Po čem hrepenijo v različnih obdobjih

Najbrž ste opazile, da se moške želje glede zvez z leti spreminjajo. Morda si mislite, da veste, kaj si kdaj želimo, a vse naše želje niso tako očitne.

28. 8. 2008

Danes se meje odraščanja in zorenja spreminjajo. Moški pri tridesetih se obnašajo kot 20-letniki, 40-letniki tako, kot bi jih imeli trideset. Po številu njegovih let enostavno zelo težko poveš, česa si moški želi pri ženskah in kaj je ženski zmožen dati.

Če je bil njegov oče pri 28 letih že poročen, imel dva otroka in je ravno končeval družinsko hišo, si on pri teh letih težko predstavlja, da bi se že ustalil, kaj šele, da bi že imel družino.

Moški si danes želijo dlje časa ostati neodvisni, nevezani, mladi, veliko se jih tudi otepa odgovornosti in daje večji poudarek na uživanje, ki ga nudi današnji svet. Ker se razmere tako spreminjajo, smo se na Cosmu odločili, da ugotovimo, kaj si moški pravzaprav želijo v določenem obdobju, kaj pričakujejo od ženske in kako se njegova leta poznajo med rjuhami.

Zgodnja 20.

Popolnoma uživa v svoji neodvisnosti. Zasluži že nekaj denarja, ima izpit za avto in lahko gre, kamor koli hoče, a večina jih še vedno živi doma pri starših, kar jim popolnoma ustreza.

Za večino je to čas študija, ko si želijo nabrati čim več izkušenj. Menjajo študijske smeri, hobije in ženske. Življenje jemljejo manj resno od deklet. V tem obdobju jim zelo veliko pomeni zabava s prijatelji.

Preizkušajo nove stvari, a večina moških še vedno ne ve, kaj bi radi počeli v življenju. Želijo si ga čim bolj izkusiti in v glavnem ne iščejo duše dvojčice. Kar sicer ne pomeni, da si ne želijo dekleta.

O tem razmišljajo, a se je treba zavedati, da v njihovih glavah to najbrž ni nekaj trajnega. Večina nas pri teh letih še tudi ni dovolj zrelih za resno zvezo, ker smo še preveč radovedni in neizživeti in nas kaj hitro lahko zanese tudi med druga stegna.

V teh letih si moški želi najti zabavno dekle, ki se bo tudi dobro vključilo v njegovo družbo. To je zanj pri teh letih zelo pomembno. Še vedno daje večji poudarek na žensko zunanjost, karakter je na drugem mestu. Maksimalno pa je navdušen nad prijateljicami, s katerimi ima tudi nekaj več – seks brez obveznosti.

Tisti, ki so brez dekleta, se pogosto zamotijo s pornografijo. Bolj kot eno resno dekle jih privlači misel na čim več spolnih partneric. Kaj boljšega od tega si v tem obdobju sploh ne moremo želeti. Nekateri fantje so seveda resni, a večini pri teh letih ugaja imeti prijateljico, s katero spiš, kljub temu pa lahko počneš vse stvari, ki jih počnejo samski.

V zgodnjih dvajsetih smo obsedeni s seksom in tudi naše telo je takrat seksualno najbolj zmogljivo. Stoji nam nenehno, vzburi nas že najmanjša sapica, ki se zapodi mimo našega prijatelja ... Tudi po orgazmu po navadi nimamo težav z vnovično erekcijo. Seksali bi nonstop.

Seveda pa v teh letih poznamo tudi slabe strani. Najverjetneje še nismo zelo izkušeni, tako da nas morate marsičesa glede vašega telesa še naučiti. Dobra stvar je seveda, da smo se vedno pripravljeni naučiti česa novega.

Ovira nas lahko le naš ego, ki nam preprečuje, da bi vas povprašali po vaših željah, saj mislimo, da moramo delovati, kot da že vse vemo. Zaradi velike vznemirjenosti in neizkušenosti se nam občasno lahko pripeti tudi kakšen prezgodnji izliv, ki pa z vajo postaja vedno bolj redek.

Srednja do pozna 20.

V teh letih že malo bolje ve, kdo je, in vse pogosteje razmišlja o prihodnosti. Glede resne zveze pa je še vedno nekoliko neodločen, saj se mu dogaja preveč stvari hkrati.

V tem času nas večina diplomira. Čas je za prvo resno službo, čeprav smo že veliko delali prek študentskega servisa. Služba je v bistvu glavni kazalnik odraščanja, saj še vedno nismo navdušeni, ko pomislimo na poroko. Želimo si uspešno kariero, hkrati pa hočemo živeti kot študentje – predvsem žurati kot študentje.

Spremeni se le to, da manj žuramo med tednom, a imamo na voljo več denarja. Po vsej verjetnosti se še vedno iščemo, a smo že veliko bližje spoznanju, kaj bi pravzaprav radi. O lastnem stanovanju zaradi visokih cen še težko razmišljamo, zato živimo doma ali pa v podnajemniškem stanovanju s kakim prijateljem.

V teh letih smo se že naučili nekaj stvari o ženskah in o tem, kakšne nam ustrezajo. Za resno zvezo, če jo iščemo, je zato že pomembno, da imamo z dekletom čim več skupnih interesov in smo si čim bolj podobni. Ker vemo, kaj nam pri ženski ne ustreza, hitreje izločimo nekompatibilne dame.

Seks za eno noč nam je še vedno zelo ljub in bo tako ostalo še kar nekaj let. Večina še vedno ni pripravljena na resne zveze, zato jih še vedno privlačijo nasprotja in eksotika. Če se odločimo za resno zvezo, smo zelo prijetni partnerji, saj smo še vedno dovolj divji, da ne manjka razburljivosti in vznemirjenosti, hkrati pa dovolj resni, da dajemo občutek stalnosti in zanesljivosti.

Za žensko je najverjetneje to najboljši ljubimec. Še vedno je dovolj mlad, da zdrži vso noč, hkrati pa je že toliko izkušen, da ve, kaj dela, in se mu ženska lahko le prepusti. V teh letih je imel že kar nekaj seksualnih partneric, ki so ga naučile stvari glede ženskega telesa (kako jo mora zadovoljiti oralno, kako z roko, kako naj se premika med seksom …), tako da ima zdaj vse – orodje in znanje.

Skozi leta se je naučil tudi, kako zadrževati orgazme, in tako z lahkoto najprej poskrbi za žensko. Med seksom je veliko bolj sproščen, ker pa je že bil v resnih zvezah, mu ni tuje niti crkljanje. Pripravljen je na vse nove stvari in je tako idealen za uresničitev vaših skritih fantazij.

Zgodnja 30.

Že kar nekaj časa skrbi sam zase, navadil se je sprejemati življenjske odločitve in končno se počuti kot odrasla oseba. Pripravljen je tudi storiti naslednji korak.

Kar nekaj njegovih prijateljev je v resnih zvezah, veliko jih je tudi poročenih, kar močno vpliva na moško pripravljenost, da se veže. Ko vidiš, da so vsi tvoji prijatelji srečno vezani in da si ti najstarejši moški v baru, tudi sam začneš razmišljati o resni zvezi. Zaradi vpliva okolice si končno tudi sam lahko predstavljaš, da si le z eno žensko in da v tem celo uživaš. Kljub temu pa je nekaj moških, ki se jim ne mudi resno vezati, saj se zavedajo, da imajo za pravo žensko in otroke še veliko časa.

Moški v zgodnjih tridesetih znajo biti zaradi izkušenj in tega, da končno vedo, kdo so, zelo dobri partnerji in očetje. Ker končno tudi sebe dobro poznajo, lažje razumejo vaše potrebe in hitreje ugotovijo, kaj si želite. Te lastnosti si želijo tudi od nasprotnega spola. Posebno pomembno se jim zdi, da tudi ženska ve, kdo je, saj se jim večinoma ne da več igrati njenega psihiatra.

V tem obdobju se že poigrava z mislijo na poroko ali vsaj zelo resno zvezo, zato išče temu primerno žensko. Ženska naj bi bila približno enako privlačna in inteligentna, kot je sam, imela naj bi podobne cilje, vrednote in interese.

Vse bolj je zanj pomembno tudi to, da zasluži podobno kot on, saj so časi, ko služi le moški, minili. Večji poudarek začne dajati na žensko ose­bnost, saj se je naučil, da zunanji videz le ni vse. Čeprav si želi poroke, pa ga odbijajo ženske, ki iščejo moške le zaradi poroke ali ker jim tiktaka biološka ura. Takšnim se bo v velikem loku izognil.

Res ni več v svojih dvajsetih, a njegov libido je še vedno zelo močan. V tem obdobju po navadi manj pije in žura, morda neha kaditi, začne se ukvarjati s fitnesom in z drugimi športi, tako da vzdržuje raven zmogljivosti telesa.

Tisti, ki so v bili v dobri telesni pripravljenosti že prej, znakov staranja v postelji sploh ne opazijo. Stres v službi in leta lahko vplivajo le na nekoliko dalji čas, ki ga potrebuje, da se vzburi, a to se po navadi obrne v vašo korist, saj se s tem podaljša predigra, za katero v mlajših letih ni imel veliko potrpljenja.

Srednja do pozna 30.

Osredotočen je na svojo kariero. Dokončno si ‘uredi’ življenje, a še vedno obstaja velika možnost, da je samski. Približno tretjina moških med 30. in 44. letom samska.

V tem obdobju je že dobro situiran. Nekateri prijatelji so že ločeni, zaradi česar še dvomi v zakon oz. resno zvezo. Kar nekaj jih je tudi takih, ki so preživeli ločitev oz. so končali daljšo resno zvezo. Današnji moški pri teh letih se – za razliko od mlajših kolegov – tudi težko sprijaznijo s tem, da ženske zaslužijo enako in da niso oni tisti, ki domov nosijo denar.

Strašijo jih močne, samostojne ženske 21. stoletja. Tisti, ki ostanejo samski do svojih poznih tridesetih, se še vedno identificirajo z zaslužkom in se bojijo, da bi bili ob uspešni ženski v njeni senci. To je tudi razlog, da se ozirajo po dosti mlajših ženskah.

V tem obdobju si moški želijo dušo dvojčico in nič manj. Želijo si, da bi bila bodoča žena njegova prijateljica, družica, nekdo, ki prispeva finančno, nekdo, ki bo tam, ko jo bo potreboval, hkrati pa mora biti dovolj sproščena in samozavestna, da mu dovoli imeti svoj prostor in ga ne duši.

Zelo dolgo je bil sam in navajen na svojo svobodo, zato bo hitro pobegnil, če bo začutil, da mu ženska to svobodo preveč intenzivno jemlje. Želijo si tudi, da zveza traja do njihove smrti.

Za njih je zelo pomembno – kar fantom pri dvajsetih ni toliko – da se v spolnosti popolnoma ujemata. Že takoj na začetku je pozoren na to, da ženska ustreza njegovim pričakovanjem in zahtevam, saj se mu zvez, ki že na začetku niso obetavne, res ne da več začenjati. To je počel pri dvajsetih in zdaj končno nekaterih napak ne ponavlja več.

Za seboj ima verjetno že nekaj daljših zvez, kar se pozna pri njegovem seksualnem znanju. Leta učenja so mimo in zdaj točno ve, kako si te mora vzeti. Tudi vse njegove skrite seksualne želje, ki jih je do zdaj skrival, v tem obdobju prihajajo na plan.

Starejši kot je moški, raje eksperimentira. Pri dvajsetih si moški težko predstavlja, da bi med seksom igral različne vloge, ker ne potrebuje veliko, da se vzburi. Pri poznih tridesetih pa moški že čutijo rahlo padanje moči in to radi nadomestijo z domišljijo.

Simon Zajc