Pijanemu se zdiš manj privlačna

Znanstveniki so ovrgli popularni mit, da naj bi moški po nekaj vrčkih piva videli ženske bolj privlačne.

20. 4. 2009

Na univerzi v Leicesteru so raziskovalci od 240 prostovoljcev, od katerih je bila polovica bolj ali manj opita, zahtevali, da ocenijo digitalno spremenjene fotografije nekaj 17-letnic, ki so bile po obdelavi videti kot 13, 17 ali 20-letnice.

Njihove ocene so mnoge nadvse presenetile ...

‘Če le ne bi bil pijan!’

Dr. Vincent Egan, psiholog, ki je vodil zadnjo raziskavo, je povedal, da ga je tema pričela zanimati potem, ko je opazil številne primere moških, ki so afere z mladoletnimi dekleti opravičevali s svojo opitostjo.

Odločil se je, da bo raziskal, kako se ljudje različnih starosti, obeh spolov in različne stopnje opitosti odzivajo na modificirane fotografije mladih deklet.

Enostavna naloga

V študijo je tako povabil 120 povsem treznih žensk in moških in 120 takšnih, ki so se ga opijali po barih. Vsi ti prostovoljci so bili stari med 18 do 70 let.

Vsi tisti, ki so se pred testom nalivali z alkoholom, so bili podrvženi še alkotestu in vsaj za tretjino njih je bilo mogoče reči, da so bili pošteno ‘nadelani’.

Vsi, tako trezni kot opiti prostovoljci, so morali za potrebe raziskave opraviti eno samo, povsem preprosto nalogo.

Raziskovalni tim jih je zaprosil, da si ogledajo fotografijo 17-letnih deklet, ki so jih digitalno obdelali tako, da so bile enkrat videti 13, drugič 20 let, nekatere fotografije 17-letnic pa so bile obdelane tudi tako, da je bilo videti, kot da so močno naličene.

Vsi so jim pripisovali več let

Zanimivo je, da raziskovalci niso ugotovili nobenih razlik med percepcijo tistih, ki so pred tem pili alkohol, in tistimi, ki so bili povsem trezni. Vsi po vrsti so namreč počeli isto:

  • rahlo precenjevali starost deklet na fotografiji.

“Kakorkoli že, raziskava je pokazala, da so mlajši obrazi z ‘make-upom’ vedno ocenjeni za starejše, kot so v resnici, in da ljudje na splošno nekoliko precenjujejo starost najstnic.”

 

Bolj je pijan, manj se zdi privlačna

Zelo zanimiv pa je seveda še en izsledek dotične raziskave.

V nasprotju s popularnim mitom, da se opitim moškim zdijo ženske bolj privlačne, so raziskovalci dokazali prav nasprotno.

Kot že rečeno, je bila polovica udeležencev raziskave bolj ali manj opita: od zgolj sproščenih, opitih in razuzdanih, eksplozivnih in glasnih pa vse do mrtvo pijanih.

A medtem ko so opite ženske imele precejšnje težave pri ugibanju resnične starosti fotomodelov in opiti moški s tem praviloma niso imeli nikakršnih težav (zato njihovi izgovori nikakor ne držijo vode), pa se je izkazalo tudi to, da so vsi udeleženci (torej moški in ženske) pod vplivom alkohola ocenjevali dekleta na fotografijah za precej manj privlačne kot tisti udeleženci, ki so slike ocenjevali s trezno in bistro glavo.