Nič ne ostane skrito

Dojemanje sveta po moško je prav zanimiva miselna ekskurzija. Prepričani smo v nekaj zelo zabavnih nepravilnosti, v katere bomo najbrž slepo verjeli vse tja do izumrtja človeštva.

Tako recimo verjamemo, da smo božji dar za ženske, da lahko vse popravimo sami, da lahko brez pomoči vedno najdemo pot do cilja, da je vsaka malenkost, ki jo enkrat mesečno postorimo v gospodinjstvu, vredna omembe in pohvale še pol leta.

Verjamemo tudi to, da lahko določene storjene napake zamolčimo in naša izbranka o njih ne bo nikoli izvedela.

To zadnje je huda utvara. Ženske vedno nabašete na vse malenkosti, ki jih želimo ohraniti skrite. A kaj, ko se nam na začetku vedno zdi tako vabljivo, izogniti se napornim, dolgoveznim obrazložitvam, ki na koncu skoraj vedno pripeljejo še do prepira. Tu pa potem zaradi šibkih argumentov itak izgubimo.

Samo za moje oči

Vsekakor pa je verjetno najbolj moteča moška motnja gledanje za drugimi ženskami. Seveda bodo vedno obstajale ženske, ki bodo trdile, da njihov tip pa že ne gleda za drugimi babami, a moški smo vizualna bitja. In pametne ženske dobro vedo, da nam pogled tu in tam uide, da opazimo razgaljen dekolte na natakarici, dolge noge manekenke na jumbo plakatu, urejeno lepotico na drugi strani lokala.

V svoji naivnosti smo prepričani, da je naše ogledovanje popolnoma nevidno. Ko pa te dekle vendarle postavi pred dejstvo in ko se za trenutek še sam zaveš, kako neolikano strmiš z rahlo odprtimi usti, kot da ti manjka en kromosom, je to verjetno najboljša lekcija. Zato ob nedolžnem kukanju za dekleti pozornost hitro vrnemo tja, kjer je tista bejba, ki je na koncu dneva vseeno naša prva in edina. K tebi.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri