Po njegovo: Kako sem spoznal Valentina

Včasih se po nepotrebnem upiramo stalnicam, ki nam le kažejo, kako prazničen je naš vsakdan.

31. 1. 2008

Sovražim valentinovo. Ker si praktično še nisem niti opomogel od božiča, pa moram že spet loviti vogale po nabito polnih trgovinah in se z drugimi reveži prerivati za materialne znake ljubezni, ki naj bi jih delili na ta trivialni dan, ki ni niti praznik. Štekam, če bi moral izobesiti zastavo ali pa če bi imel vsaj dela prost dan – ampak da moram tričetrt ure stati v vrsti za paket čokoladic, potem pa še v službo? Kdo se je spomnil kaj takšnega?

Tudi če si proti, si za

Ampak veste kaj je še bolj klišejsko kot čokoladni bomboni za valentinovo? Sovražiti valentinovo. Ja, biti nasprotnik temu s srčki nabitemu dnevu je danes postala nekakšna norma intelektualnosti. Tako kot nasprotovanje puhlim romantičnim komedijam, pop glasbi in pudljem v malih pasjih puloverčkih. Tudi moja draga nasprotuje praznovanju valentinovega dne, a zanimivo – čeprav sva oba zagreta nasprotnika tega izmišljenega ‘praznika’, sem zadnje valentinovo vseeno čakal v tisti vrsti, stisnil še nekaj evrov, da je bilo vse skupaj lepo zavito, in komaj čakal, da ji lahko izročim prisrčno darilo.

In kar je še bolj smešno – nekaj lepega mi je podarila tudi ona. Kot stari psi očitno ne moremo mimo navideznih zapovedi, zato sem si rekel – zakaj bi se boril, če se jim lahko pridružim. In sem takrat zavil še v elitno ljubljansko restavracijo, da nama rezerviram mizo za romantično večerjo. Tam pa se mi je razodel Valentin – z vsem svojim kapitalističnim balastom.

Valentinove norije

Mize, ki sem jih želel, so bile rezervirane že tedne vnaprej, so pa imeli nekaj prostih na meni malce sumljivih lokacijah. Ker sem poznal restavracijo od prej, vem, da teh miz sicer nikoli ni tam, in verjamem, da jih po koncu valentinovega tudi ne bo več. Kot dodatni bonus mi je glavni natakar predstavil še njihov poseben romantični menu, ki ga je potem tudi praznično ocenil. Pove še, da večino te cene pomenijo izvrstna vina, ki jih pokušava med večerjo. Namignem mu, da z dekletom hodim že dobro leto in da dobim seks tudi, ko je trezno.

Posledično se odločim, da ostanem kar pri čokoladicah. Nekako mi drenjanje v restavraciji, dveinpolurni obed, ki je za četrtino manjši kot druge dni, in zaradi valentinovega zasoljena cena ne dišijo zelo romantično. Kot nasprotnica valentinovega bo moja izbranka to najbrž razumela, a nikoli ne veš – ženska pričakovanja so včasih šokantno presenetljiva.

Smiselna romantika

Tisti večer sva si podarila malenkosti, nato pa večer preživela zavita v odejo in debatirala o najinem dnevu, nato sva na teveju našla neki akcijski triler. Tako kot skorajda vsak večer. Ona je prej prižgala svečke. Tako kot jih skoraj vsak večer. Vmes sem nama skočil v hladilnik po sladoled. Tako kot – no, ne vsak večer, a se sladoleda ne braniva. In na koncu dneva sva po igrivem in strastnem seksu objeta zaspala. Tako kot skoraj vsak večer. In to je najbrž smisel valentinovega – da ti ni treba narediti nič posebnega. Ker delaš tisto, kar je potrebno tako ali tako vsak dan.

Darjo Hrib

Kaj ti pomeni praznovanje valentinovega?

on pove:

“Kupim ji stvar, ki jo bo razveselila, peljem na kosilo ali večerjo in obvezno zraven prinesem tudi rožico.”

– Roman, 27, tržnik

“Vse leto sem pozoren do nje, tako da je to zame in zanjo čisto navaden dan.”

– Ivan, 26, analitik prometa

“Mislim, da mora biti vsak dan uresničena ideja valentinovega ...”

– Igor, 27, študent

“Ne grem se nikakršnih posebnosti, valeninovo gor ali dol, vsakdanji dan.”

– Luka, 26, direktor trženja

“Še en praznik za tiste, ki služijo.”

– Mare, 20, študent

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri